Το ποδόσφαιρο απειλείται με οικονομική ασφυξία

Δημήτρης Μπούζας26 Μαρτίου 2020

Παρακολουθώντας τις πρώτες δειλές (θα τις χαρακτήριζα βέβαια και «κινήσεις» αυτοπροστασίας) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της λαίλαπας η οποία ενέσκηψε με τη μορφή του κορωνοϊού, που προέρχονται από το χώρο του ποδοσφαίρου, νιώθεις κι εσύ ο ίδιος τον φόβο που τον έχει σκεπάσει σαν βαριά και ασήκωτη καταχνιά. «Κινήσεις», οι οποίες προφανώς αποτελούν μια θαρραλέα πρώτη προσέγγιση του τεράστιου προβλήματος της επιβίωσης όλων των εμπλεκομένων – συλλόγων και παικτών – που αποφάσισαν να μπουν στην πρώτη γραμμή της μάχης και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. 

Βέβαια δεν αναφερόμαστε στις περιπτώσεις των Γκουαρδιόλα, Μέσι και Ρονάλντο με την ισοϋψή (τι σύμπτωση και αυτή;) δωρεά τους για να ενισχυθεί η άμυνα κόντρα στον εφιάλτη. Κι αυτό γιατί, η συγκεκριμένη χειρονομία γίνεται για τους όποιους προσωπικούς λόγους, οι οποίοι σε τελική ανάλυση αφορούν ως ένα σημείο και μια επικοινωνιακή στόχευση. Το θέμα έχει σχέση αποκλειστικά και γενικά με το ποδόσφαιρο και την κρίση που βιώνει. Άλλωστε αυτοί οι «τρεις» ή και όσοι άλλοι ακολουθήσουν, έχοντας την ίδια οικονομική άνεση μάλλον δεν θα διατρέξουν τον παραμικρό κίνδυνο για να πεινάσουν. 

Επί του προκειμένου λοιπόν, μιλάμε για τις επιπτώσεις που ήδη άρχισαν να εμφανίζονται στον ορίζοντα κι έχουν άμεση επίδραση ακόμη και σε αυτή την ίδια την επιβίωση των συλλόγων. Ίσως και αρκετών χιλιάδων επαγγελματιών ποδοσφαιριστών. Σε αυτό λοιπόν το καθοριστικής σημασίας θέμα, μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες ενδεικτικές κινήσεις και προσπάθειες που αξίζει να τις καταθέσουμε: Οι ποδοσφαιριστές της Γκλάντμπαχ είναι οι πρώτοι επαγγελματίες αθλητές που παραιτήθηκαν οικειοθελώς από μέρους των αμοιβών τους, για τους επόμενους μήνες προκειμένου να βοηθήσουν την ομάδα τους να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Ο αθλητικός διευθυντής του συλλόγου επιπρόσθετα ενημέρωσε ότι σε αυτή την προσπάθεια, θα συνεισφέρουν όλα τα διοικητικά στελέχη, αλλά και το προπονητικό τιμ. Αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει την Γκλάντμπαχ να εξασφαλίσει ένα εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας των πιο ευάλωτων επαγγελματιών που ασχολούνται με την ομάδα. Στη σειρά ο διευθύνων σύμβουλος, της Ντόρτμουντ Χανς-Γιόακιμ Βάτσκε που δηλώνει ότι παραιτείται από το 1/3 των αποδοχών του για όσο κρατήσει η κρίση (αμείβεται με 160 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως). Στο περιθώριο όλων αυτών των πρωτοβουλιών έχει ανοίξει για τα καλά και η συζήτηση για τα μεγάλα συμβόλαια. Ο πρώτος που έθεσε το θέμα ήταν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι μπορούν να δείξουν αλληλεγγύη προς τους συλλόγους τους. 

Μια μελέτη αναφέρει πως οι απώλειες για τα πέντε πλουσιότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης, μπορούν να φτάσουν ακόμη και στα 4 δις ευρώ. 

Η Πρέμιερ Λιγκ βάση εσόδων είναι η πλουσιότερη και φυσιολογικά εκείνη που θα υποστεί το σοβαρότερο πλήγμα. Υπολογίζεται ότι θα χάσει 1,25 δις ευρώ. Οι παίκτες αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, αναμένεται να δεχθούν μείωση αποδοχών μπροστά στον κίνδυνο της συνολικής απώλειας τους. 

Κάποιοι σύλλογοι ωστόσο πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και άρχισαν τις διαπραγματεύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη η Λυών ανακοίνωσε ότι βγάζει σε «μερική ανεργία» τους ποδοσφαιριστές της και το υπόλοιπο προσωπικό της. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιδιοκτήτρια της Χαρτς, η οποία ζητά από τους αθλητές και υπαλλήλους της ομάδας να μειώσουν κατά 50% τις αποδοχές τους. Η Μπαρνέτ ομάδα μικρότερης κατηγορίας, απέλυσε 60 υπαλλήλους της, τον πρώτο προπονητή της και όλους τους εργαζομένους στις ακαδημίες της.

 Είναι εμφανές λοιπόν ότι ο κίνδυνος έχει χτυπήσει την πόρτα όλων. Το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα αν δεν υπάρξουν συναινέσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Ήδη οι παίκτες της Μπαρτσελόνα διαφώνησαν, ενώ το αντίθετο συνέβη με τους παίκτες της Μπάγερν, που δέχθηκαν μείωση 20% των αποδοχών τους.

Καλό ταξίδι Νότη Τσίντογλου

«Έφυγε» ο Νότης Τσίντογλου. Το αγαπημένο πειραχτήρι και βασικότατο στέλεχος της μεγάλης ομάδας της χρυσής εποχής του 53΄. Σπουδαίος παίκτης, στρατηγικός κι ευφυέστατος «μέσος», αλλά πάνω από όλα γνήσιος εκπρόσωπος της γενιάς εκείνων των παικτών που το ΠΑΟΚτσήδικο DNA τους, τους ξεχώριζε και τους έβαζε πολύ ψηλά στο σεβασμό και στην εκτίμηση της ασπρόμαυρης οικογένειας. Ο ΠΑΟΚ πενθεί. Ναι, θα λείψει από όλους μας ο χαρισματικός λεπτεπίλεπτος και δαντελένιος μαέστρος της ανεπανάληπτης παρέας, η οποία ξεκίνησε και πέτυχε την άνοδο και την καταξίωση της ποδοσφαιρικής ομάδας της προσφυγιάς. Καλό ταξίδι φίλε Νότη. Σίγουρα εκεί που πας θα σε περιμένουν αρκετοί φίλοι. Ανάμεσα τους ο πολυαγαπημένος σου Νικηφόρος Τσαρπανάς και ο Δημήτρης Καλογιάννης (Τσατάλας). Τα θερμά συλλυπητήρια στην αγαπημένη σου οικογένεια.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.