Θεσσαλονίκη: Οι φτελιές, το σκαθάρι και η «μεγάλη μάχη»

Metrosport Team28 Αυγούστου 2022

Δικαιολογημένο θεωρεί ο αντιπρύτανης ακαδημαικών υποθέσεων καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος το κόψιμο και την αντικατάσταση των φτελιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ιδίως εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι που τις καθιστούν επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.

Διαφορετικά, υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αιωνόβια δέντρα που ζουν για περισσότερα από 500 χρόνια και αποτελούν μέρος της ιστορίας και της ταυτότητας της πόλης, «δεν πρέπει να κόβονται».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ κλήθηκε να καταθέσει την επιστημονική του άποψη σχετικά με την παρουσία του σκαθαριού Galerucella luteola, στις φτελιές των οδών Τσιμισκή και Αλ Σβώλου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «το κόψιμο των φτελιών είναι δικαιολογημένο εάν υπάρχουν σοβαροί λόγοι που καθιστούν τα δέντρα επικίνδυνα για τους πολίτες της πόλης».

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα της αντιμετώπισης του εντόμου είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και όλα αυτά που αναφέρουν στην έκθεσή τους, αλλά και τα μέτρα που λήφθηκαν είναι σωστά... Αν και δεν γνωρίζω την ακριβή αιτία που τους οδήγησε στην απόφαση για το κόψιμο και αντικατάσταση των φτελιών, ωστόσο εκτιμώ ότι πιθανώς θα υπάρχουν σοβαροί λόγοι… Όσοι ασχολούνται με το ζήτημα είναι ιδιαίτερα καλοί επιστήμονες και τεχνικοί, με πολύχρονη εμπειρία και έχουν την κατάλληλη επιστημονική γνώση».

Γιατί όμως, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, οι πληθυσμοί του εντόμου/σκαθαριού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα; «Μπορεί κάτι στην εφαρμογή των μέτρων να διαφεύγει της προσοχής κάποιας τεχνικής λεπτομέρειας και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες λόγω του μεγάλου ύψους και της ηλικίας των δέντρων, να μην έχει επιτευχθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Είναι πολύ εύκολο να εφαρμόζονται μέτρα αντιμετώπισης σε μικρά-νεαρά δέντρα με περιορισμένη κόμη και πολύ δύσκολο να εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα σε μεγάλης ηλικίας και ψηλά δέντρα», επισημαίνει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν σε έναν ασθενή δίνεις φάρμακο, πρέπει να του το δώσεις την κατάλληλη στιγμή και στη σωστή δόση. Όταν μάλιστα ο ασθενής είναι μεγάλης ηλικίας και... ψηλά δέντρα, τότε η αντιμετώπιση γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη», σημειώνει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.