To plus/minus και ο κομβικός ρόλος του Θανάση Αντετοκούνμπο

Κωστής Παναγιώτου01 Σεπτεμβρίου 2022

Τα σχόλια «είναι αδερφός του Γιάννη και παίζει, τι μπορεί να προσφέρει στην Εθνική;» φρόντισε ο ίδιος ο Θανάσης Αντετοκούνμπο να τα πετάξει στον κάδο των αχρήστων, αποδεικνύοντας περίτρανα, για ακόμη μια φορά, πως πρόκειται για ένα παίκτη που κάθε προπονητής θέλει στην 12άδα του.

Ο μεγάλος αδερφός της οικογένειας Αντετοκούνμπο μπορεί να μην έχει τα προσόντα του Γιάννη, το ύψος του Κώστα ή το ταλέντο του Αλέξανδρου, αλλά η ικανότητα που έχει να αλλάζει τον ρυθμό ενός αγώνα, ερχόμενος από τον πάγκο, τον καθιστά πολύτιμο για τα κρίσιμα που παιχνίδια που έρχονται στο EuroBasket 2022.

Σε διοργανώσεις όπως αυτή οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά, μια άμυνα, ένα κλέψιμο, μια τάπα, ένα σκριν μπορούν να αλλάξουν τον κάτοχο του ροζ φύλλου και ο Θανάσης μπορεί να γίνει ο κρυφός άσσος στο μανίκι του Δημήτρη Ιτούδη.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός είχε την ατυχία, αλλά και τη δυνατότητα παράλληλα να δει την ομάδα του, μέσα στο παρκέ, χωρίς καθαρό πεντάρι στους δύο τελευταίους αγώνες, καθώς ο τραυματισμός του Γιώργου Παπαγιάννη, από την αρχή της προετοιμασίας, και οι ενοχλήσεις του Κώστα Αντετοκούνμπο στο δεξί πόδι του στον αγώνα με τη Σερβία, ανάγκασε τον Έλληνα τεχνικό να κάνει δοκιμές και αλχημείες.

Ειδικά στην αναμέτρηση του Βελιγραδίου και λιγότερο σε αυτή του ΟΑΚΑ με το Βέλγιο, αφού ο αντίπαλος ήταν χαμηλότερου επιπέδου, ο Ιτούδης ανακάτεψε την τράπουλα, προσπαθώντας να βρει το ιδανικό σχήμα ώστε να ανταπεξέλθει στα δυνατά και ψηλά κορμιά των Σέρβων.

Στην Stark Arena η Εθνική έδειξε τη δυναμική της και ο Θανάσης τι μπορεί να προσφέρει

Η αναμέτρηση του Βελιγραδίου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου συγκέντρωσε τα βλέμματα όλου του πλανήτη, με τη μονομαχία του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Νίκολα Γιόκιτς να δεσπόζει. Η Εθνική δεν ήταν πλήρης σε αυτό τον αγώνα και ο τραυματισμός του Κώστα Αντετοκούνμπο στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου δυσκόλεψε το ήδη δύσκολο έργο που είχαν οι διεθνείς μας απέναντι στα κορμιά του Γιόκιτς και του Μιλουτίνιφ μέσα στη ρακέτα, καθώς ο μοναδικός που σωματικά μπορούσε να τους μαρκάρει ήταν ο σούπερ σταρ των Μπακς.

Ο Ιτούδης, όμως, είδε να του παρουσιάζεται μια ευκαιρία να δοκιμάσει κάτι που μέχρι τότε δεν είχαμε δει. Ο Θανάσης πήρε το ρόλο του πενταριού, με τη δύσκολη αποστολή να μαρκάρει τον MVP του NBA της περσινής σεζόν. Ο σμολ φόργουορντ του Μιλγουόκι δέχτηκε με αυταπάρνηση αυτό το ρόλο, δείχνοντας πως μπορεί να ανταπεξέλθει.

Σε καμία περίπτωση δεν περιόρισε τον Γιόκιτς, αλλά έδωσε μάχες, τρέχοντας πολλές φορές από το τρίποντο στη ρακέτα για να καλύψει τα αμυντικά κενά, ενώ επιθετικά ήταν αξιόπιστος, πετυχαίνοντας 12 πόντους ( 3/3 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 3 λάθη ).

Στο Βελιγράδι η Εθνική έδειξε πως διαθέτει πυγμή και λύσεις από τον πάγκο. Μπορεί η ήττα από τους Σέρβους να στεναχώρησε τον κόσμο, αλλά τόσο το κοινό, όσο και οι διεθνείς μας αντιλήφθηκαν τις ικανότητες που έχει αυτή η ομάδα.

Το plus/minus του Θανάση δείχνει πολλά

Το +/- ή όπως είναι γνωστό στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού plus/minus είναι ένα από τα σημαντικότερα στατιστικά στο μπάσκετ και σε περιπτώσεις όπως του Θανάση αντικατοπτρίζουν τα όσα προσφέρει στο παρκέ.

Ουσιαστικά αυτό το στατιστικό δείχνει το συν/πλην των πόντων για την ομάδα όταν ο παίκτης βρίσκεται στο γήπεδο. Ο μεγάλος αδερφός Αντετοκούνμπο ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Ελλάδας στο παιχνίδι με τη Σερβία στο συγκεκριμένο στατιστικό, έχοντας 6+/-, αγωνιζόμενος μάλιστα για 23 λεπτά.

Το ίδιο συνέβη και στον αγώνα με το Βέλγιο, έχοντας 18+/- σε 24 λεπτά που αγωνίστηκε, ενώ τον ίδιο αριθμό στο παιχνίδι είχε και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Ο Θανάσης αγοράζει χρόνο

«Νομίζω ότι ο Θανάσης μας έδωσε εξαιρετικά λεπτά στην άμυνα. Έκανε πολλά πράγματα, μας βοήθησε στα ριμπάουντ. Με τα προβλήματα στα φάουλ του Γιάννη, ο Θανάσης μας αγόρασε χρόνο», ήταν τα λόγια του προπονητή των Μπακς, Μάικ Μπουντενχόλζερ, μετά το ματς με τους Σπερς την περασμένη σεζόν.

Η ατάκα μας «αγόρασε χρόνο» είναι ίσως δύο λέξεις που ανταποκρίνονται πλήρως στο ρόλο του Θανάση. Δεν είναι ο παίκτης που θα πάρει την ομάδα του από το χέρι και θα την κουβαλήσει στο σκοράρισμα (παρότι βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια στην επίθεση), αλλά είναι εκείνος που με την άμυνα του και το πάθος του θα αλλάξει το ρυθμό και δώσει το έναυσμα στους υπόλοιπους να τον ακολουθήσουν.

Ακόμα και όταν βρίσκεται στον πάγκο πανηγυρίζει λες και πέτυχε εκείνο το καλάθι ή το μπλοκ. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο είναι ο παίκτης-ομάδα εντός και εκτός παρκέ και στους δύσκολους αγώνες που έρχονται ο 30χρονος διεθνής μπορεί να φανεί "λίρα εκατό" για τον Δημήτρη Ιτούδη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.