Της έκλεισε το σπίτι και με ήρωα τον Ντοναρούμα κατέκτησε το Euro η Ιταλία

Δημήτρης Καλαϊτζής12 Ιουλίου 2021

Σ΄ έναν συγκλονιστικό τελικό που κρίθηκε στα πέναλτι, η Ιταλία με ήρωα τον Ντοναρούμα που έπιασε δυο εκτελέσεις νίκησε με 3-2 την Αγγλία και κατέκτησε το πρώτο της Euro μετά το 1968 και δεύτερο συνολικά στην ιστορία της! 

Αντίθετα, η ομάδα του Σάουθγκεϊτ έχασε την ευκαιρία να πάρει το πρώτο της τρόπαιο μπροστά στο κοινό της! 

Σε ηλικία 36 ετών και 331 ημερών, ο Τζιόρτζιο Κιελίνι έγινε ο γηραιότερος παίκτης που αρχίζει βασικός σε τελικό Euro ως αρχηγός, ξεπερνώντας τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν από το 2012 (34 ετών και 154 ημερών)

Καλύτερο ξεκίνημα στον μεγάλο τελικό του Euro 2020 με αντίπαλο την Ιταλία δεν θα μπορούσε να φανταστεί η Αγγλία, καθώς ευτύχησε να πάρει κεφάλι στο σκορ με τον Σο μόλις στο δεύτερο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Τρίπιερ έκανε τη σέντρα από τα δεξιά και ο Σο με σουτ νίκησε τον Ντοναρούμα και έβαλε...φωτιά στις εξέδρες του Γουέμπλεϊ. Το γκολ του Σο είναι το γρηγορότερο σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ξεπερνώντας εκείνο του Περέδα για την Ισπανία στον μακρινό τελικό του 1964.

Η πρώτη καλή στιγμή για την Ιταλία ήρθε στο 7΄, με τον Ινσίνιε να εκτελεί το φάουλ και η μπάλα να περνάει πάνω από τα δοκάρια του Ντοναρούμα.

Στο 35΄ η «Σκουάντρα Ατζούρα» έφτασε κοντά στην ισοφάριση, αλλά το σουτ του Κιέζε πέρασε ελάχιστα έξω.

Στο 56΄ η ομάδα του Μαντσίνι λίγο έλειψε να φέρει το ματς, όταν μετά από προσπάθεια του Κιέζα, ο Ινσίνιε έγινε κάτοχος της μπάλας, έκανε το σουτ, αλλά ο Πίκφορντ απέκρουσε σωτήρια.

Έξι λεπτά μετά, η Ιταλία απείλησε ξανά, με τον Κιέζα να κάνει ωραία ενέργεια και σουτ, όμως και πάλι ο Πίκφορντ φώναξε παρών, αποσοβώντας τον κίνδυνο.

Στο 64΄ η Αγγλία από το πουθενά άγγιξε το 2-0. Ύστερα από εκτέλεση κόρνερ, ο Στόουνς έπαισε την κεφαλιά και ο Ντοναρούμα εντυπωσιακά απέκρουσε με το ένα χέρι σε κόρνερ.

Η Ιταλία βρήκε τον τρόπο να ισοφαρίσει σε 1-1 στο 67΄. Μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Βεράτι έπιασε την κεφαλιά, ο Πίκφορντ απέκρουσε και η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και στην εξέλιξη της φάσης ο Μπονούτσι πήρε το ριμπάουντ και με πλασέ την έστειλε στα δίχτυα, κάνοντας το 1-1.

Στο 73΄ η Ιταλία έφτασε μια ανάσα από την ολική ανατροπή. Φανταστική βαθιά μπαλιά του Μπονούτσι απ' την άμυνα, ο Μπεράρντι βγαίνει στην πλάτη της άμυνας, προλαβαίνει την έξοδο του Πίκφορντ, αλλά το απευθείας βολέ του φεύγει άουτ.

Στα εναπομείναντα λεπτά δεν άλλαξε κάτι, με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση. 

Στο έξτρα ημίωρο, η πρώτη φάση ανήκε στην Αγγλία, με τον Φίλιπς να κάνει το σουτ και η μπάλα να περνάει άουτ στο 97΄. 


Πέντε λεπτά μετά, ήταν σειρά των Ιταλών να απειλήσουν. Ο Έμερσον έκανε τη σέντρα και ο Πίκφορντ απέκρουσε πριν η μπάλα φτάσει στον Μπεράρντι. 

Στο 107΄ ο Πίκφορντ μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια την μπάλα ύστερα από την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπερναντέρσκι. Στα επόμενα λεπτά δεν άλλαξε κάτι και η σπουδαία αναμέτρηση οδηγήθηκε στη ρώσικη ρουλέτα. 

Η διαδικασία των πέναλτι 

1-0 ο Μπεράρντι 

1-1 ο Κέιν

Αστοχεί ο Μπελότι 

2-1 ο Μαγκουάιρ 

2-2 ο Μπονούτσι 

Αστοχεί ο Ράσφορντ 

3-2 ο Μπερναντέρσκι 

Αστοχεί ο Σάντσο 

Αστοχεί ο Ζορζίνιο 

Αστοχεί ο Σάκα και η Ιταλία κατακτά το δεύτερο Euro στην ιστορία της, αφήνοντας τάβλα 60.000 Άγγλους στις εξέδρες του Γουέμπλεϊ. 

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.