Το «όχι» στα 2,5 εκατομμύρια, η πρόταση των 450.000 στον Βιεϊρίνια, ο... Αμπέλ Φερέιρα και η κοινή λογική

Στέλιος Γρηγοριάδης31 Ιουλίου 2020

Αγαπητή Metrosport,  

Ας μιλήσουμε σήμερα για λεφτά. Κι ας κάνουμε αξιολογήσεις με βάση την κοινή λογική. Ηταν λίγα τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που πρόσφερε η Μπεσίκτας για τον Ακπομ. Ετσι έκρινε ο Ιβάν και ο επίσημος ΠΑΟΚ απάντησε αρνητικά στην τουρκική ομάδα. Ηταν λίγα τα 450.000 ευρώ τον χρόνο με αυξημένα, όμως, μπόνους σε συμβόλαιο για ένα συν ένα χρόνο και, σε πρώτη φάση, ο Βιεϊρίνια δεν απάντησε θετικά στην προσφορά του ΠΑΟΚ. Τα 2,5 εκατομμύρια της Μπεσίκτας είναι πρακτικά 2, καθότι η Αρσεναλ έχει δικαίωμα 20% σε μεταπώληση του Ακπομ. Είναι, λοιπόν, λίγα ή πολλά αυτά τα χρήματα; Λίγα είναι, εκ πρώτης όψεως. Δεν έχει ανάγκη από δύο εκατ. ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη. 

Από πόσα, όμως, έχει; Από 5; Από 6; Από 10; Αν ναι, ποια ομάδα θα πληρώσει αυτά τα χρήματα για να πάρει τον Ακπομ; Ποιος λιμπίστηκε κάτι από τον φετινό Ακπομ; Προσωπικά, μου έκανε τρομερή εντύπωση το ενδιαφέρον της Μπεσίκτας. Προφανώς, έχει μάγκα ατζέντη, που βρήκε μια αρκετά αξιόλογη ομάδα για να κάνει αυτή την προσφορά. Υπάρχει όμως και άλλο ερώτημα, που είναι πιο ενδιαφέρον: Αγωνιστικά θα κερδίσει ο ΠΑΟΚ περισσότερα από τα δύο εκατομμύρια που αρνήθηκε; Αν το πετύχει θα βγει κερδισμένος από την άρνηση. Αν δεν το πετύχει, θα έχει χάσει δύο εκατομμύρια.  

Αν θέλετε τη γνώμη μου, ο Ακπομ είναι ένας φορ περιορισμένων δυνατοτήτων και δεν έχει θέση σε έναν ΠΑΟΚ που φιλοδοξεί να παίξει σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και να ξαναπάρει τίτλους στην Ελλάδα. Αλλά και αυτός και οποιοσδήποτε άλλος φορ εξαρτάται κατά πολύ από τους υπόλοιπους συμπαίκτες του στην ομάδα. Τον φορ πρέπει να ξέρουν να τον αξιοποιήσουν όλοι οι άλλοι. Ακόμη κι αν τον λένε Ιμπραίμοβιτς, ή Σοάρες, ή Χάαλαντ. Θα παίξει ο ΠΑΟΚ με τρόπο που δεν θα “εξαφανίζει” τον φορ του στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα; Θα έχει χαφ, αλλά και πλάγιους, που θα μπορούν να τον τροφοδοτήσουν; Αν ναι, μπορεί να δούμε έναν εντελώς διαφορετικό Ακπομ, που θα προσφέρει πολλά, όπως και ο Σφιντέρσκι. Αν όχι, κρίμα που ο ΠΑΟΚ έχασε τα δύο εκατομμύρια, γιατί σίγουρα μ’ αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να πάρει έναν καλύτερο γκολτζή…  

Το θέμα του Βιεϊρίνια είναι εντελώς διαφορετικό. Κανείς δεν περιμένει από αυτόν τη νέα χρονιά μεγαλεία. Οι τραυματισμοί τον βρίσκουν πλέον εύκολα και συχνά, ένας ακόμη χρόνος προστίθεται στην ηλικία του, δεν μπορεί να είναι ο Βιεϊρίνια που και ο ίδιος θα ήθελε. Αυτό είναι νομοτέλεια της φύσης και δεν μπορεί κανείς να το ξεπεράσει. Αλλά είναι ο Βιεϊρίνια. Και τιμής ένεκεν του αξίζει νέο συμβόλαιο και για όσα μπορεί να προσφέρει, ως προσωπικότητα, εκτός γηπέδου, ακόμη κι αν δεχτούμε α πριόρι ότι εντός γηπέδου λίγα θα προσφέρει σε σχέση με την αξία του. Πράγματι, ο ΠΑΟΚ δεν τον οδηγεί στην αποστράτευση και του προσφέρει συμβόλαιο για ένα συν ένα χρόνια. Λογικό. Οσο για τα 450 χιλιάρικα τον χρόνο, που μπορούν να γίνουν ακόμη και 800 με τα μπόνους, νομίζω ότι κι αυτά είναι λογικά, αν συνυπολογίσουμε τα νέα οικονομικά δεδομένα που επέβαλε παγκοσμίως ο κορωνοιός.  

Συνεπώς, δεν βλέπω λόγο για να μη συμφωνήσει ο Βιεϊρίνια. Και, στο κάτω-κάτω, ούτε αυτός έχει ανάγκη από κάποια χιλιάρικα επιπλέον μετά από τόσα χρόνια που έπαιξε ποδόσφαιρο καλά αμειβόμενος. Αν ο Βιεϊρίνια πει “όχι” θα το πει όχι γιατί αισθάνεται “ριγμένος” με την προσφορά, αλλά γιατί δυσφορεί όταν σκέφτεται ότι θα είναι πάλι υποχρεωμένος να συνεργαστεί με τον Αμπέλ Φερέιρα...  

ΥΓ. Μετά την απόκτηση του Σβαμπ, δεν “βλέπω” ανανέωση με Μαουρίσιο. Κι αυτό θα είναι το σωστό...  

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.