Το μεγάλος κέρδος της 3ης θέσης και τα μηνύματα για το μέλλον

Βασίλης Μάστορας18 Μαΐου 2021

Οι παλιοί, ίσως, γνωρίζουν την ιστορία που είχε πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Νίκο Αλέφαντο, όταν ήταν προπονητής του Ολυμπιακού. Σε πολλούς αγώνες σηκωνόταν από τον πάγκο όταν το αποτέλεσμα ήταν 0-0 και φώναζε στους μέσους: «Δώστε την μπάλα στο… ψωμί». Κι όταν τον ρώτησαν οι παίκτες την πρώτη φορά στα αποδυτήρια τι εννοούσε, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Δώστε την μπάλα στον Ιβιτς, να σκοράρει για να πάρετε το πριμ». 

Ο Αρης δεν έχει ικανό φορ του επιπέδου Ιβιτς, αλλά σίγουρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα μεσοεπιθετικά, αν η μπάλα έφθανε στο… κουτί (βλέπε αντίπαλη περιοχή). Αρα κατά παράφραση αυτού που έλεγε ο Αλέφαντος, στον Αρη η απαίτηση του Μάντζιου θα μπορούσε να είναι «στο κουτί η μπάλα». Γιατί και χθες στο ΟΑΚΑ, κόντρα στη ΑΕΚ, ο Αρης ήταν απελπιστικός στα γεμίσματα στην αντίπαλη περιοχή. Οι γηπεδούχοι που αγωνίσθηκαν με 3-4-3 του έδωσαν μέτρα στο γήπεδο, αλλά οι μεσοεπιθετικοί του Αρη δεν είχαν πάλι τον τρόπο να αξιοποιήσουν την κατοχή. Εφθαναν με ευκολία έξω από την περιοχή, αλλά εκεί πλέον δεν είχαν επιλογή. Θα ήταν εύκολο να αξιοποιήσουν οι παίκτες του Μάντζιου την υπεροχή, αν στο παιχνίδι τους έβαζαν τα στοιχεία της κίνησης, της ταχύτητας και των αποτελεσματικών επιθετικών γεμισμάτων. Δεν είχαν όμως τίποτε απ’ όλα αυτά, οπότε οι επιθετικές προσπάθειες είχαν άδοξο τέλος.

Ο Αρης ξεκίνησε νευρικά τον αγώνα και έδωσε δικαίωμα στην ΑΕΚ να γίνει πιεστική στα πρώτα 10 λεπτά. Στη συνέχεια όμως ισορρόπησε, πήρε μέτρα στο γήπεδο αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να γίνει απειλητικός. Ο Γκαρσία είχε μεγαλύτερη προσφορά μεσοαμυντικά, Γκάμα και Μπερτόγλιο έκαναν λάθη και ο Μάνος ακόμη… περιμένει να πάρει την μπάλα μέσα στην περιοχή.

Μ’ αυτά τα δεδομένα λογικό ήταν το 0-0 του πρώτου ημιχρόνου. Θα μπορούσε να υπάρξει σκορ αν η ΑΕΚ εκμεταλλεύονταν στην υπεροχή που είχε επιθετικά στον αέρα. Από τη στιγμή που δεν το κατάφερε όλα έμειναν στο μηδέν.

Τι άλλαξε στο β’ ημίχρονο; Ο Αρης λειτούργησε καλύτερα μεσοαμυντικά και είχε νέα στοιχεία επιθετικά μετά την είσοδο του Μαντσίνι αντί του Μάνου (56’). Ο Αργεντίνος ήταν και ο πρωταγωνιστής στη μοναδική σοβαρή ευκαιρία που δημιούργησαν οι «κίτρινοι» στον χθεσινό αγώνα.

Ο,τι κι αν έγινε χθες στο ΟΑΚΑ έχει λιγότερη αξία από το γεγονός ότι ο Αρης τερμάτισε τρίτος στον βαθμολογικό πίνακα, ψηλότερα από την ΑΕΚ και οκτώ βαθμούς πάνω από τον Παναθηναϊκό. Κι αυτό για τον Αρη αποτελεί επιτυχία, η οποία αποκτά μεγαλύτερη διάσταση με δεδομένο ότι είναι η τρίτη χρονιά που παίρνει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ολα θα ήταν καλύτερα να τελικώς δεν είχε χαμηλές πτήσεις στα πλέϊ οφ, αλλά μία ομάδα η οποία μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, μετά την επιστροφή της στη μεγάλη κατηγορία, έχει και παθογένειες. Ο Αρης λοιπόν πρέπει να κρατήσει τα καλά της φετινής χρονιάς και να σκύψει με περισσή προσοχή πάνω σ’ όλα αυτά που δεν έκανε σωστά. Οπως πήρε το μάθημα του από την εικόνα του ρόστερ στα περσινά πλέϊ οφ και έκανε αυτό που έπρεπε φέτος, έτσι θα πρέπει να αξιοποιήσει και τα λάθη της χρονιάς που τελείωσε. Και οι μεταγραφικές επιλογές του Ιανουαρίου ήταν ένα από αυτά.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.