Το μπρα ντε φερ στην ΕΠΟ

Κυριάκος Θωμαϊδης20 Ιουνίου 2021

Τον Φεβρουάριο του 2020 αποφασίστηκε η σύνταξη μιας ολιστικής μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της UEFA. Η πανδημία έφερε καθυστερήσεις, αλλά τώρα τελευταία και η αναποφασιστικότητα.

Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι η ολιστική μελέτη που συνέταξαν οι υπερεθνικές ομοσπονδίες δεν είναι πανάκεια. Ούτε αποτελεί κάποιου είδους σόφισμα που θα φέρει τη μεγάλη αλλαγή στο άθλημα. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μοιάζει με έκθεση ιδεών.

Όμως πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχει ορισμένα στοιχεία που θα έπρεπε να τα είχαν προτείνει η FIFA και η UEFA εδώ και πολύ καιρό. Κορυφαίο παράδειγμα η σύσταση Επιτροπής Ελέγχου και Διακυβέρνησης της ΕΠΟ, η οποία στη FIFA λειτουργεί αδιαλείπτως την τελευταία δεκαπενταετία.

Στο θέμα του εκλογικού συστήματος η ολιστική μελέτη μοιάζει να δειλιάζει, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα. Επιμένει στο μικρό αριθμό των εκλεκτόρων και απλώς τους αυξάνει από 69 σε 82. Παρόλα αυτά αποτελεί σημείο αιχμής για τους εκπροσώπους των ΕΠΣ, οι οποίοι νιώθουν να χάνουν ένα μικρό κομμάτι εξουσίας.

Τρεις είναι οι μεγάλες τομές στο εσωτερικό της ΕΠΟ:

1. Η θεσμοθέτηση διευθύνοντος συμβούλου, όπως συμβαίνει σε όλες τις επιχειρήσεις, ο οποίος θα αναλάβει να «τρέχει το μαγαζί» στην καθημερινότητά του. Θα έχει διακριτές εξουσίες, οι οποίες θα τον απαγκιστρώνουν στη λειτουργία του τόσο από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, όσο και από τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής . Μονο η στρατηγική θα ορίζεται από τους συμβούλους της Ομοσπονδίας.

2. Δημιουργούνται Ενώσεις διαιτητών, ποδοσφαιριστών, γυναικών και προπονητών, οι οποίες θα έχουν από δύο ψήφους στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ. Ηταν μια αυτονόητη εξέλιξη, καθώς όλοι αυτοί αποτελούν το ζωτικό κομμάτι του ποδοσφαίρου.

3. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα είναι απολύτως ανεξάρτητη από την ΕΠΟ. Θα αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπως ο αριθμός των ομάδων που υποβιβάζονται και προβιβάζονται. Η ΕΠΟ θα διατηρήσει τον αποφασιστικό της ρόλο σε θέματα αδειοδότησης.

Είναι βέβαιο ότι μέχρι τις 19 Ιουλίου θα πυκνώσουν οι ζυμώσεις και οι διεργασίες για να πειστούν τα μέλη της γενικής συνέλευσης ώστε να ψηφίσουν την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΠΟ μέσω της ολιστικής μελέτης. Δύσκολα να περάσουν τα πάντα, αλλά ένα πρώτο βήμα ήδη έχει γίνει. Είναι ευκαιρία για τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής να κάνουν πρόσθετες και πρωτοποριακές προτάσεις και όχι να επιμείνουν σε στείρες αρνήσεις.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.