«Τι συμβαίνει με την άνοδο της ενέργειας και των τιμών»

Metrosport Team24 Φεβρουαρίου 2022

Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Σταύρος Μακρής, ο οποίος ασχολείται με το χώρο των πωλήσεων ενέργειας.

Μεταξύ άλλων όσα είπε:

«Αλλάζουν τα δεδομένα στην ενέργεια πολύ γρήγορα, οι τιμές, οι πολιτικές των εταιρειών. Πρέπει να παρακολουθούμε 24 ώρες το 24ωρο τι συμβαίνει, γιατί ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Η ενέργεια είναι κάτι σαν χρηματιστήριο, ο καταναλωτής έχει να επιλέξει δύο δρόμους, μια μεταβλητή που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και σημαίνει η αύξηση του κόστους χονδρικής και ο άλλος δρόμος είναι να επιλέγει μια σταθερή τιμή που είναι ακριβότερη από το τιμολόγιο αλλά δεν τον απασχολεί αν θα αλλάξουν οι τιμές του ρεύματος. 

Τέτοια προγράμματα έχουν όλες οι εταιρείες. Η ρήτρα αναπροσαρμογής μεταφέρει την τιμή χονδρικής στον καταναλωτή αν αλλάξει κάτι με την τιμή του ρεύματος. Η έκπτωση την έπαιρναν όλοι μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά παρενέβη η ΕΕ και είπε πως η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Οπότε σκέφτηκαν να γίνει με οικονομικά κριτήρια, αλλά τελικά έγινε για όλες τις κύριες κατοικίες. Η κυβέρνηση δίνει την έκπτωση μέχρι τις 300 κιλοβατώρες τον μήνα σε κάθε λογαριασμό».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.