Θα έπρεπε αυτοβούλως να το είχαν κάνει, πριν καν τους το ζητήσει ο Μητσοτάκης

Δημήτρης Κανελλάκης31 Μαρτίου 2020

Καιρός ήταν να ακούσουμε από έναν πρωθυπουργό στην Ελλάδα να ζητάει αυτό που ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από τους βουλευτές και τους υπουργούς της κυβέρνησής του: να... χάσουν κι αυτοί, δηλαδή, κάτι από τα εισοδήματά τους, ως την μικρότερη δυνατή ένδειξη αλληλεγγύης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους οι οποίοι πλήττονται σε απίστευτο βαθμό οικονομικά, λόγω έκτακτων συνθηκών στην χώρα, λόγω του κορωνοϊού και των επιπτώσεών του εν προκειμένω...

Δεν θα έπρεπε καν να περιμένει το πολιτικό σύστημα τον πρωθυπουργό να το ζητήσει. Θα έπρεπε αυτοβούλως να το είχαν κάνει ήδη.

Κι όχι μόνο οι υπουργοί κι οι βουλευτές της κυβέρνησης, αλλά και οι βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι όλων των οργανισμών και όλων των εταιρειών οι οποίοι διορίζονται από την κυβέρνηση και κάποιοι εξ αυτών αμείβονται εξίσου καλά, ίσως και καλύτερα από τους βουλευτές.

Δεν θέλω να πιστέψω ότι ισχύει αυτό που έβγαινε χθες από... κύκλους της Βουλής, ότι δηλαδή εξαρτάται από τον κάθε βουλευτή αν θα δώσει το 50% του μισθού του, ότι είναι προαιρετικό. Ελπίζω να πρόκειται απλά για... φήμη και τις επόμενες ημέρες να μάθουμε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, ότι το σύνολο των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας τον έχει εξουσιοδοτήσει προκειμένου να δώσει εντολή στην οικονομική διεύθυνση της Βουλής για δύο, τουλάχιστον, μήνες να τους παρακρατά το 50% του μισθού τους και να το αποδίδει στον ειδικό λογαριασμό ή να δίνει στον καθένα το δικαίωμα της επιλογής για τον τρόπο με τον οποίο θα στηρίζει τη χώρα στη μάχη που δίνει αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, η ένδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά του πολιτικού συστήματος, δεν προσφέρεται για πλειοδοσίες και λαϊκισμούς.

Διότι είναι καθαρή λαϊκίστικη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενώ δεν είχε πάρει, όπως θα περίμενε, νομίζω, ο καθένας, ως αριστερό κόμμα πρώτο την πρωτοβουλία να καλέσει όλους τους βουλευτές να συνδράμουν με μέρος του μισθού τους στην ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, βγαίνει μετά την προτροπή του πρωθυπουργού και πλειδοτεί για να δείξει... κατόπιν εορτής, κοινωνική ευαισθησία.

Αυτά είναι καιρός να λείψουν. Είναι καιρός το πολιτικό σύστημα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, με σοβαρότητα, ευθύνη, έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.