Θεσσαλονίκη: Ξηλώθηκε παράθυρο σε σχολείο και κινδύνεψαν μαθητές

Metrosport Team17 Φεβρουαρίου 2022

Μαθητής πήγε να ανοίξει το παράθυρο στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων για τον κορωνοϊό αυτό έπεσε προκαλώντας αναστάτωση στους μαθητές που από θαύμα δεν τραυματίστηκαν.

Το περιστατικό προκάλεσε την ταραχή των μαθητών αλλά και την οργή των γονέων.

Το κτήριο στο οποίο διεξάγονται τα μαθήματα στο Πειραματικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης είναι από το 1893 και είναι διατηρητέο, ενώ τα κουφώματα παραμένουν ξύλινα. 

«Τα κουφώματα είναι από από 1893 και σάπια. Όπως άνοιξε το παιδί το παράθυρο, έπεσε το κούφωμα κι έσπασε το τζάμι. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε το παιδί και δεν είχαμε χειρότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Thestival.gr η διευθύντρια του σχολείου κ. Χρύσα Γεράνη. Εξηγεί ότι επειδή το κτήριο έγκειται στην Εφορία Αρχαιοτήτων, παρότι η ίδια έχει στείλει σχετικό έγγραφο για συντήρηση των κουφωμάτων, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει διότι πρέπει να βρεθούν ξύλα ίδια ποιότητας. «Είμαστε στοιβαγμένοι εδώ από το 2019 και δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στα κουφώματα και στα παντζούρια», συμπληρώνει η ίδια.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές μετεγκαταστάθηκαν στο συγκεκριμένο κτήριο το 2019, όταν έπρεπε να φύγουν από το κτήριο επί της οδού Αρχαιολογική Μουσείου – ιδιοκτησίας του ΑΠΘ – λόγω προβλήματος στατικότητας του κτηρίου. Η κ. Γεράνη αναφέρει ότι πέρυσι στο 1ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης, από τον αέρα είχε ξηλωθεί σκέπαστρο που «προσγειώθηκε» στην αυλή του σχολείου, ενώ πρόπερσι έπεσε δέντρο πάνω στο σχολείο.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου είπε:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρόκειται για ένα παλιό, διατηρητέο κτήριο, στο οποίο συνεχώς κάνουμε παρεμβάσεις. Κάποια θέματα όμως δυστυχώς δεν μπορούμε να τα προβλέψουμε». Η ίδια σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε το ατύχημα, μηχανικοί του δήμου έσπευσαν στο σχολείο προκειμένου να δουν τι είχε συμβεί και να επιδιορθώσουν τη ζημιά. «Τα κουφώματα έχουν συντηρηθεί πολλές φορές από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, όμως λόγω του ότι είναι διατηρητέο το κτήριο, δεν μπορούν να αντικατασταθούν», αναφέρει η κ. Κοσμουπούλου.

Τονίζει ότι το πρόβλημα σχολικής στέγης είναι τεράστιο στον δήμο Θεσσαλονίκης, όμως παρόλα αυτά γίνονται συζητήσεις για τη μεταστέγαση του συγκεκριμένου σχολείου. «Δυστυχώς, το ΑΠΘ δεν έχει πόρους για να αποκαταστήσει το κτήριο επί της Αρχαιολογικού Μουσείου, προκειμένου να επιστρέψουν οι μαθητές στον χώρο τους. Ο δήμος έπρεπε να βρει μία άμεση λύση, ως αρμόδιος για τη σχολική στέγη. Δυστυχώς το κτήριο επί της Εγνατίας είναι διατηρητέο και να θέλουμε δεν μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις, έτσι ψάχνουμε να βρούμε μία λύση μετεγκατάστασης. Θα πρέπει να γίνει μία συνεννόση με το ΑΠΘ, ώστε να βρεθούν οι πόροι να επισκευαστεί το παλιό κτήριο και να επιστρέψουν οι μαθητές εκεί», καταλήγει η κ. Κοσμοπούλου.

thestival.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.