Το εμβόλιο φέρνει ανασχηματισμό τον Ιανουάριο και εκλογές το φθινόπωρο

Δημήτρης Κανελλάκης27 Δεκεμβρίου 2020

Σε μια από τις πιο κρίσιμες και καθοριστικές περιόδους αναμένεται να μπει η κυβέρνηση από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2021.

Η πρώτη -έστω και πολύ μικρή- παρτίδα εμβολίων είναι ήδη στην Ελλάδα, οι εμβολιασμοί ξεκινάνε με τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν την αρχή, τους υγειονομικούς να ακολουθούν και τους συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας και αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να παίρνουν μετά σειρά... 

Είναι ένα στοίχημα οι εμβολιασμοί για την κυβέρνηση, καθώς το επόμενο διάστημα θα δούμε -στην πράξη- πόσοι Ελληνες θα πειστούν από την επιχειρηματολογία κι αν αυτοί που θα εμβολιαστούν τελικά θα είναι οι περισσότεροι ή όχι.

Στοίχημα είναι, ασφαλώς, και η γενικότερη διαχείριση τους επόμενους μήνες. Αν θα ελεγχθεί η πανδημία, αν τα μέτρα θα αποδώσουν, αν οι ζημιές στην οικονομία θα είναι αντιμετωπίσιμες ή θα θέσουν εκτός ελέγχου την κατάσταση και θα βάλουν σε μεγαλύτερους μπελάδες την κυβέρνηση.   

Αυτή η... "γενικότερη διαχείριση" συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις. Οι ανασχηματισμοί μπορεί να μην προαναγγέλονται, όμως, μοιάζει απίθανο να διαψευστούν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για ένα δομικό ανασχηματισμό, ο οποίος θα έχει... εκλογικά χαρακτηριστικά, καθώς ο πρωθυπουργός θα τραβήξει στην άκρη αρκετούς από τους τεχνοκράτες που εμπιστεύτηκε τον Ιούλιο του 2019 και θα φέρει στο προσκήνιο τα πολιτικά στελέχη.

Η αλλαγή στην σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και τον κίνδυνο να δούνε την... πόρτα της εξόδου διατρέχουν και πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης.

Ωστόσο, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει να δούμε πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, ποιο θα είναι το εύρος του, ποιοι υπουργοί θα φύγουν από την κυβέρνηση και ποια πρόσωπα θα εισέλθουν, ακόμη μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον του στόχου που θα έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς πολιτικοί αναλυτές επιμένουν πως θα είναι ξεκάθαρος (ο στόχος) και θα αφορά στην δρομολόγηση εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε εκλογές το φθινόπωρο. 
Οι ίδιοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι τους επόμενους 7-8 μήνες μοναδική επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι να κρατήσει μακριά τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, να επιτύχει μέχρι τον Ιούνιο τον εμβολιασμό, τουλάχιστον, 2.000.000 Ελλήνων και να βρει τρόπους ανόρθωσης της βαρύτατα τραυματισμένης ελληνικής οικονομίας.

Προκειμένου, βέβαια, να βγει το καλοκαίρι στο ξέφωτο, να έχει επιχειρήματα για να απευθυνθεί στους πολίτες και να πει ότι μπορεί να μην τα κατάφερε πλήρως αλλά σίγουρα με την στρατηγική της αποφεύχθηκαν τα ακόμη χειρότερα που θα μπορούσαν να υπάρξουν για τη χώρα, ανακοινώνοντας εκλογές για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Αλλωστε, η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να εισπράξει την όποια φθορά της κυβέρνησης, αδυνατεί να αρθρώσει ένα συγκεκριμένο λόγο, να παρουσιάσει ένα σοβαρό αφήγημα, να βρει ένα βηματισμό και να ξεπεράσει εσωτερικές αντιπαραθέσεις που είναι στην ημερήσια διάταξη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με συνέπεια να έχει έναν ακόμη πολύ σοβαρό λόγο η κυβέρνηση για να σκέφτεται τις εκλογές το φθινόπωρο... 

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news






Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.