Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να είναι μόνο δημόσιες σχέσεις

Δημήτρης Κανελλάκης09 Ιουνίου 2021

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, το ποδόσφαιρο, παγκοσμίως, είναι ασφαλώς και δημόσιες σχέσεις. Σε όλα τα επίπεδα (αγωνιστικό, διοικητικό, εμπορικό, μάρκετινγκ) «χτίζονται» μέσα από το PR φιλίες και επαφές οι οποίες σε οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να φανούν χρήσιμες, να εξυπηρετήσουν από την διευκόλυνση της αγοράς ενός ποδοσφαιριστή, μέχρι το κλείσιμο μιας εμπορικής συμφωνίας, ενός τηλεοπτικού συμβολαίου, της ανάθεσης σε μια πόλη ή μια χώρα μιας μεγάλης διοργάνωσης, την στήριξη σε μια εκλογική διαδικασία σε υπερεθνικό όργανο όπου εκλέκτορες είναι από πολλές διαφορετικές χώρες.

Είναι γνωστά όλα αυτά και πράγματα τα οποία επιδιώκουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην βιομηχανία του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, προκειμένου να εξασφαλίζουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη τοποθέτηση στα κέντρα των αποφάσεων, μια όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική διείσδυση εκεί όπου γίνονται οι ζυμώσεις και, συνήθως, δρομολογούνται οι εξελίξεις.

Ετσι δουλεύει το σύστημα κι όποιος πιστεύει κάτι διαφορετικό ή δεν έχει γνώση της λειτουργίας , ή, για τους δικούς του λόγους δεν θέλει να το παραδεχθεί.

Ωστόσο, αν και οι δημόσιες σχέσεις, οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, τα παιχνίδια ισορροπιών έχουν κυρίαρχο ρόλο στη λειτουργία του ποδοσφαίρου παγκοσμίως, δεν γίνεται όλα έτσι να αντιμετωπίζονται, δεν μπορεί οι αποφάσεις να είναι πάντα τέτοιες που να ικανοποιούν τους πάντες.

Τα λέω όλα αυτά με αφορμή μια συνέντευξη του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στους «New York Times», ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται να επαναλάβει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου διοργάνωση σαν το Euro 2020, το οποίο θα διεξαχθεί σε 11 διαφορετικές χώρες.

Κι εδώ που τα λέμε, κάθε σώφρων άνθρωπος αυτό περίμενε να ακούσει από τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ. Αυτό το φετινό, ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε από τον εορταστικό χαρακτήρα που επιδιώχθηκε να δοθεί για την 60η επέτειο από τη «γέννηση» της ΟΥΕΦΑ.

Δεν μπορεί τα πάντα στο ποδόσφαιρο να είναι δημόσιες σχέσεις. Γι' αυτό και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα πρέπει να διοργανώνεται από μία χώρα (ούτε καν δύο γειτονικές), όπως θα γίνει και πάλι το 2024 (οικοδέσποινα η Γερμανία) και μακάρι να μην αλλάξει αυτό ποτέ ξανά στο μέλλον...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.