Το «Ω Μπάνε, Μπάνε» περνάει στην αιωνιότητα του ΠΑΟΚ

Γιώργος Πετρίδης01 Απριλίου 2023

23 Αυγούστου 1988 – 1 Απριλίου 2023. Δύο ημερομηνίες που τις χωρίζουν σχεδόν 35 χρόνια. Δύο ημερομηνίες που ενώνουν δύο τόσο διαφορετικές αλλά τόσο ξεχωριστές στιγμές στην ιστορία του μπασκετικού ΠΑΟΚ και ας μην συνδυάζονται με κάποιον τίτλο ή έστω έναν τελικό. Είναι πρωταπριλιά και δεν είναι ψέμα: Το όνομα του Μπάνε Πρέλεβιτς περνάει απόψε και επισήμως, στην αιωνιότητα του ΠΑΟΚ.

Είναι η μέρα στην οποία ο οργανισμός του μπασκετικού ΠΑΟΚ, με καθυστέρηση 23 χρόνων –τόσα συμπληρώθηκαν από την τελευταία εμφάνιση της καριέρας του- θα προσφέρει στον κορυφαίο αθλητή της ιστορίας του, την ύψιστη τιμή και θα αποσύρει τη φανέλα με το Νο7. Αυτήν που φόρεσε για εννιά χρόνια (από το 1988 ως το 1996 και στη σεζόν 1999-2000) και την τίμησε όσο λίγοι. Είναι μία κίνηση που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία ιστορικά, αφού είναι η πρώτη του ΠΑΟΚ. Από τη στιγμή που γίνεται η αρχή σήμερα, σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια στο μέλλον όμως ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι ο πρώτος που θα τύχει αυτής της τιμής από τον Μπάνε Πρέλεβιτς;

Σήμερα λοιπόν, πριν το τζάμπολ του πολύ σημαντικού αγώνα με την ΑΕΚ για την 21η και προτελευταία αγωνιστική της Basket League, θα πραγματοποιηθεί μία μικρή, σχετικά λιτή αλλά πολύ… περιεκτική εκδήλωση η κατάληξη της οποίας θα είναι η απόσυρση της φανέλας με το Νο7 στην οροφή του PAOK Sports Arena. Σε αυτό θα βρεθούν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι, Έλληνες συμπαίκτες-συνοδοιπόροι του Μπάνε στον ΠΑΟΚ ενώ κάποιες ακόμη σπουδαίες μορφές του «ασπρόμαυρου» παρελθόντος θα εμφανιστούν μέσω βίντεο και είναι σίγουρο ότι θα κάνουν ακόμη εντονότερο το κλίμα συγκίνησης που θα υπάρχει.

Όλη η αυτή η εκδήλωση δεν θα μπορούσε παρά να πραγματοποιηθεί σε ένα κατάμεστο PAOK Sports Arena. Από την πρώτη μέρα της διάθεσης των εισιτηρίων του αγώνα, το ενδιαφέρον που έδειξε ο κόσμος του ΠΑΟΚ ήταν μεγάλος και θα αποτυπωθεί σε ένα κατάμεστο «παλατάκι» για να ακουστεί ξανά και ξανά το μοναδικό «Ω Μπάνε, Μπάνε».

Ημερομηνίες, τίτλοι, ρεκόρ

Όσο κι αν επιχειρηθεί η καταγραφή όσων έκανε ο Μπάνε Πρέλεβιτς με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, είναι δεδομένο ότι κάποια θα… ξεφύγουν. Δεν καταγράφονται για παράδειγμα οι άπειρες στιγμές αυταπάρνησης με τον Μπάνε να κάνει ενέσεις για να παίξει, να φοράει ακόμη και μεγαλύτερα παπούτσια για να μπορέσει να παίξει.

Το περίγραμμα, έστω, αυτών των εννιά χρόνων που έπαιξε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ –γιατί πέρασε άλλα έξι χρόνια ως προπονητής του, πρώτος και ασίσταντ, και οχτώ ως πρόεδρος- το βάζουν κάποιες ημερομηνίες, κάποιες επιτυχίες σε ομαδικό επίπεδο και κάποια ρεκόρ σε ατομικό επίπεδο…

Κάποιες από τις ημερομηνίες που ξεχώρισαν σε αυτή τη διαδρομή…

*Στις 23 Αυγούστου 1988 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του ΠΑΟΚ σε ένα φιλικό παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό, στο οποίο σημείωσε 22 πόντους.

*Στις 12 Οκτωβρίου 1988 έκανε το επίσημο ντεμπούτο του, στην εκτός έδρας νίκη επί της Βιλερμπάν (83-93) και σημειώνοντας 29 πόντους.

*Στις 30 Δεκεμβρίου 1988 έκανε το ντεμπούτο του στα ελληνικά γήπεδα, αγωνιζόμενος σε ματς Κυπέλλου κόντρα στο Σπόρτιγκ (91-127) και «γράφοντας» 28 πόντους.

*Στις 26 Μαρτίου 1991 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο του, το Κύπελλο Κυπελλούχων στη Γενεύη. Ο Δικέφαλος νίκησε τη Σαραγόσα με 76-72 και ο Πρέλεβιτς «υπέγραψε» τον τίτλο με 31 πόντους.

*Στις 22 Απριλίου 1992 πανηγύρισε τον τίτλο της… υπομονής, το Πρωτάθλημα Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ το οποίο «σφράγισε» η νίκη επί του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ με 97-82 (είχε 20 πόντους).

*Στις 16 Μαρτίου 1994 πρωταγωνίστησε στο, για πολλούς, καλύτερο παιχνίδι στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Ήταν ο δεύτερος τελικός του Κυπέλλου Κόρατς στην Τεργέστη όταν ο ΠΑΟΚ νίκησε τη Στεφανέλ με 100-91 και κατέκτησε τον τίτλο με τον Πρέλεβιτς… ασταμάτητο με 30 πόντους (11/12 βολές, 5/8 δίποντα, 3/3 τρίποντα).

*Στις 5 Μαρτίου 1995 πανηγύρισε το Κύπελλο Ελλάδας με τον ΠΑΟΚ στο αποκορύφωμα ενός σπουδαίου και σε ατομικό επίπεδο, διημέρου. Στον τελικό απέναντι στον Πανιώνιο (72-53) σημείωσε 27 πόντους.

*Στις 2 Μαρτίου 2000 έπεσαν οι τίτλοι τέλους μιας μεγάλης καριέρας, στο ματς πλέι οφ της Ευρωλίγκας όταν χρησιμοποιήθηκε για τρία λεπτά στη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 67-55.

Όλα αυτά είναι απλώς το περίγραμμα της διαδρομής ενός ανθρώπου που συνέδεσε το όνομα του με τον μπασκετικό ΠΑΟΚ. Έζησε την ακμή και την παρακμή του. Ήταν εκεί όταν έφυγε η λάμψη και εμφανίστηκαν τα προβλήματα. Στρατιώτης του για σχεδόν 23 χρόνια. Γι' αυτά και για άλλα πολλά η 1η Απριλίου 2023 θα περάσει στα βιβλία της ιστορίας του ΠΑΟΚ ως μία από τις πιο ξεχωριστές.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.