Το ποδοσφαιρικό θαύμα της Δανίας στο Euro 1992!

Χρύσανθος Δοβλέτογλου11 Ιουνίου 2021

Πριν το ποδοσφαιρικό θαύμα της εθνικής μας ομάδας στο Euro 2004, είχε προηγηθεί ένα ακόμη. Αυτό που είχε πετύχει η Δανία στο Euro 1992. Και στην τελική ευθεία για την έναρξη της μεγάλης ποδοσφαιρικής γιορτής δεν μπορούμε να μην το θυμηθούμε...

Πριν από 29 χρόνια οι Σκανδιναβοί έμπαιναν στην διοργάνωση ως το απόλυτο αουτσάιντερ, όμως, δεν λύγισαν ούτε όταν συνάντησαν απέναντί τους την Γερμανία. Το ημερολόγιο έγραφε 26 Ιουνίου 1992 όταν διεξήχθη ο τελικός. Η Δανία είχε αφήσει ήδη στα... κρύα του λουτρού τις Γαλλία, Αγγλία (στον όμιλο) και την κάτοχο του τίτλου Ολλανδία (στα ημιτελικά) και, πλέον, την περίμεναν τα Πάντσερ. Όλοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα είχε καμία τύχη, αλλά διαψεύστηκαν. Νίκησε και, μάλιστα, εύκολα με 2-0 και έγινε η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης! 

Μόλις στο 19' ο Τζόνι Γιένσεν άνοιξε το σκορ με απίστευτο σουτ και στο 79', ο Κιμ Βίλφορτ -ο οποίος πηγαινοερχόταν σχεδόν καθημερινά στην Κοπεγχάγη, για να βλέπει την κορούλα του που έπασχε από λευχαιμία- «κλείδωσε» τη νίκη και υπέγραψε αυτή την πανέμορφη ποδοσφαιρική ιστορία.

Το χρονικό: Έμαθαν ότι θα πάρουν μέρος δέκα ημέρες πριν την έναρξη!

Η συμμετοχή των Δανών στα τελικά του Euro οριστικοποιήθηκε μόλις δέκα μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά. Βέβαια, είχε διαρρεύσει αρκετό καιρό πριν ότι η UEFA σκεφτόταν να αποκλείσει τη Γιουγκοσλαβία και οι Σκανδιναβοί, οι οποίοι είχαν τερματίσει 2οι στον προκριματικό όμιλο των «πλάβι», είχαν αρχίσει προετοιμασία για να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. 

Όλα τα παραπάνω, πάντως, δεν τους εμπόδισαν να φτάσουν μέχρι την 1η θέση, παρότι η Δανία τότε δεν είχε σχεδόν καμία σχέση είχε με την ομάδα που είχε ενθουσιάσει το κοινό την δεκαετία του '80. Τα μεγάλα αστέρια (Έλκιερ, Σίμονσεν, Λέρμπι, Μόρτεν και Γιέσπερ Όλσεν) είχαν εγκαταλείψει την ενεργό δράση ή την Εθνική, πλην του Μίκαελ Λάουντρουπ, ο οποίος όμως αρνήθηκε την πρόσκληση. 

Δεν ήθελε, όπως τόνιζε, να χαλάσει τις διακοπές του, μια και δεν πίστευε ότι η παρουσία της Εθνικής στη διοργάνωση θα είχε κάποιο αντίκρισμα! Με μπροστάρηδες, όμως, τον μικρό αδελφό του Μίκαελ, τον Μπρίαν Λάουντρουπ και τον Πίτερ Σμάιχελ, η Δανία πέτυχε το μεγαλύτερο μέχρι εκείνη την στιγμή θαύμα στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Ρίχαρντ Μέλερ-Νίλσεν και τα παιδιά του κατάφεραν να δικαιώσουν και την προηγούμενη γενιά του δανέζικου ποδοσφαίρου, η οποία είχε κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά όχι κάποιο τρόπαιο.

Δανία - Γερμανία 2-0 (19' Γιένσεν, 79' Βίλφορτ)

Δανία (Ρίχαρντ Μέλερ-Νίλσεν): Σμάιχελ, Σίβεμπακ (66' Κλ. Κρίστιανσεν), Κ. Νίλσεν, Λ. Όλσεν, Κριστόφτε, Γιένσεν, Πόουλσεν, Μπρ. Λάουντρουπ, Πιέχνικ, Χ. Λάρσεν, Βίλφορτ.

Γερμανία (Μπέρτι Φογκτς): Ίλγκνερ, Ρόιτερ, Μπρέμε, Χέλμερ, Κόλερ, Μπούχβαλντ, Χέσλερ, Ζάμερ (46' Ντολ), Έφενμπεργκ (80' Τομ), Ρίντλε, Κλίνσμαν.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.