Το χρονικό του λάθους με τις κάρτες υγείας, οι ευθύνες του ΠΑΟΚ και του διαιτητή

Χάρης Δημαράς16 Ιουλίου 2020

Ο ΠΑΟΚ εκεί που βρήκε την αγωνιστική του ηρεμία συνταράσσεται από μια πρωτοφανή υπόθεση εξωαγωνιστικού χαρακτήρα, που έχει να κάνει με τις αθεώρητες κάρτες υγείας 12 ποδοσφαιριστών του στο χθεσινό παιχνίδι με την ΑΕΚ. 

Υπόθεση, που εφόσον η Ενωση καταθέσει ένσταση, είναι πιθανό να του στερήσει τη συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League, ενώ ήδη έχει προκαλέσει την παραίτηση του γιατρού του ΠΑΟΚ, Ευθύμη Παπασούλη, του γενικού αρχηγού, Δημήτρη Σαραϊδάρη, αλλά και την οργή του κόσμου της ομάδας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή. Όπως ανέφερε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το metrosport.gr, ο πρώτος που ανακάλυψε ότι τα 12 δελτία των παικτών του ΠΑΟΚ είναι αθεώρητα από τις 30 Ιουνίου ήταν ο τέταρτος διαιτητής της αναμέτρησης, κ. Διαμαντόπουλος λίγο πριν από την έναρξη του ματς. Ενημέρωσε τον Ολλανδό διαιτητή Μακέλι, ο οποίος σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν δε θέλησε να ξεκινήσει τον αγώνα και με τη σειρά του φώναξε τους Καρυπίδη και Δημητριάδη, στους οποίους και μετέφερε το τι έχει συμβεί, ζητώντας και τη συναίνεσή τους να ξεκινήσει το ματς.

Αν ο ΠΑΟΚ διατύπωνε την αντίθεσή του στην έναρξη του αγώνα ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλους έντεκα παίκτες που ήταν στην αποστολή (συνολικά 25). Αυτό ισως  δημιουργούσε θέματα στη διαδικασία του αγώνα, όμως ίσως ήταν μια λύση της τελευταίας στιγμής που ίσως έσωζε την παρτίδα, ακόμη κι αν οδηγούσε σε αγωνιστική ήττα. Εδώ σημειώνεται ότι ακόμη κι αν η αναμέτρηση δε διεξαγόταν με υπαιτιότητα του ΠΑΟΚ, κάτι που βέβαια δε θα μπορούσε να συμβεί αφού υπήρχαν κι άλλοι παίκτες στην αποστολή, ο Δικέφαλος του Βορρά θα μηδενιζόταν, όμως δε θα τιμωρείτο με μείον βαθμούς, άρα θα είχε ελπίδες για τη δεύτερη θέση με νίκη επί του Άρη και γκέλα της ΑΕΚ στο Φάληρο.

Προσέξτε όμως ακόμη  σημαντική λεπτομέρεια: Όπως ρητά αναφέρει ο ΚΑΠ, στο άρθρο 18, 3, περ. Α΄: «Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή σε οποιοδήποτε αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου χωρίς την ύπαρξη των νομίμως εκδοθέντων δικαιολογητικών των εδαφίων α΄ και β΄ της παρ. 1 του παρόντος (σ.σ.: και δελτίου υγείας), ο δε διαιτητής υποχρεούται να απαγορεύσει τη συμμετοχή ποδοσφαιριστή για τον οποίο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές. Εάν, παρά την απαγόρευση, ο ποδοσφαιριστής μετάσχει στον αγώνα η συμμετοχή του θεωρείται αντικανονική, η υπαίτια δε ομάδα, σε περίπτωση αποδοχής ένστασης ή καταγγελίας υφίσταται τις προβλεπόμενες για την περίπτωση κυρώσεις».

Αυτό σημαίνει ότι ο Ολλανδός κακώς επέτρεψε την διεξαγωγή του αγώνα, με παίκτες που είχαν αθεώρητα δελτία (άρα και ήταν αμφίβολο αν ήταν υγιείς) έχοντας κι αυτός ευθύνη, παρ’ ότι κατέγραψε στο Φύλλο Αγώνα το συμβάν. 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.