Την αντισυνταγματική γελοιότητα οφείλει να την τελειώσει στην Επιτροπή Εφέσεων

Στέλιος Γρηγοριάδης09 Μαρτίου 2020

Tι είπε ο Χρήστος Πανόπουλος για την Ξάνθη; “Να καταδικαστούμε, αλλά πρώτα θέλουμε να δικαστούμε”.

Αυτονόητο και εύλογο. Δυστυχώς, όμως, στην Μπανανία τα αυτονόητα και τα εύλογα αποτελούν ζητούμενα.

Τι είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης; “Το πόρισμα της Ε.Ε.Α. αποτελεί απλώς μια εισήγηση. Για την υπόθεση θα αποφασίσουν τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα”. Αυτονόητο και εύλογο επίσης και δεν χρειαζόταν να το πει ο πρωθυπουργός της χώρας. Το φωνάζει η κοινή λογική.

Και ενώ περιμένουμε όλοι να ισχύσει η κοινή λογική και να εκδικάσει επιτέλους την υπόθεση της φερόμενης κοινής ιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης μία κανονική δικαστής, έρχεται η πρωτοδίκης της Σούπερ Λίγκα η οποία δεν ασχολείται καθόλου με την ουσία της υπόθεσης, δεν μπαίνει στη διαδικασία να διαπιστώσει αν στοιχειοθετείται ή όχι πολυιδιοκτησία, αλλά θεωρεί δεσμευτική την εισήγηση της Ε.Ε.Α., αντιγράφει τα δικά της επιχειρήματα, μας λέει ότι υπάρχει πολυιδιοκτησία και επιβάλλει στις δύο ομάδες ποινές όχι σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα, όχι σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ, αλλά σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που πρόσφατα “πέρασε” από τη Βουλή η κυβέρνηση. Ανοησία και σουρεαλισμός σε ένα εκρητικό μείγμα.

Τώρα, έρχεται η σειρά του άλλου δικαιοδοτικού οργάνου, του αθλητικού δικαστή της ΕΠΟ, να αποφασίσει. Φυσιολογικό το ερώτημα. Θα κάνει το ίδιο, ή επιτέλους θα διεξάγει δίκη για να δικαστούν οι δύο ομάδες γι' αυτό που κατηγορούνται; Θα αντιγράψει κι αυτός την εισήγηση της Ε.Ε.Α., θα καταλήξει στην ίδια απόφαση και θα επιβάλλει τις ίδιες ποινές, ίσως και με κάποια έκπτωση, ή θα αναζητήσει αν όντως υπάρχει θέμα κοινής ιδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης;

Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ θα συνεδριάσει για την υπόθεση υπό την προεδρία του Παναγιώτη Φιλόπουλου. Και οφείλει να σεβαστεί το Σύνταγμα. Κανείς δεν καταδικάζεται χωρίς να δικαστεί. Κανείς δεν καταδικάζεται από μια κρατική επιτροπή. Δικαστικές αποφάσεις εκδίδουν μόνο οι δικαστές. Επίσης πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά ποια εισήγηση θεώρησε δεσμευτική η πρωτοδίκης της Σούπερ Λιγκα. Ηταν μια εισήγηση που αποφάσισαν ένα τσιράκι του Ολυμπιακού, ένας χρηματιζόμενος ζήτουλας, σύμφωνα με επίσημες επώνυμες καταγγελίες και μία γραφική κυρία που πήγε στην Ξάνθη, έκανε κάποιες καφενειακές συζητήσεις, τράβηξε φωτογραφίες με το κινητό της, το είπε αυτό “αυτοψία” και έβγαλε πόρισμα ότι ο Ιβάν Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης και του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Το ένα σκέλος είναι, δηλαδή, η γελοιότητα των μελών της Επιτροπής του Αυγενάκη και της εισήγησής τους και το άλλο η ουσία της υπόθεσης που δεν εξετάστηκε από την πρωτοδίκη της Σούπερ Λίγκα, ενέργεια που είναι 100% αντισυνταγματική.

Αν δεν ζούσαμε στην Μπανανία, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα ήμουν βέβαιος ότι οι εφέτες της Επιτροπής της ΕΠΟ δεν θα πέσουν εξίσου χαμηλά. Δεν είμαι, όμως, γιατί δεν ζούμε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη γη. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει το CAS και εκεί δεν διανοείται κανείς ότι δεν θα γίνει κανονική δίκη και κανονική εξέταση της υπόθεσης. Απαιτώ, ωστόσο, ως ένας απλός νοήμων πολίτης, αυτό το σούργελο, αυτή τη γελοιότητα, να την τελειώσουν οι εφέτες της ΕΠΟ. Αν ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη είναι ένοχοι, να υποβιβαστούν και όχι απλώς να τους αφαιρεθούν βαθμοί για να μην έχει να λέει κανείς ότι τους έκανε και χάρη. Αλλά για να καταδικαστούν, πρέπει να δικαστούν. Και για να δικαστούν αληθινά πρέπει να γίνει εξονυχιστικός, σχολαστικός έλεγχος σχετικά με τον αν υπάρχει πολυιδιοκτησία.

ΥΓ. Επιμένω ότι ο Τάκης ο Μπαλτάκος (στη φωτογραφία) δεν χάνει. Δεν χάνει σε δίκες. Σε στημένες αποφάσεις χωρίς δίκη, μπορεί να χάσει και ο καλύτερος νομικός του κόσμου.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.