Τέσσερις προπονητές, 37 παίκτες και πάνω από 1 δις ευρώ!

Δημήτρης Μπασμπαρέλας19 Νοεμβρίου 2020

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε το τελευταίο της Πρωτάθλημα με τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον το 2012-13.

Η αποχώρησή του σήμανε αυτόματα το τέλος μίας τεράστιας εποχής για τον σύλλογο, αλλά και της δυναστείας του στην Αγγλία.

Η Γιουνάιτεντ έβαλε στην τροπαιοθήκη της ούτε λίγο, ούτε πολύ 38 τίτλους με τον Σκωτσέζο σε 27 χρόνια παρουσίας του (1986-2013)!

Μετά από την απόσυρσή του Σερ, οι “κόκκινοι διάβολοι” δεν μπόρεσαν να φτάσουν ξανά στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου, βλέποντας μάλιστα τη μισητή συμπολίτισσα Σίτι να κατακτά τρεις φορές τον τίτλο στα τελευταία επτά χρόνια. Ακόμη και τη Λέστερ να φτάνει στο θαύμα της κατάκτησης ενός τίτλου.


Πέντε μόνο τίτλοι

Τέσσερις προπονητές, 37 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές και ποσό μεγαλύτερο του 1 δις ευρώ (1,13 με μεγαλύτερη προσέγγιση) δαπανήθηκε για να μπορέσει η Μάντσεστερ να φτιάξει ή έστω να πλησιάσει την ομάδα, που είχε φτιάξει ο Σκωτσέζος. Η Daily Mail έκανε σχετικό θέμα...

Στα επτά χρόνια στην μετά-Σερ εποχή η ομάδα από το Μάντσεστερ μπόρεσε και κατέκτησε μόλις πέντε τίτλους στη συλλογή της. Φτωχή αναμφίβολα συγκομιδή, σε αναλογία με το brand name του συλλόγου…

Το 2013 σήκωσε το Community Shield, το 2016 κατέκτησε το FA Cup, το 2017 πήρε το Europa League, αλλά και το League Cup, όπως ξανά και το Community Shield. Αυτά...


Η διαφορά με τη Σίτι

Στο χρονικό διάστημα των επτά ετών η συμπολίτισσα και μισητή – για τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ – Σίτι ξόδεψε περισσότερα.

Για την ακρίβεια, έβγαλε από τα ταμεία της ποσό κοντά στο 1,34 δις ευρώ. Ποια είναι, ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά; Οι πολίτες κέρδισαν τρεις τίτλους της Premier League, δύο F.A. Cup, αλλά και πέντε League Cup.


Καταστροφική περίοδος

Φυσικά, η πρόσληψη του Ντέιβιντ Μόγιες στον πάγκο, αποδείχθηκε καταστροφική όσον αφορά το αγωνιστικό γίγνεσθαι. Στους 10 μήνες (2013-14); Ανηφόρα μεγάλη για τη Γιουνάιτεντ. Κληρονόμησε ομάδα με νοοτροπία νικητή, κάτι που δεν μπόρεσε εντέλει να διαχειριστεί.

Ηθελε Μπέιλ, Κρόος, Φάμπρεγας, Κεντίρα, Εζίλ και Μόντριτς. Απέκτησε μόνο τους Φελαϊνί και Μάτα (κόστισαν 77 εκ. ευρώ περίπου), με τον Ισπανό να είναι ακόμη βεβαίως στο ρόστερ. Ο Μόγιες άφησε στην 7η θέση τη Γιουνάιτεντ, όταν απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία. Πήρε μόνο το Community Shield.


Λίγα πράγματα

Με την αποφασιστικότητα να ξοδέψουν πολλά για να επιστρέψουν στο Champions League και τη βαρύτητα του Λουίς Φαν Χάαλ (2014-16), η Γιουνάιτεντ ξόδεψε 175 εκατομμύρια λίρες την πρώτη χρονιά, για να χτίσει εκ νέου ομάδα σύμφωνα με τις προτιμήσεις του Ολλανδού, με τις 67,5 εκατομμύρια λίρες να πηγαίνουν για τον Ανχελ Ντι Μαρία από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Στην παρουσία του Φαν Χάαλ η Γιουνάιτεντ ξόδεψε ποσό 340 εκ. ευρώ για μεταγραφές. Απέκτησε δανεικούς και ελεύθερους (Φαλκάο, Ρομέρο, Βαλντές), αλλά το ποσό κυμαίνεται κάπου εκεί για την απόκτηση 13 ποδοσφαιριστών (Ντι Μαρία, Σο, Ερέρα, Μπλιντ, Ρόχο, Μαρσιάλ, Σβαϊνστάγικερ, Ντεπάι, Νταρμιάν κ.α.). Βγήκε στο Champions League, κατέκτησε ένα Κύπελλο (2015-16), αλλά ως εκεί.


Εφυγε κι αυτός

Μετά τον Φαν Χάαλ, “έσκασε” η άφιξη Μουρίνιο (2016-18). Τεράστια έλευση και μεγάλες προσδοκίες. Η Μάντσεστερ δαπάνησε στη διετία με τον Πορτογάλο κοντά στα 413 εκ. ευρώ για προσθήκες.

Υπήρξαν και ελεύθεροι, όπως ο Ζλάταν, αλλά δόθηκαν και ποσά μεγάλα, όπως για τη μεταγραφή Πογκμπά (90 εκ. Λίρες). Αποκτήθηκαν 12 ποδοσφαιριστές μεταξύ αυτών οι Λουκάκου, Μπαϊγί, Λίντελοφ, Μάτιτς, Μκιταριάν, Σάντσες, Νταλό και Φρεντ.

Ο Πορτογάλος κατέκτησε Europa League, League Cup και το Community Shield. Οσο για το Πρωτάθλημα; Εφτασε τη Μάντσεστερ ως και τη 2η θέση.


Υπό πίεση

Μετά τον Μουρίνιο; Ενα δικό της παιδί. Ο λόγος για τον Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ. Από προσωρινός, έγινε μάλιστα μόνιμος με τριετές συμβόλαιο. Από το 2018 βρίσκεται στον πάγκο.

Η αλήθεια είναι πως δύο φορές βρέθηκε με το ένα… πόδι στην έξοδο, αλλά εξακολουθεί να οδηγεί τους “κόκκινους διαβόλους”.

Τίτλο δεν έχει πάρει ακόμη. Εκανε επική ανατροπή με την Παρί στο CL, αλλά δεν προχώρησε περαιτέρω. Πέρσι έχασε από τη Σεβίλλη σε ματς δικό της για το EL. Ουσιαστικά, έχασε τρεις ημιτελικούς σε διαφορετικές διοργανώσεις.

Επί εποχής Σόλσκιερ αποκτήθηκαν 10 ποδοσφαιριστές. Σε περίοπτη θέση οι Μαγκουάιρ (πάνω από 80 εκ. ευρώ), καθώς επίσης και οι Μπισάκα, Τζέιμς, Φερνάντες, Τέλες και Φαν Ντε Μπέεκ. Τα έξοδα από μεταγραφές αγγίζουν τα 300 εκ. ευρώ.

Οι Ιγκάλο, Πελίστρι και Καβάνι αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι. Επίσης, είναι και ο 18χρονος εξτρέμ της Αταλάντα, Αμάντ Ντιαλό, που κόστισε κοντά στα 20 εκ. ευρώ.

Θα τον έχει στη διάθεσή της από τον προσεχή Ιανουάριο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Νορβηγός είναι, πάντως, υπό πίεση.

φωτογραφίες πηγή: Daily Mail

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.