Το «last dance» του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ

Γιώργος Πετρίδης23 Απριλίου 2020

Πολλοί ΝΒΑερς του παρελθόντος θα μπορούσαν να αποτελούν το κεντρικό πρόσωπο ντοκιμαντέρ όπως αυτό του «Last Dance» του ESPN για τον Μάικλ Τζόρνταν. Σε αυτούς ανήκει χωρίς δεύτερη σκέψη ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ. Ήταν αυτός που σαν σήμερα «χόρεψε» για τελευταία φορά στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ. Ήταν ξημερώματα της 23ης Απριλίου 1989 -22 Απριλίου στις ΗΠΑ- όταν ο ζωντανός μύθος του ΝΒΑ αποχαιρέτησε τα παρκέ όντας... πλήρης μπασκετικών ημερών αφού ήταν πια 42 χρόνων. Το metrosport.gr θυμάται τι έγινε πριν από 31 χρόνια.

Ο Τζαμπάρ είχε ανακοινώσει στην αρχή της σεζόν 1988-89 ότι θα ήταν η τελευταία του. Ήταν η 20ή του στο ΝΒΑ και η 14η του με τους Λέικερς. Έχοντας αυτό το δεδομένο, κάθε παιχνίδι, ειδικά αυτά μακριά από το Λος Άντζελες ήταν μία γιορτή. Μία ευκαιρία για όλους τους φίλους του ΝΒΑ για να του αποδώσουν τις δέουσες τιμές. Στο τελευταίο παιχνίδι του, οι Λέικερς τον παρουσίασαν σε μία τεράστια -που αλλού θα χωρούσε;- κουνιστή πολυθρόνα. Ήταν η στιγμή που θα έπρεπε να αποσυρθεί και να ξεκουραστεί. Ήταν ωστόσο εντυπωσιακό το επίπεδο του μπάσκετ που έπαιζε και στα 40 του. Ακόμη και στο τελευταίο παιχνίδι του στην κανονική περίοδο, στα 42 του χρόνια και ενώ η ομάδα ήταν πια χωρίς συζήτηση του Μάτζικ Τζόνσον και όχι δική του, είχε 10 πόντους, με 5/6 σουτ, έξι ριμπάουντ και τρεις ασίστ σε 26' απέναντι στους Σιάτλ Σούπερσόνικς.

Οι Λέικερς νίκησαν με 121-117 παρότι είχαν εννιά μόνο διαθέσιμους παίκτες. Σε εκείνο το εξ ορισμού ιστορικό παιχνίδι, αφού ήταν το τελευταίο από τα 1.560 της καριέρας του Τζαμπάρ στην κανονική περίοδο, συμμετείχαν και δύο παίκτες που πέρασαν στη συνέχεια από την Ελλάδα. Ο συμπαίκτης του Καρίμ Μπάιρον Σκοτ που έπαξε στον Παναθηναϊκό της περιόδου 1997-98 και ο αντίπαλος του Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ που αγωνίστηκε στον Ηρακλή της σεζόν 1995-96.

Το παιχνίδι της 23ης Απριλίου 1989 δεν ήταν το τελευταίο του συνολικά αφού μέτρησε άλλα 15 στα πλέι οφ εκείνης της σεζόν. Η τελευταία εμφάνιση του ήταν στις 13 Ιουνίου 1989 απέναντι στους Πίστονς όταν οι «λαβωμένοι» από τραυματισμούς Λέικερς δεν απέφυγαν τη «σκούπα» των «bad boys».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.