Θολό τοπίο, αργοί ρυθμοί και δυσοίωνες προβλέψεις για την μεταγραφική δραστηριότητα

Δημήτρης Μπούζας10 Ιουνίου 2023

Εντυπωσιακά συγκλονιστικός ο τρόπος με τον οποίο η Κύπρος τίμησε τη μνήμη του Νάσου Κωνσταντίνου, ένθερμου ΠΑΟΚτση και θύματος της οπαδικής βίας. Το μήνυμα που εξέπεμψε, εξέθεσε τον «όλο οργανισμό ΠΑΟΚ» και κάποιους εκπροσώπους της ασπρόμαυρης (και όχι μόνο) ενημέρωσης της πόλης. 

Αυτή τη στιγμή θα μπορούσε ο καθένας να πει ότι «δεν κουνιέται φύλλο», σε ότι έχει σχέση με τις μεταγραφές, χωρίς να παρεξηγηθεί. Ως εκ τούτου σεβόμενοι την «κοινή άποψη» περί αυτού, με κάποιες λίγες επιφυλάξεις, οφείλουμε να συμφωνήσουμε. Οι επιφυλάξεις αυτές μπορούν να επιστρατευτούν όχι βάση θετικών δεδομένων, αλλά ελπιδοφόρων προβλέψεων που μπορούν να στηριχθούν σε αιτιολογήσεις όπως το «είναι νωρίς ακόμη» ή «σε αυτό το στάδιο συνήθως αποτυπώνονται προθέσεις και διακινούνται οι πρώτες διερευνήσεις». Μπερδεμένα πράγματα θα μου πείτε. 

Δυστυχώς θα συμφωνήσω μαζί σας, όπως το ίδιο φοβάμαι ότι θα υποχρεωθείτε να κάνετε κι εσείς, ρίχνοντας μια απλή ματιά, στο σύνολο των διακινούμενων σεναρίων που αφορούν τους πάντες (μικρούς και μεγάλους), στο χώρο της Σούπερ Λίγκα. Θα προσέθετα και το… «ευρωπαίους και μη», για να δώσω την διάσταση του ενδιαφέροντος για τους πρώτους, με ότι σημαίνει αυτό. Η ανάγκη ενίσχυσης σαφέστατα είναι διαφορετικού εύρους και μεγέθους. 

Δεν έχουν όλοι τα ίδια κενά και τις αντίστοιχες αδυναμίες. Μερικοί χρειάζονται δύο έως τρεις προσθήκες και άλλοι περισσότερες. Ας μου επιτραπεί σε αυτό το σημείο να ανοίξω μια μεγάλη παρένθεση και να ξεχωρίσω την – κραυγαλέα - περίπτωση του ΠΑΟΚ, του οποίου το ρόστερ κατακρεουργημένο από την άθλια διαχείριση άσχετων και ανίκανων, παρουσιάζει μια τραγική – αν όχι εφιαλτική – εικόνα. Στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα θεωρούνται και είναι απείρως πιο δύσκολα. 

Το πως θα τα καταφέρουν αυτοί που ανέλαβαν την ευθύνη, να φέρουν σε πέρας μια τόσο κρίσιμη αποστολή, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει. Υπάρχει η υπόσχεση ότι θα γίνουν σε πρώτη φάση έξι μεταγραφές και στη συνέχεια σταδιακά όσες άλλες επιβάλλεται, ώστε στο σύνολο το έμψυχο υλικό να καταστεί ικανό για όλες τις υποχρεώσεις της νέας αγωνιστικής περιόδου. Για την ώρα και χωρίς να αποκλείουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες προμελετημένες κινήσεις με επιλεγμένους στόχους, δεν βλέπουμε κάποια αποτελέσματα. 

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με πολλές άλλες ομάδες της Σούπερ Λίγκα. Ο Ολυμπιακός χωρίς προπονητή, ακόμη βλέπει να φεύγουν πρωτοκλασάτοι παίκτες. Ο Παναθηναϊκός μετράει την απώλεια του αρχηγού και αγωνίζεται να την καλύψει με τον Τσέχο Λινγκρ. Για τον Άρη που αιφνιδίασε ξεκινώντας με πωλήσεις και όχι με νέες προσθήκες, ουδείς λόγος. Στην κατηγορία των ανησυχούντων δεν συμπεριλαμβάνεται η νταμπλούχος ΑΕΚ, της οποίας το ρόστερ παραμένει αξιόλογο, με τις όποιες αποχωρήσεις να μην επηρεάζουν και με τον Μελισσανίδη αποφασισμένο να το διατηρήσει αξιόμαχο. Ήδη ξεκίνησε την προσπάθεια να κρατήσει τον υπερπολύτιμο Πινέδα, καλύπτοντας την ακριβή του ρήτρα.

Επιστρέφοντας στον ΠΑΟΚ, το μόνο που ακούστηκε μέχρι αυτή τη στιγμή είναι η επαφή – ίσως και η προσυμφωνία – με τον Κρμέντσικ (φωτο). Με την εξήγηση όμως κατόπιν των οπαδικών αντιδράσεων, ότι αν αποκτηθεί, θα έρθει σαν δεύτερος φορ. Καμία άλλη διαρροή για τις περιπτώσεις Πέλκα, Σταφυλίδη και Γκαμπιαντίνι. 

Για τους οποίους προφανώς θα υπάρχουν δυσκολίες, με τους εκπροσώπους τους να επιθυμούν πλειοδοσίες με δεύτερους υποψήφιους. Εδώ ίσως θα χρειαστεί να «πάρουν θέση» και να αποδείξουν την αγάπη τους για την ομάδα που τους ανέδειξε ποδοσφαιρικά, οι δύο ΠΑΟΚτσήδες. Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι το τοπίο που υπάρχει στο μεταγραφικό μέτωπο όπως και οι ρυθμοί με τους οποίους κινούνται οι εκπρόσωποι των ομάδων, εμποδίζουν για μια ασφαλή πρόβλεψη με αισιόδοξα (;) αποτελέσματα.

ΜΙΑ ΧΟΝΤΡΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΟΥΛΑ

Σκληρό το «μήνυμα» που ήρθε από την Κύπρο για τον «όλο οργανισμό ΠΑΟΚ» και για συγκεκριμένους εκπροσώπους του ασπρόμαυρου (και όχι μόνο) ρεπορτάζ. Ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας της Κύπρου εγκαινίασε το προπονητικό κέντρο της Πάφου, στο οποίο δόθηκε το όνομα του Νάσου Κωνσταντίνου. Του ξεχασμένου τραγικού θύματος οπαδικής βίας και ένθερμου ΠΑΟΚτσή. 

Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες. Όλοι σας γνωρίζετε λίγο – πολύ, τι συνέβη στην συγκεκριμένη πολύ σημαντική τελετή. Οι δηλώσεις του πατέρα του Νάσου ήταν συγκλονιστικές. Πιστεύω να τις ακούσατε στο «Metropolis 95,5» προχθές στην εκπομπή που επιμελούνται ο Κώστας Πετρωτός και ο Βασίλης Βλαχόπουλος και να τις διαβάσατε την επομένη, στο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Metrosport. «Ζητώ δικαίωση και όχι εκδίκηση» δήλωσε ο άμοιρος πατέρας, τονίζοντας την κοινή τραγική μοίρα του γιου του, με την αντίστοιχη του Άλκη.

 Χαρακτήρισα σχεδόν ξεχασμένο το Νάσο, γιατί απουσίαζε χαρακτηριστικά και για αρκετό καιρό από το ρεπερτόριο συγκεκριμένων εκπροσώπων της ενημέρωσης, θαρρείς και ήταν ένα τυχαίο και ασήμαντο περιστατικό, το οποίο ανέσυραν κάποιες φορές περιστασιακά σε συγκεκριμένες επετειακές αναφορές. Εκτεθειμένος σε απόλυτο βαθμό και ο «όλος οργανισμός» που δεν φρόντισε να αναδείξει το θέμα (προσοχή όχι να το εργαλειοποιήσει) όσο, όταν και όπως έπρεπε. Όφειλε να διατηρήσει άσβηστη την λαμπάδα της μνήμης του Νάσου. Το τι θα μπορούσε να κάνει; Πολλά και σημαντικά τα οποία απαιτεί η ιστορία του ΠΑΟΚ, αλλά και οι γενιές των νεότερων ΠΑΟΚτσήδων.

ΥΓ: «Θέλει η Βασίλω να κρυφτεί, αλλά η χαρά δεν την αφήνει». Στην προδημοσίευση για τον κορυφαίο της χρονιάς στον ΠΑΟΚ, όπου αναφέρθηκαν οι 14 παίκτες οι οποίοι διεκδικούσαν τον τιμητικό τίτλο, η φωτογραφία που αναρτήθηκε ήταν του συμπαθέστατου Μπράντον! Βέβαια τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι πριν από αυτόν κινήθηκαν άλλοι 8 παίκτες (Κωνσταντέλιας, Κοτάρσκι, Ινγκασον, Νάρεϊ, Αουγκούστο, Τάισον, Ζίβκοβιτς, Κουλιεράκης). Μάλλον το αρχείο δεν είχε τη φωτογραφία κανενός, για να επιλεγεί ο φιλότιμος Ισπανός επιθετικός.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.