Την ώρα του χρέους και της ευθύνης χρειάζονται μαχητές και όχι ριψάσπιδες

Δημήτρης Μπούζας07 Απριλίου 2021

Τέλος από εδώ και πέρα συμπεριφορές που δεν διαφέρουν από αγωνιστικές λιποταξίες και ηττοπαθείς νοοτροπίες. Το απαιτεί ο μεγάλος λαός του ΠΑΟΚ, του οποίου η τεράστια δημοφιλία όπως επιβεβαιώθηκε από την μεγάλη έρευνα της ALCO, προκάλεσε σοκ και δέος, θαυμασμό, αλλά και φόβο.

Διαβάζοντας τις κριτικές και παρακολουθώντας τις ραδιοφωνικές εκπομπές οι οποίες στο σύνολο τους επικεντρώθηκαν στο νέο ασυγχώρητο πισωγύρισμα του ΠΑΟΚ, διαπίστωσα ότι πλην ελαχίστων – κι ευλόγων – εξαιρέσεων, όλες στάθηκαν σε μια απλή απορία. Για το πως είναι δυνατόν να συνεχίζεται και να γίνεται ανεκτή αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που προσβάλει το κύρος ενός συλλόγου του επιπέδου ενος κλαμπ δημοφιλέστατου, ευρωπαϊκών προδιαγραφών και αδιαμφισβήτητης οικονομικής ισχύος. 

Η απάντηση στο σχετικό ερώτημα και η λύση στην απορία υπάρχουν και τις βρίσκει ο καθένας πολύ εύκολα, αρκεί να ανατρέξει στο πρόσφατο παρελθόν και να διερευνήσει τα όσα καταστροφικά συνέβησαν στο διάστημα που ακολούθησε, μετά την κατάκτηση του νταμπλ. Οι ένοχοι των... «εγκλημάτων» δυστυχώς απολαμβάνουν πληρέστατης ασυλίας και ανήθικης συγκάλυψης. Δεν απολογήθηκαν ποτέ ως τώρα και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να απολογηθούν και ποτέ. 

Αναφερόμαστε στα γνωστά «πιράνχας» που κατασπάραξαν οικονομικά τον γενναιόδωρο μεγαλομέτοχο και κατακρεούργησαν το ποιοτικό ρόστερ της ομάδας. Οι συγκεκριμένοι ακρωτηρίασαν εξόφθαλμα με σκοτεινές και μυστηριώδεις ενέργειες (πωλήσεις για ψίχουλα, αγορές με χρυσάφι) και αποσάθρωσαν τα πάντα. 

Με διαταραγμένες λοιπόν ισορροπίες το ρηχό ρόστερ προσπάθησε χωρίς μεγάλη επιτυχία να βρει τον σταθερό βηματισμό του. Τα σκωτσέζικα ντουζ και οι λίγες αγωνιστικές εκλάμψεις, δεν άφηναν περιθώρια πολλά για ριζικές αλλαγές και για μια ουσιαστική και σοβαρή επανεκκίνηση. Πότε κρύο, πότε ζέστη, συγχρόνως με μια αγωνιώδη προσπάθεια να μην χαθούν μέσα από αυτούς τους εκφυλισμούς οι στόχοι που υπήρχαν. 

Αυτός λοιπόν ο ΠΑΟΚ που αγωνιζόταν μάταια να βρει άκρη με τις παθογένειες του, έφτασε στο σημείο να υποστεί δύο ήττες εκ των οποίων η μία ήταν ένας πραγματικός διασυρμός, από μια ομάδα της οποίας ο επιθανάτιος ρόγχος ακούγονταν έντονα και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για όλα αυτά τα παραπάνω ασχοληθήκαμε με αλλεπάλληλα προειδοποιητικά σχόλια. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Επιστρέφοντας όμως στο σήμερα κι έχοντας μπροστά μας ένα κρισιμότατο παιχνίδι, δεν υπάρχει λόγος ούτε και θα χρησιμεύσει σε τίποτα να μπούμε στον πειρασμό καταμετρώντας λάθη και ευθύνες του παρελθόντος. 

Σίγουρα το στραπάτσο επηρεάζει την ψυχολογία της ομάδας. Βέβαια και ο σημερινός αντίπαλος βρίσκεται στην ίδια μοίρα. Υπέστη κι αυτός έναν παρόμοιο διασυρμό. Αν υποθέσουμε λοιπόν πως οι συνθήκες σε επίπεδο ψυχολογίας είναι ίδιες, μπορούμε να δώσουμε ένα προβάδισμα στον βορειοελλαδίτη δικέφαλο σε ότι αφορά την διαφορά ποιότητας και δυναμικότητας ανάμεσα τους.

 Θα πρέπει όμως να επισημανθεί πως σε τέτοιες καταστάσεις εκείνο που θα μετρήσει περισσότερο, είναι το κατά πόσο συνειδητοποιημένοι ως προς το μέγεθος της ευθύνης και του χρέους τους θα είναι οι μονομάχοι. Ο Πάμπλο Γκαρσία και οι παίκτες του ας λάβουν σοβαρά υπόψιν τους ότι σε αναμετρήσεις τόσο κρίσιμες και σημαντικές, θα μετρήσει πάνω από όλα το πάθος όπως και ο βαθμός της διέγερσης των συναισθημάτων. 

Οι δύο στόχοι παραμένουν για τους ΠΑΟΚτσήδες. Έχασαν δύο βαθμούς στα πλέι οφ αλλά ο δρόμος μέχρι το τέλος είναι μεγάλος και μπορούν να τους καλύψουν. Όρθιος αυτή τη στιγμή και απέναντι τους είναι ο στόχος του τελικού. Αυτές οι μάχες χρειάζονται φλογερούς μαχητές, πραγματικούς πολεμιστές και όχι αγωνιστικούς λιποτάκτες και ριψάσπιδες. Με την οποιαδήποτε άλλη «συμπεριφορά» είσαι χαμένος από χέρι.

ΥΓ: Σε κάποιους δεν άρεσαν τα ευρήματα της πανελλήνιας σφυγμομέτρησης της εταιρείας ALCO. Δυσαρεστήθηκαν προφανώς και τρόμαξαν μερικοί από τα ποσοστά δημοφιλίας του ΠΑΟΚ. Όμως πως να το κάνουμε «λένε» την αλήθεια. Άλλωστε θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι άλλα δύο γκάλοπ στο παρελθόν (το ένα από γνωστή μεγάλη εταιρεία δημοσκοπήσεων και το άλλο από μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα) κινήθηκαν στα ίδια περίπου ποσοστά. Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση... φόβος. Ίσως ένας θαυμασμός από τους καλόπιστους κι ένας σεβασμός.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.