«Ο ΦΠΑ είναι φόρος στο φόρο, μπαίνει ήδη στους φόρους που υπάρχουν»

Metrosport Team12 Μαρτίου 2022

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ, Γιάννης Αλιγιζάκης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» στο Metropolis 95.5 και μίλησε για τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου.

Αναλυτικά όσα είπε:

Αρχικά δήλωσε: «Από την αρχή του χρόνου ξέραμε ότι θα υπάρχει μια ενεργειακή κρίση, με το φυσικό αέριο και βεβαίως τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πολύ μεγάλες αυξήσεις στο πετρέλαιο οφείλονται στην γεωπολιτική κρίση, στην κρίση με την Ρωσία και την Ουκρανία, αυτό έχει επηρεάσει πάρα πολύ τις τιμές του πετρελαίου.

Δυστυχώς για τα νοικοκυριά οι τιμές και στα τρία προϊόντα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα είναι εξαιρετικά υψηλές.

Το θέμα της φορολογίας στα καύσιμα είναι πολύ μεγάλο θέμα, θα έλεγα πως οι τιμές της βενζίνης, τον ειδικό φόρο της Ελλάδας, με εξαίρεση την Ολλανδία και την Ιταλία, οι οποίες έχουν υψηλότερο ειδικό φόρο. Και βεβαίως έχουμε το ΦΠΑ στο 24%.

Η θέση του Συνδέσμου είναι πως καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι δημοσιονομικά δεν υπάρχει πολύ χώρος να μειώσουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα αυτή τη στιγμή. Στον ειδικό φόρο βλέπουμε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή δημοσιονομικός φόρος, από την άλλη πλευρά όμως, βλέπουμε ότι στο ΦΠΑ, το οποίο είναι ποσοστιαίο, σημαίνει ότι όταν ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ ανεβαίνουν και ανεβαίνουν πάρα πολύ. 

Εκεί πρέπει να υπάρχει περιθώριο και η θέση μας είναι ότι τα καύσιμα όπως και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι είδη πρώτης ανάγκης, όπως υπάρχει μειωμένο ΦΠΑ στο ρεύμα, έπρεπε να υπάρχει και στα καύσιμα. Άλλες χώρες το έχουν ακολουθήσει, όχι όλες». 

Στο ερώτημα να η πρόταση του Συνδέσμου θα γίνει αποδεκτή από το Υπουργείο: «Με το Υπουργείο μιλάμε και πρέπει να μιλάμε, διότι πρέπει να ακούσουν τις προτάσεις πως το ελληνικό νοικοκυριό θα πληρώσει λιγότερο, είναι υπερβολικές οι αυξήσεις. 

Έχουμε καταθέσει αυτή την πρόταση και την ίδια θέση έχουν πάρει και οι ομοσπονδίες βενζινοπωλών. 

Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα στις τιμές του πετρελαίου, προχθές (9/3) μια σημαντική μείωση στην τιμής του αργού, από τα 135 στα 110. Το σύστημα τιμολόγησης που υπάρχει στην Ελλάδα βασίζεται στο μέσο όρο τεσσάρων ημερών, άρα μια αύξηση ή μια μείωση δεν περνάει την επόμενη μέρα. Αύριο (12/3) ή τη Δευτέρα θα υπάρχει σημαντική μείωση στις τιμές.

Το ΦΠΑ είναι φόρος στο φόρο, μπαίνει ήδη στους φόρους που υπάρχουν».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.