Τι είδαν, τι είπαν και πώς νιώθουν Άμπελ Φερέιρα και… Ζόρζε Ζέσους

Δημήτρης Μπούζας08 Σεπτεμβρίου 2020

Πως διαμορφώνονται οι συνθήκες του σημαντικού αγώνα που πλησιάζει και θα κρίνει ποια από τις δύο ομάδες θα προχωρήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και με τι ψυχολογία τον αντιμετωπίζουν κόουτς και παίκτες

Η μεγάλη αντίπαλος του ΠΑΟΚ έκλεισε τον κύκλο των φιλικών της παιχνιδιών με νίκη επί της Ρεν (2-0), όπως προφανώς ολοκλήρωσε και το εντυπωσιακό μεταγραφικό της ντεμαράζ, προσθέτοντας και τον Νούνιες σχεδόν ετοιμοπόλεμο για το παιχνίδι της Τούμπας!

Μετά το τελευταίο φιλικό λοιπόν ο πολύπειρος προπονητής της Ζόρζε Ζέσους δήλωσε στο επίσημο κανάλι της ομάδας του τα εξής: «Η αλήθεια είναι πως βρήκα μία διαφορετική ομάδα απ’ αυτή που άφησα. Θεωρώ ότι πλέον έχουμε εγκαταστάσεις που τις διαθέτουν ελάχιστες ομάδες παγκοσμίως. Η Μπενφίκα είναι ένας τεράστιος σύλλογος που μεγαλώνει καθημερινά».

Στάθηκε στη σημασία του φιλικού αγώνα με την Μπράγκα και όχι του προχθεσινού και εξήγησε: «Το ματς με την Μπράγκα ήταν πιο δύσκολο και σημαντικό γιατί θεωρώ ότι το ίδιο σύστημα θα βρούμε και από τον ΠΑΟΚ όταν παίξουμε στην Ελλάδα το παιχνίδι για το Τσάμπιονς Λιγκ».

Αναφέρθηκε και στην απόκτηση του Νούνιες και τη λογική να τον χρησιμοποιήσει άμεσα σε φιλικό: «Μίλησα μαζί του, είναι ενθουσιασμένος με τα όσα βρήκε και ανυπόμονος να παίξει. Άλλωστε προέρχεται από προετοιμασία και προπονήσεις με τον ισπανικό σύλλογο μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ο Ζιλμπέρτο – που προχθές αγωνίστηκε βασικός - συμπληρώνοντας τον προπονητή του είπε: «Δουλέψαμε σκληρά όλο αυτό το διάστημα με τον κόουτς και νομίζω ότι καταφέραμε πολλά και τα πήγαμε καλά. Δεν έχουν σημασία οι νίκες στα φιλικά όσο αυτό που μας ζητά να μάθουμε. Πιστεύω ότι έχουμε δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό σύνολο. Όλο αυτό το διάστημα, στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι για το πρώτο επίσημο παιχνίδι που είναι στην Ελλάδα. Δε θα είναι εύκολος αγώνας, γιατί κρίνεται ένας πολύ σημαντικός στόχος. Έχουμε μπροστά μας μια εβδομάδα καλής δουλειάς για να παρουσιαστούμε πανέτοιμοι».

Ας ρίξουμε μια ματιά όμως για τα όσα είπαν μετά και το πρόσφατο (μάλλον και το τελευταίο;) φιλικό τους ο Άμπελ Φερέιρα και ο φορμαρισμένος Άκπομ. Ο πρώτος υποστήριξε τα εξής: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και παρά το γεγονός ότι σ’ αυτόν τον αγώνα – εννοεί με τον Παναθηναϊκό – είχαμε αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή μας, είναι να διατηρήσουμε την ίδια νοοτροπία ανεξάρτητα αν είναι φιλικό το παιχνίδι ή επίσημο. Ανεξάρτητα επίσης από τη σύνθεση που έχουμε θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί για να κερδίζουμε. Απ’ αυτή την άποψη είμαι ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των παικτών μου και θέλω να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Σε ότι δε έχει σχέση με τον Εσίτι, πιστεύω ότι είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, μια ξεχωριστή περίπτωση, όπως κάθε παίκτης άλλωστε της ομάδας. Έχει κάποιες δυσκολίες στην προσαρμογή του, αν και ο κόσμος περιμένει για κάθε παίκτη να παίξει άμεσα. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο, βοηθά και στο ανασταλτικό και στο επιθετικό κομμάτι και με τα χαρακτηριστικά που έχει μπορεί να παίξει και με τον Σβαμπ και με τον Ελ Καντουρί, αλλά και με τον Νινούα στη μεσαία γραμμή».

Ο Βρετανός φορ του Δικέφαλου από την πλευρά του τόνισε: «Νιώθω πολύ καλά. Η ομάδα δείχνει πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, κάναμε μια καλή προετοιμασία και ξεκινήσαμε εντυπωσιακά στο ματς με την Μπεσίκτας. Έχουμε μπροστά μας τον πρώτο αγώνα πρωταθλήματος και αμέσως μετά την Μπενφίκα. Ο στόχος μου είναι να σκοράρω. Αυτό θέλω να κάνω. Πάντα γνωρίζουμε την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Είναι καλό να τα ακούς ξανά ορισμένες φορές, όπως έγινε στο cooling break».

Μέσες άκρες και με λίγη προσπάθεια μπορείς να βγάλεις εύκολα συμπεράσματα για το πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες και ιδιαίτερα οι ψυχολογίες μέσα από τα όσα λένε ευθαρσώς ή υπονοούν διακριτικώς κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του μεγάλου αγώνα της Τούμπας. Αφού βέβαια πιο μπροστά μετρήσεις και ζυγίσεις σωστά και εκτιμήσεις ρεαλιστικά εξελίξεις με γεγονότα που γέρνουν βαριά προς τη μια πλευρά. Όπως αυτά που αφορούν τον πακτωλό των εκατομμυρίων που ξόδεψαν οι Πορτογάλοι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ για να ενισχυθούν με παίκτες υψηλού επιπέδου και μεγάλης ευρωπαϊκής εμπειρίας.

Το πώς νιώθουν οι δύο κόουτς; Πιστεύω όπως ακριβώς θα νιώθατε κι εσείς αν ήσασταν στη θέση τους. Πάνω απ’ όλα αισιόδοξοι. Ο ένας για την υπεροπλία του και ο άλλος για την ευψυχία των «πολεμιστών» που θα παρατάξει. Άλλωστε ο νόμος του ποδοσφαίρου δεν είναι λίγες οι φορές που κάνει κομμάτια και θρύψαλα τα θεωρούμενα δεδομένα και αυτονόητα.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.