Ο Πρύτανης του ΑΠΘ διέψευσε τα περί πυρηνικού «ριφιφί»: «Δεν έγινε παραβίαση»

Metrosport Team19 Μαρτίου 2024

Μία είδηση περί απόπειρας επίθεσης με αλυσοπρίονο στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, βγήκε στην επιφάνεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το περιστατικό έγινε έγινε πριν κάποια 24ωρα από αγνώστους, με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων.

Με βάση το δημοσίευμα οι κουκουλοφόροι έσπασαν το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με παρέμβασή του στην τηλεόραση του OPEN, διαψεύδει πως έγινε απόπειρα για «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ, όπως έγραψε η εφημερίδα τα «Νέα». «Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού»

Ο κ. Χαράλαμπος Φειδάς μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» αρχικά εξήγησε πως ο πυρηνικός αντιδραστήρας «είναι ένα μικρός αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας».

«Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το τμήμα Φυσικής», σημείωσε.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.