Το χαμένο στοίχημα του Μπούργος, οι χαμένες ευκαιρίες και οι βαθμοί

Βασίλης Μάστορας04 Απριλίου 2022


Ο ΠΑΣ Γιάννινα εξελίσσεται φέτος σε έναν εφιάλτη για τον Αρη. Ενας αγωνιστικός διασυρμός, μία καθαρή ήττα και μία ισοπαλία χθες το απόγευμα τα τρία αποτελέσματα των «κίτρινων», με τους Ηπειρώτες. Συνολικό αποτέλεσμα με αρνητικό πρόσημο για τον Αρη, ομάδα η οποία στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου είχε βάλει υψηλούς στόχους.

Ο χθεσινός αγώνας έμοιαζε με ένα προσωπικό στοίχημα για τον Μπούργος. Ο δεύτερος αγώνας μεταξύ του Αρη και του ΠΑΣ στα Γιάννινα ήταν το «κύκνειο άσμα» του Μάντζιου στον πάγκο των «κίτρινων». Ο αντικαταστάτης θεωρητικά θα έπρεπε να βρει περισσότερο αποτελεσματικές λύσεις ώστε η ομάδα να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της αμυντικής τακτικής των αντιπάλων. Ο Αργεντίνος βρέθηκε απροετοίμαστος με τον Παναθηναϊκό, οπότε ο χθεσινός αγώνας ήταν ένα καλό τεστ για τα αντανακλαστικά του.

Ο Αργεντινός επιχείρησε να δώσει λύση φέρνοντας κυριολεκτικά τα πάνω-κάτω στην ομάδα. Τόσο σε επίπεδο διάταξης όσο και σε επίπεδο προσώπων. Επέλεξε το 3-4-3 με Μπαναλούαν στην τριάδα της άμυνας (μαζί με Φαμπιάνο, Μπράμπετς) και Εκπακατέ- Γκάνεα στην τετράδα του κέντρου (μαζί με Ματίγια, Σάσα, Γκάνεα). Ο πλήρης αιφνιδιασμός από τον Αργεντίνο, αλλά το στοίχημα δεν του βγήκε. Ο Αρης επί 45 λεπτά στο α’ ημίχρονο έψαχνε τρόπο να διασπάσει την αμυντικογενή διάταξη των Ιωαννίνων χωρίς αποτέλεσμα. Μία ευκαιρία για γκολ είχαν οι «κίτρινοι» κι αυτή ήταν από ένα μακρινό σουτ του Σάσα.

Ο Αρης σ’ αυτό το διάστημα έδειχνε αποδιοργανωμένος, παρότι ήταν ένα σύστημα το οποίο δούλεψε ο Μπούργος στις δύο εβδομάδες της διακοπής! Με τον Ντιαγέ χωρίς ρόλο και κυκλοφορώντας αργά την μπάλα, ο Αρης το μόνο που πετύχαινε όταν δημιουργούσε επίθεση ήταν να βρίσκει απέναντι του όλους τους αντίπαλους παίκτες. Αποτέλεσμα; Να μην μπορεί να δημιουργήσει σοβαρή ευκαιρία για γκολ, αφού εκτός των άλλων οι παίκτες του έκαναν και πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις.

Ο Εμπακατά προσπάθησε να κάνει πράγματα, χωρίς όμως να πετύχει πολλά, αλλά η μετριότητα των Ντιαγέ και Ιτούρμπε ήταν αισθητή με αποτέλεσμα ο Αρης να είναι ακίνδυνος επιθετικά.

Οσο έβλεπε ο ΠΑΣ ότι του «βγαίνει» το αγωνιστικό του πλάνο, δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να συνεχίζει να το υπηρετεί. Απόδειξη ότι η μοναδική του τελική ήταν ένα σουτ απελπισίας στο 32ο!

Αρα το πρώτο ημίχρονο είναι καλύτερα να το ξεχάσουν όλοι. Σε αντίθεση στο δεύτερο όλα ήταν διαφορετικά. Ο Χερμάν Μπούργος αντέδρασε και επιχείρησε να σώσει την παρτίδα. Εβαλε στον αγώνα Ματέο Γκαρσία και Ντάνιελ Μαντσίνι, οι οποίοι έδωσαν ενέργεια επιθετικά στον Αρη και υποχρέωσαν τον κίπερ Λοντίγκιν να επιστρατεύσει όλο το ταλέντο του ώστε να κρατήσει ανέπαφη της εστία του. Η κανονικότητα επανήλθε πλήρως (4-2-3-1) μετά τον 55ο όταν μπήκε στον αγώνα ο Μπερτόγλιο αντί του Μπεναλουάν. Ο Αρης συνέχισε να πιέζει την άμυνα του ΠΑΣ χωρίς όμως συγκεκριμένο πλάνο, δημιουργούσε και έχανε ευκαιρίες, αλλά γκολ δεν πέτυχε. Η κατοχή 69% που είναι για τους στατικολόγους, φανερώνει το καταστροφικό ποδόσφαιρο που έπαιξε ο αντίπαλος αλλά δεν δίνει τίποτε στον Αρη. Οπως και οι 17/8 τελικές προσπάθειες. Το πρόβλημα απέναντι στις κλειστές άμυνες παραμένει για τον Αρη και χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά για να βρεθεί λύση. Το σίγουρο είναι ότι η προσπάθεια των «κίτρινων» για έξοδο στην Ευρώπη έχει πλέον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, αλλά αξίζει να το παλέψουν μέχρι το τέλος. Αλλωστε πριν ξεκινήσουν τα πλέϊ οφ ήξεραν ότι έχουν μπροστά τους μόνο αγώνες ντέρμπι. Επιβάλλεται όμως να κάνουν ένα-δύο βήματα βελτίωσης.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.