Το απίστευτο αήττητο, το ρεκόρ βαθμών και η καθιέρωση στο Youth League

Χρύσανθος Δοβλέτογλου09 Μαρτίου 2020

Παρά τις πολλές και ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα σεζόν με την σεζόν, η ομάδα Νέων του ΠΑΟΚ βαδίζει σταθερά στον δρόμο των τίτλων έχοντας κατακτήσει τρία σερί Πρωταθλήματα, τα δύο τελευταία υπό την καθοδήγηση του Πάμπλο Γκαρσία και του Μίροσλαβ Σνάουτνσερ, οι οποίοι εστίασαν, κυρίως, στη σωστή φιλοσοφία και τα αποτελέσματα τους δικαιώνουν απόλυτα.

Την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 ο ΠΑΟΚ τελείωσε τον «μαραθώνιο» με τον Βασίλη Μήττα στον πάγκο του, καθώς ο Βλάνταν Ιβιτς είχε κληθεί να ενισχύσει την πρώτη ομάδα. Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ ήθελε μια μόνιμη λύση στον πάγκο και την βρήκε στο πρόσωπο του Πάμπλο Γκαρσία.

O Ουρουγουανός ξεκίνησε μαζί με τον Απόστολο Παπαβασιλείου. Την σεζόν 2017-18 συνέχισε με τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ και τον Δημήτρη Ταξίδη και τις δύο τελευταίες αγωνιστικές περιόδους καθοδηγεί την Κ19 μαζί με τον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ.

Αλλαγή «φρουράς» στο 
έμψυχο δυναμικό

Οι φουρνιές του 96′ και του 97′ είχαν κλείσει τον κύκλο τους στις ακαδημίες και αποχώρησαν, μετά το φινάλε της σεζόν 2015-2016. Άλλοι εντάχθηκαν στην πρώτη ομάδα, όπως οι Δημητριάδης και Δεληγιαννίδης , άλλοι παραχωρήθηκαν ως δανεικοί για να αποκτήσουν την πρώτη τους επαφή με το ανδρικό ποδόσφαιρο και κάποιοι άλλοι αποχώρησαν από τον σύλλογο. 

Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε για άλλη μία χρονιά να χαμηλώσει τον ηλικιακό μέσο όρο και να προβιβάσει παιδιά από την πρωταθλήτρια Κ17, τα οποία αποτέλεσαν τον κορμό της τότε Κ20. Μόλις οκτώ ποδοσφαιριστές είχαν παραμείνει, δέκα προβιβάστηκαν από την Κ17 και τέσσερις επέστρεψαν από δανεισμούς. 

Το νεανικότερο ρόστερ

O ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της σεζόν 2016-17 με το νεανικότερο ρόστερ μεταξύ των ομάδων που συμμετείχαν. Μάλιστα σε κάποιους αγώνες η διαφορά του μέσου όρου ηλικίας έφτανε και τα δύο χρόνια. Η επιλογή ήταν συνειδητή, αλλά αυτό είχε κόστος στην αγωνιστική σταθερότητα. Παρόλα αυτά, όμως, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πρωταγωνιστήσει και να είναι ανταγωνιστικός μέχρι το φινάλε. Τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, πίσω από τον πρώτο Ολυμπιακό και τον δεύτερο Παναθηναϊκό. 

Ενας από τους παίκτες που ξεχώρισαν ήταν ο Γιώργος Τζοβάρας (εννιά γκολ και δέκα ασίστ), ο οποίος, πλέον, ανήκει, στην Σλόβαν Μπρατισλάβας. Ο Πάμπλο Γκαρσία χρειάστηκε στην αρχή χρόνο για να κάνει το νέο σύνολο ομάδα και το βασικότερο να της εμφυσήσει το πνεύμα του νικητή, που θα ακολουθούσε τους νεαρούς παίκτες σε όλη την ποδοσφαιρική τους καριέρα.

Κοίταξε στα μάτια παραδοσιακές
ευρωπαϊκές δυνάμεις

Η συμμετοχή για πρώτη φορά στο Youth League την σεζόν 2016-2017, διοργάνωση που αποτελεί το Champions League του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου, έδωσε την δυνατότητα σε παίκτες και τεχνικό τιμ να συλλέξουν πληθώρα πολύτιμων εμπειριών και να μετρήσουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο κομμάτι των Ακαδημιών, όπως την Ακαδημία Πούσκας, την οποία και απέκλεισε, και τον Αγιαξ, που τότε είχε στις τάξεις του τον γιο του Πάτρικ Κλάιφερτ, Τζάστιν, νυν επιθετικό της Ρόμα. 

Παρά την εξαιρετική παρουσία του στην Ολλανδία ο Δικέφαλος αποκλείστηκε με δύο ήττες, αλλά ο μεγάλος στόχος είχε επιτευχθεί. Τη σεζόν 2018-19 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την ΑΕΛ Λεμεσού (2-1 στην Κύπρο και 2-0 στη Θεσσαλονίκη), την Μινσκ (1-0 στη Λευκορωσία και 2-1 στη Θεσσαλονίκη) και στη συνέχεια αποκλείστηκε από την Τότεναμ στην Τούμπα (0-1) σε ένα αξέχαστο ματς ενώπιον 12.000 θεατών.

Κατάμεστη η Τούμπα στο παιχνίδι ΠΑΟΚ - Τότεναμ για το Youth League

Τη φετινή περίοδο αντιμετώπισε την Μποέμιανς (1-1 στην Ιρλανδία και 1-0 στη Θεσσαλονίκη) και αποκλείστηκε από την Ντιναμό Κιέβου, καθώς ηττήθηκε 3-0 στην Ουκρανία και παρά την μεγάλη προσπάθεια για πρόκριση στην Τούμπα, έμεινε στην ισοπαλία (2-2).

Το απίστευτο αήττητο που
«τρέχει» μέχρι σήμερα

Από την επόμενη χρονιά άρχισε να βγαίνει στον αγωνιστικό χώρο η δουλειά που γινόταν, σε όλα τα επίπεδα. Επί δύο χρόνια και κάτι (25 μήνες), από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι και σήμερα, η Κ19 του ΠΑΟΚ παραμένει αήττητη στο Πρωτάθλημα υποδομών της Super League, έχοντας πανηγυρίσει τρεις σερί τίτλους, ενώ πολλά από τα παιδιά της, όπως οι Λύρατζης, Μπαλογιάννης, Τσαούσης, Διαμαντής, Γαϊτανίδης και Μιχαηλίδης, προσφέρουν, ήδη, σε επίπεδο Super League. Ηταν 10 Δεκεμβρίου του 2017 όταν η Κ19 υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό για την 14η αγωνιστική. Ηττήθηκε 1-0. Ηταν η τελευταία φορά που επέτρεψε να συμβεί αυτό μέχρι και σήμερα, οπότε συμπλήρωσε 70 ματς αήττητη.

Ενα «κουβάρι» οι παίκτες του ΠΑΟΚ στο εντός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό


Σαρώνει τους τίτλους

Επειτα από εκείνο το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε το Πρωτάθλημα με άλλες 15 νίκες και μία ισοπαλία (εκτός έδρας με τον Παναθηναϊκό). Τη σεζόν 2017-18 ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα με 76 βαθμούς έναντι 71 του Παναθηναϊκού. Συνολικά σε εκείνον τον «μαραθώνιο» η Κ19 νίκησε 24 φορές (πιο ευρεία η νίκη επί της Κέρκυρας με 7-0), αναδείχθηκε ισόπαλη τέσσερις φορές (εκτός με τον Παναθηναϊκό, εκτός με τον Ολυμπιακό, εντός με τον Αστέρα Τρίπολης, εκτός με τον Πανιώνιο) και ηττήθηκε δύο φορές (εντός από τον Ατρόμητο εντός από τον Παναθηναϊκό). Πέτυχε 75 γκολ και δέχθηκε 14.

Πρώτος σκόρερ ήταν Αλέξανδρος Γκαργκαλατζίδης με 18 γκολ και ακολούθησε ο Λευτέρης Λύρατζης με 10 και οι Ιλια Μαρκόφσκι και Ζήσης Χατζηστραβός με 8. Στις ασίστ προηγήθηκαν οι Ζήσης Χατζηστραβός και Κωνσταντίνος Μπαλογιάννης με 8, ο Μάριος Τσαούσης έδωσε 7 και ο Γιώργος Τζοβάρας 5. Πρώτος σε συμμετοχές ήταν ο Λευτέρης Λύρατζης (2.463 λεπτά), δεύτερος ο Ζήσης Χατζηστραβός (2.309 λεπτά) και τρίτος ο Απόστολος Διαμαντής με 2.308 λεπτά.

Πρωτάθλημα και με ρεκόρ
συγκομιδής βαθμών

Την σεζόν 2018-19 ο Δικέφαλος πέτυχε 28 νίκες και 2 ισοπαλίες (εντός έδρας με τον Αστέρα Τρίπολης και εκτός με τον Αρη). Την πιο ευρεία νίκη του την πέτυχε επί του ΠΑΣ Γιάννινα με 7-0. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Αντώνης Γαϊτανίδης με 15 γκολ και ακολούθησαν οι Γιώργος Δούμτσης και Δημήτρης Πανίδης με 12 και ο Ζήσης Χατζηστραβός με 10. Πρώτος και σε ασίστ ο Γαϊτανίδης με 12 και ακολούθησαν οι Χατζηστραβός (9), Μπαλογιάννης (7) και Δούμτσης (6). 

Τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής κατέγραψε ο Μάριος Τσαούσης (2.520) και από κοντά οι Απόστολος Διαμαντής (2.490), Γιάννης Μιχαηλίδης (2.430), Ζήσης Χατζηστραβός (2.190). Κατέκτησε τον τίτλο με 86 βαθμούς έναντι 64 της ΑΕΚ. Πέτυχε 85 γκολ και δέχτηκε 20 και έκανε φυσικά, ρεκόρ συγκομιδής πόντων στη Super League σε όλα τα Πρωταθλήματα των κατηγοριών Κ20 και Κ19 πλέον.

Το ίδιο εξαιρετικά εξελίχθηκε και η τρέχουσα σεζόν, με 65 γκολ υπέρ και μόλις 13 κατά. Την κούρσα των σκόρερ οδηγεί ο Χρήστος Τζόλης με 19 γκολ και ακολουθούν οι Δημήτρης Πανίδης και Γιώργος Δούμτσης με 10 και 11 αντίστοιχα.

Ο Μιχαηλίδης στην βράβευση της ομάδας Κ19 του ΠΑΟΚ από τον ΠΣΑΠ


Το προφίλ της Κ19

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Χρήστος Ταλιχμανίδης, Κωνσταντίνος Μπαλωμένος

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γιάννης Μιχαηλίδης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Ευστάθιος Τάχατος, Γιώργος Λαγωνίδης, Αϊντίν Ντάικο, Αβεντίς Αβεντισιάν, Πέτρος Καλουτσικίδης, Κωνσταντίνος Κουλιεράκης, Κυριάκος Γιαξής

ΜΕΣΟΙ: Βασίλης Γρόσδης, Χάρης Τσιγγάρας , Θωμάς Καραμπέρης, Γιάννης Κωνσταντέλιας, Θόδωρος Πουρναράς, Δημήτρης Τσοπούρογλου, Δημήτρης Θεοδωρίδης, Γιάννης Πιπιλιάρης, Αχιλλέας Σαλαμούρας

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Χρήστος Τζόλης, Γιώργος Δούμτσης, Βασίλης Γκορτεζιάνι, Δημήτρης Ξιφιλίνος, Κίμων Κορέας, Δημήτρης Πανίδης, Γιώργος Κούτσιας

Προπονητής: Πάμπλο Γκαρσία

Βοηθός προπονητή: Μίροσλαβ Σνάουτσνερ

Γυμναστής: Χάρης Κομσής

Προπονητής τερματοφυλάκων: Βασίλης Πετρόπουλος

Αναλυτής video: Γιάννης Αμπατζίδης

Γιατρός: Γιάννης Ουσαντζόπουλος

Φυσικοθεραπευτής: Σταύρος Τερζανίδης

Φροντιστής: Βαγγέλης Μπαμπάτσης

Γενικός αρχηγός: Κώστας Ιωσηφίδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.