Το οπαδιλίκι και η αφέλεια δεν έχουν καμία θέση μπροστά στην ζωή του ανθρώπου

Στέλιος Γρηγοριάδης29 Φεβρουαρίου 2020

Πέρα από τον μεγάλο ή μικρό κίνδυνο για τη ζωή όλων μας, που είναι το πιο σημαντικό, τεράστιο θέμα προκύπτει για τους αγώνες εξ αιτίας του κορονοϊού. Αναβολή σημαίνει ότι κινδυνεύουν τα Πρωταθλήματα να μη τελειώσουν ποτέ. Κεκλεισμένων των θυρών σημαίνει ότι το υπόλοιπο των Πρωταθλημάτων θα το χαρεί ο κόσμος μόνο από την τηλεόραση.

Αν θέλει να είναι κανείς ρεαλιστής, σκέφτεται το απλό: Αν τώρα, με τρία κρούσματα στην Ελλάδα, προκύπτει ανάγκη αναβολής, είναι σίγουρο ότι δεν θα γίνουν ποτέ οι υπόλοιποι αγώνες μέχρι το καλοκαίρι, διότι τα κρούσματα θα αυξηθούν, όπως συμβαίνει παγκοσμίως. Ακόμη κι αν απαλλαγούμε από τον κωρονοιό μέσα σε ένα μήνα, πράγμα απίθανο, δεν θα υπάρχει πλέον ο χρόνος για να γίνουν οι αγώνες. Η διεξαγωγή τους κεκλεισμένων των θυρών φαίνεται πιο λογική λύση. Χωρίς θεατές αγώνες είναι ό,τι πιο άχαρο μπορεί να φανταστεί κανείς, αλλά τουλάχιστον οι αγώνες θα γίνουν και τα Πρωταθλήματα θα τελειώσουν μέσα στα νορμάλ χρονικά περιθώρια. Αυτό μπορεί να αφήσει περισσότερο δυσαρεστημένους τους οπαδούς μιας ομάδας από τους οπαδούς κάποιας άλλης, αλλά είναι αναπόφευκτο αν δεχτούμε όλοι μας ότι προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας.

Τον κωρονοιό και όλα τα προβλήματα που προκαλεί ή απειλεί να προκαλέσει πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, αλλά και με υπευθυνότητα. Μπορεί να είναι υπερβολικός ο φόβος, μπορεί όμως και όχι. Ακόμη δεν το ξέρουμε, δυστυχώς. Ακόμη και για το 1% της πιθανότητας να μας απειλεί άμεσα μια παγκόσμια πανδημία, οφείλουμε να πειθαρχήσουμε στα μέτρα προστασίας και στις οδηγίες των γιατρών και να τα τηρήσουμε όλα στο απόλυτο. Γιατί υποχρέωσή μας δεν είναι να προστατεύσουμε μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και τους άλλους. Οπου άλλοι, όχι μόνο οι δικοί μας άνθρωποι, αλλά όλοι οι άνθρωποι. Η μάχη που δίνουν άπαντες σε όλο τον κόσμο είναι να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού. Η ανευθυνότητα και το… “έλα μωρέ και τι έγινε;” είναι οι πιο καλοί σύμμαχοι του κωρονοιού και κάθε ιού που είναι μεταδοτικός. Αν αυτό το ξεχάσουμε, θα συμβάλουμε στο να πεθάνουν συνάνθρωποί μας, ίσως και εμείς οι ίδιοι.

Ο ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός, ο Αρης ή ΑΕΚ, τα πλέι οφ, το τάδε ματς ή το δείνα αποτελούν ασήμαντες λεπτομέρειες μπροστά στην ανθρώπινη ζωή. Κι αν ένα Πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο τελειώσουν στην Ελλάδα κακήν-κακώς με αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, ή δεν τελειώσουν καν, δεν θα χαλάσει κι ο κόσμος. Ας είμαστε σοβαροί. Σ’ αυτό το ζήτημα το οπαδιλίκι και η αφέλεια δεν “χωράνε”...

ΥΓ. Ναι, η γρίπη είναι, όπως φαίνεται, πιο επικίνδυνη, ωστόσο γι’ αυτήν έχει βρεθεί η απάντηση από την ιατρική, ενώ για το κωρονοιό όχι ακόμη.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.