Το μυστικό προόδου του ΠΑΟΚ και η μόνη συνθήκη για να τον νικήσει η ΑΕΚ

Κώστας Πετρωτός21 Μαρτίου 2022

Μοιάζει πραγματικά υποδειγματικός ο τρόπος που ο ΠΑΟΚ διαχειρίζεται τους διαδοχικούς αγώνες και καταφέρνει να μένει αλώβητος το τελευταίο χρονικό διάστημα. 

Ο δρόμος που ακολούθησε για να κλείσει την σειρά των αναμετρήσεων πριν την διακοπή λόγω εθνικών ομάδων θα πρέπει να μνημονεύεται σε σχολές προπονητικής. 

Εχοντας προηγηθεί ένα ματς υψηλών απαιτήσεων κόντρα στην Γάνδη και ταξίδι Βέλγιο-Θεσσαλονίκη και την επόμενη μέρα Θεσσαλονίκη-Αθήνα, κουβαλώντας σοβαρά προβλήματα απουσιών (Μιχαηλίδης, Μιχάι, Κρέσπο, Σβαμπ, Ελ Καντουρί και την παραμονή του αγώνα Ντόουγκλας, αλλά και Σάστρε), κατάφερε όχι μόνο να μην χάσει, αλλά να νικήσει κιόλας και μάλιστα με τρόπο… προσχεδιασμένο όπως παραδέχθηκε και ο Λουτσέσκου στις δηλώσεις του. 

Αφησε τον κυρίαρχο ρόλο στην ΑΕΚ και όταν «απορρόφησε» την (όποια) επιθετικότητά της, την χτύπησε με γρήγορες κόντρα επιθέσεις. Όλα μοιάζουν τόσο προγραμματισμένα που θαρρείς και τα πολλά κρούσματα ιώσεων (θα φανεί αν όλα σχετίζονται με κορονοϊό), έρχονται βάσει προγράμματος, τώρα που η ομάδα θα έχει χρόνο να ανασυνταχθεί.

Πολλοί προσπαθούν από χθες να εξηγήσουν πως προέκυψε αυτό το σερί των 12 αγώνων χωρίς ήττα από την Ενωση, όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη ανάλυση, παρά μόνο καταγραφή και σύγκριση των δεδομένων που οδηγούν σε ένα ακλόνητο συμπέρασμα: ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος σε όλα από την ΑΕΚ.

Ο ιδιοκτήτης του έχει επενδύσει πολύ περισσότερα χρήματα από εκείνον της ΑΕΚ, κατά συνέπεια το ρόστερ του Δικεφάλου είναι καλύτερο από εκείνο της Ένωσης και παράλληλα, ο προπονητής που το διαχειρίζεται είναι κατά πολύ καλύτερος των τεχνικών που αλλάζουν τελευταία σαν τα πουκάμισα στην ΑΕΚ. Ήταν, λοιπόν, παράλογο να μην χάνει (και παράλληλα να κερδίζει τα περισσότερα ματς) ο ΠΑΟΚ έναντι της ΑΕΚ;

Αυτό είναι κάτι που προφανώς δεν θέλουν να ομολογήσουν οι άνθρωποι που διαμορφώνουν την κυρίαρχη άποψη γύρω από τα τεκταινόμενα στην ΑΕΚ. 

Πάρτε παράδειγμα, το πώς τοποθετούνταν την παραμονή του ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Στις δικές τους αναλύσεις, ο άσος της ΑΕΚ ήταν σχεδόν δεδομένος γιατί ο ΠΑΟΚ έχει προβλήματα και κουβαλά και την κόπωση της υπερπροσπάθειας με την Γάνδη. 

Ωστόσο, δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναλύσουν ποιοι αγωνίζονταν απέναντι σε ποιους. Ας αφήσουμε τους ξεκούραστους Κούρτιτς και Αντρίγια που είναι και πρωτοκλασάτοι στον ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ έχει στόπερ σαν τον Βαρέλα ακόμη και αν είχε να αγωνιστεί 105 μέρες; 

Οι αριστεροί μπακ της είναι καλύτεροι του Σίντκλεϊ ; Ή διαθέτει στο δυναμικό της μεσοεπιθετικούς σαν τον Μιτρίτσα και τον Ζαμπά και φορ σαν τον Τσόλακ; Ερωτήματα-τροφή για σκέψη που αν απαντηθούν με ειλικρίνεια, τότε αποδίδουν μεγάλο μέρος της αλήθειας γύρω από την τρομερή παράδοση που έχει χτίσει ο ΠΑΟΚ κόντρα στην ΑΕΚ.

Κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος, υπάρχει ένας μόνο τρόπος να νικήσει αυτή η ΑΕΚ τον τωρινό ΠΑΟΚ: να μπει ο ΠΑΟΚ χαλαρός, έχοντας το μυαλό του αλλού. Με τον Λουτσέσκου ειδικά, αυτό δεν συμβαίνει. 

Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει τον τρόπο του να κρατά την ομάδα του σε εγρήγορση και αν χρειάζεστε απόδειξη δεν έχετε παρά να δείτε το βίντεο που δημοσίευσε η ΠΑΕ από την σύντομη ομιλία του 53χρονου τεχνικού στους παίκτες του όταν εκείνοι του ζήτησαν ρεπό στα αποδυτήρια της «Γκελάμκο Αρίνα» στην Γάνδη.

 «Μ@λ@κες έχουμε ματς την Κυριακή» τους θύμισε, εξηγώντας τους πως αν θέλουν να ανέβουν κι άλλο επίπεδο ως ομάδα πρέπει να συνηθίσουν στα παιχνίδια ανά τρεις μέρες.

Για όσους το έχουν, ξεχάσει ανάλογη στάση είχε κρατήσει και μετά το νικηφόρο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, την σεζόν του νταμπλ, όταν, την ώρα που όλοι πανηγύριζαν, εκείνος μπήκε στα αποδυτήρια και τράβηξε τα χαλινάρια: «κύριοι συγχαρητήρια, αλλά δεν τελείωσε ακόμη το Πρωτάθλημα». 

Όσο, λοιπόν, τους κρατά σε εγρήγορση και έχοντας αποκτήσει πλέον ατσάλινη ψυχολογία από τα διαδοχικά καλά αποτελέσματα η ομάδα του, τόσο σε κάθε ματς το σερί θα συνεχίζεται. Μέχρι να χαλαρώσει ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ αρχίσει να κάνει την αυτοκριτική της και να ψάξει την πραγματική βελτίωσή της έναντι του ΠΑΟΚ.

Υπάρχουν και εξηγήσεις δεύτερης ματιάς για την διαφορά επιπέδου ΠΑΟΚ-ΑΕΚ

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που εξηγούν την υπεροχή του ΠΑΟΚ που δεν είναι ορατοί με μία πρώτη ανάγνωση και θα πρέπει να επιχειρήσει κανείς μία βαθύτερη ανάλυση. Για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν, μία ομάδα που δουλεύεται μία ολόκληρη σεζόν από έναν προπονητή (που μάλιστα έχει συνεργαστεί ξανά, στην ίδια ομάδα, με απόλυτη επιτυχία για μία διετία με ουκ ολίγους από τους παίκτες του) να μην είναι πιο καλά μονταρισμένη από ένα σύνολο που κάθε τρεις και λίγο αλλάζει προπονητή και προσπαθεί ξαφνικά να γεννήσει νέους πρωταγωνιστές, όπως συνέβη με τον Κριχόβιακ που στην ΑΕΚ πίστευαν ότι θα φέρει τα πάνω-κάτω με τρεις μόλις προπονήσεις;

Καλώς ή κακώς, ο Λουτσέσκου έχει μάθει το ρόστερ του ΠΑΟΚ απ’ έξω και ανακατωτά, γνωρίζει τι μπορεί να του δώσει ο καθένας, πότε και πώς να το πάρει. Γι’ αυτό και μπορεί και επιλέγει πότε πρέπει να πάει σε παιχνίδι κατοχής, πότε να ψάξει την κόντρα επίθεση και πότε να αλλάξει το τέμπο ενός αγώνα.

Οι αποφάσεις στην Τούμπα είναι πλέον κατά βάση ποδοσφαιρικές

Από την στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να εμπιστευτεί και πάλι τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος στον Ραζβάν Λουτσέσκου, ο Ρουμάνος κόουτς είναι και αυτός που χαράσσει την συνολική γραμμή. Οι αποφάσεις είναι καθαρά ποδοσφαιρικές και απόδειξη είναι το θέμα της επιστροφής του Βαρέλα στην πρώτη ομάδα. 

Ο 53χρονος τεχνικός έπεισε τον Ιβάν Σαββίδη να άρει το ban στον έμπειρο αμυντικό, αφού προείχε το καλό της ομάδας και μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Μιχαηλίδη είναι άκρως απαραίτητος. Οι απουσίες του Μιχάι και του Κρέσπο οδήγησαν σε άμεση… επιστράτευση του Καποβερντιανού στόπερ και αυτό ήταν που απαιτούσε το καλό της ομάδας. Κανείς εγωισμός δεν μπήκε πάνω από την ποδοσφαιρική λογική, από αυτό που πραγματικά είχε ανάγκη ο ΠΑΟΚ. 

Με αυτή την λογική λειτουργεί από την αρχή της περιόδου ο οργανισμός ΠΑΟΚ και όσο κυλά ο χρόνος το πιστώνεται σε αποτελέσματα. Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, από την διαιτησία μέχρι τις σχέσεις με Λίγκα, ΕΠΟ, συμπληρώνουν το κάδρο και λειτουργούν με την λογική του να υποστηριχθεί η δουλειά του προπονητή και των παικτών. 

Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που κράτησε ψύχραιμη στάση σε όλα τα ζητήματα φέτος και προσπαθεί με ηρεμία και χωρίς θόρυβο να αντιμετωπίζει κάθε πρόβλημα που μπορεί να βρεθεί στο διάβα της. Ο Ιβάν Σαββίδης αντιλήφθηκε την ανάγκη η ομάδα, οι παίκτες και ο προπονητής, να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, γι’ αυτό και αποδέχεται κάθε εισήγηση του Λουτσεσκου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.