Θεσσαλονίκη: Έτοιμη να ανοίξει τις πύλες της η Αγορά Μοδιάνο - «Είμαστε στο τελικό στάδιο»

Metrosport Team04 Δεκεμβρίου 2022

Η Αγορά Μοδιάνο θα αρχίσει να λειτουργεί στις 5 Δεκεμβρίου. Είναι είναι η πρώτη σκεπαστή αγορά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που κτίστηκε το 1925 σε σχέδια των Ελί Μοδιάνο και J. Oliphant, στην περιοχή της πυρίκαυστης ζώνης, η οποία καταστράφηκε από την πυρκαγιά του 1917. Πριν από την πυρκαγιά στο χώρο όπου κτίστηκε βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά.

Η κατασκευή της Αγοράς αποπερατώθηκε το 1925 κι εγκαινιάστηκε το 1930. Ήταν από τα πρώτα κτίρια που κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλονίκη με οπλισμένο σκυρόδεμα και διέθετε πάνω από 140 μαγαζιά.

Το κτίριο της Αγοράς Μοδιάνο χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο το 1983 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1995 από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς «είναι χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά». Το μοναδικό αυτό μνημείο της νεότερης ιστορίας της Θεσσαλονίκης άρχισε τα τελευταία χρόνια να παρακμάζει. Τα καταστήματα τροφίμων άρχισαν σταδιακά να κλείνουν, ακολούθησε η ερήμωση και η φθορά, σε βαθμό που το 2017 να χαρακτηρισθεί το κτίριο δομικά επικίνδυνο. Η Αγορά Μοδιάνο πέρασε στα χέρια του Ομίλου Fais, τον Ιούλιο του 2017, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Έκλεισε το 2019 προκειμένου να γίνουν οι εργασίες ανάπλασης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

Στην ανακαινισμένη αγορά θα λειτουργήσουν 75 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας. Τα καταστήματα διαθέτουν ομοιόμορφες πινακίδες και τον φωτισμό επιμελήθηκε η Ελευθερία Ντεκώ. Από τα παλαιά καταστήματα θα λειτουργήσει μόνο ένα κρεοπωλείο.

Η αναγεννημένη Αγορά Μοδιάνο θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της, την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, φιλοδοξώντας να αποτελέσει τόπο συνάντησης των μόνιμων κατοίκων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών. Αυτό το διάστημα καταγράφεται ένας «οργασμός» εργασιών εντός του χώρου, με τις εργασίες ανακατασκευής των περίπου 70 - 75 καταστημάτων να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

«Είμαστε στο τελικό στάδιο πριν από το άνοιγμα της αγοράς. Η πλειονότητα των επιχειρηματιών που έχουν νοικιάσει χώρους τελειοποιούν τα καταστήματά τους και προετοιμάζονται για το άνοιγμα», δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χασδάι Καπόν, γενικός διευθυντής του Ομίλου Fais, στα χέρια του οποίου πέρασε η Αγορά Μοδιάνο τον Ιούλιο του 2017, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2020, αποτερατώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και ακολούθως η πλειοψηφία των καταστημάτων αποδόθηκε στους ενοικιαστές, που επιλέχτηκαν με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, για να τα τελειοποιήσουν. Στο ισόγειο θα πωλούνται από παραδοσιακά προϊόντα, φρούτα, κρέας, ψάρι έως είδη μελιού, ξηρούς καρπούς, τυροκομικά, γλυκά κ.ά. Στον εξώστη, από την άλλη, θα αναπτυχθούν χώροι ψυχαγωγίας για όσους αγαπούν να απολαμβάνουν το πολύβουο «μελίσσι».

Ένας τουριστικός «μαγνήτης» από το παρελθόν

«Υπάρχει μια τεράστια ηθική ικανοποίηση γιατί βλέπουμε με πόση αγάπη και προσμονή ο κόσμος της Θεσσαλονίκης και οι επισκέπτες περιμένουν να ανοίξει η αγορά. Για τον όμιλο Fais ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Πήραμε το επιχειρηματικό ρίσκο να αγοράσουμε το ακίνητο σε μία χρονική στιγμή που δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για την ελληνική οικονομία. Σήμερα θαυμάζουμε αυτό το όμορφο τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον μνημείο της πόλης, που παραδίδεται ξανά σε χρήση στους κατοίκους και στους επισκέπτες», προσθέτει ο κ. Καπόν.

Η Αγορά Μοδιάνο έχει υπάρξει τοπόσημο για την πόλη της Θεσσαλονίκης για περίπου 100 χρόνια. Φιλοδοξία όλων είναι να αποτελέσει μία αγορά σε ευρωπαϊκά πρότυπα, συνδυασμένη με την ιστορία που τη συνοδεύει. «Οι ξένοι επισκέπτες πάντα την επισκέπτονταν. Είναι γραμμένη σε όλους τους τουριστικούς οδηγούς που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη, ενώ και σήμερα υπάρχουν πολλά γκρουπ ξένων, που έρχονται έξω από την αγορά για να δουν την αποκατάσταση του μνημείου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα κατακλυστεί από ξένους επισκέπτες και θα αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη», υπογραμμίζει ο κ. Καπόν.

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ομίλου Fais διευκρινίζει πως στις 5 Δεκεμβρίου θα γίνει το πρώτο άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ τα επίσημα εγκαίνια της Αγοράς Μοδιάνο θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2023, μετά το πέρας των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με την ίδια μεγαλοπρέπεια που είχαν γίνει και τα εγκαίνια το 1930.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.