«Τελικοί« και «φιλικά»: Η λεπτή γραμμή για να μην χαθεί η συσπείρωση στον ΠΑΟΚ

Κώστας Πετρωτός30 Νοεμβρίου 2020

Μετά από μία βραδιά στο Αϊντχόβεν που οι επιλογές δεν του βγήκαν όπως θα τις ήθελε, ο Πάμπλο Γκαρσία έκανε μπίνγκο με τον σχεδιασμό του αγώνα με την Λαμία. Ο ΠΑΟΚ δεν πέτυχε απλά μία εύκολη νίκη, αλλά συνάμα είχε ένα εύστοχο ροτέισιον στο υλικό του (ο Σβαμπ ήταν η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση παίκτη που είχε ανάγκη από ανάσες), «κέρδισε» παίκτες όπως ο Ουαγκέ, είδε άλλους να αντιδρούν θετικά σε αλλαγές ρόλων, μικρότερες όπως του Μιχαηλίδη που έπαιξε για πρώτη φορά στην μεγάλη ομάδα στόπερ σε δυάδα κεντρικών αμυντικών, ή μεγαλύτερες όπως του Μουργκ που στο δεξί άκρο της μεσοεπιθετικής γραμμής απέδωσε καλύτερα απ' ότι στον άξονα. Η... συγκομιδή κερδών για τον Δικέφαλο θα μπορούσε να αγγίξει το τέλειο αν σκόραρε και ο Τσόλακ αλλά αυτό το πρόβλημα θα αναζητήσει την λύση του σε επόμενα ματς.

Σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, κατά την άποψη του γράφοντος, χθες αποδείχθηκε περίτρανα ότι έχει πολύ μεγάλη δόση αλήθειας το σλόγκαν «δείξε μου τα χαφ σου να πω τι ομάδα έχεις». Ο Γκαρσία επέλεξε μία τριάδα με ποιότητα στο κράτημα μπάλας και έφεση στις κάθετες μπαλιές και δικαιώθηκε. Ειδικά ο Ελ Καντουρί είχε δύο ασίστ τεράστιας κλάσης σε Ουαγκέ και Μουργκ αντίστοιχα που στην συνέχεια ο Τζόλης, την μία μετέτρεψε σε γκολ και την άλλη σε χαμένη ευκαιρία από αυτές που θα θυμάται σε ολόκληρη την καριέρα του.

Γιατί ο Γκαρσία επέλεξε να μιλήσει επιθετικά

Τα καθαρά αγωνιστικά ζητήματα του χθεσινού αγώνα στην Λαμία επισκιάστηκαν, πάντως, από τις δηλώσεις του Πάμπλο Γκαρσία μετά το παιχνίδι και μάλιστα δύο φορές: Τη μία στο συνδρομητικό κανάλι και την άλλη στο ΠΑΟΚ TV. Ο Ουρουγουανός τεχνικός μίλησε για τελικούς με αντιπάλους που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον ΠΑΟΚ βάζοντας στο μάξιμουμ την μαχητικότητά τους και... φιλικά που δίνουν οι ανταγωνιστές του, δηλαδή ο Ολυμπιακός όπως επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και η σύζυγός του Λάουρα.

Ο προπονητής του Δικεφάλου σε ένα κομβικό χρονικά σημείο θέλησε να προκαλέσει την μέγιστη συσπείρωση στα αποδυτήρια της ομάδας και προφανώς δεν είναι ο πρώτος στην ιστορία του ποδοσφαίρου που το κάνει. Οι φωνές του Λουτσέσκου («they stole us») πριν δύο χρόνια ηχούν ακόμη στα αυτιά των φίλων του ΠΑΟΚ και όπως αποδείχθηκε έδωσαν στην ομάδα το νεύρο και την προσήλωση στον στόχο που έφεραν το αήττητο πρωτάθλημα.

Ο Γκαρσία, λοιπόν, θέλησε να βάλει στον τωρινό ΠΑΟΚ ακόμη μεγαλύτερο πείσμα κάνοντας μία σύγκριση στα παιχνίδια της δικής του ομάδας με αυτά των βασικών ανταγωνιστών. Δεν έχει νόημα να μπούμε εμείς σε μία συζήτηση για το κατά πόσο ορισμένα ματς είναι... φιλικά ή όχι και αν ο ΠΑΟΚ βρήκε μπροστά του ομάδες με υπέρμετρο πάθος για τον φρενάρουν. Ο καθένας έχει την άποψή του, θα μπορούσαν οι Ελληνες ποδοσφαιρόφιλοι εβδομάδες να συζητάνε και άκρη να μην βγάζουν. Δεν έχει όμως καμία σημασία αυτό. Το θέμα είναι τι πιστεύουν οι παίκτες του ΠΑΟΚ και ο Γκαρσία εντός αποδυτηρίων γιατί αυτό επηρέαζει την ψυχοσύνθεση και εν τέλει και την απόδοσή τους.

Η αναφορά στους αντιπάλους να μην γίνει δικαιολογία

Ακριβώς σ΄ αυτή την επιλογή του Γκαρσία που έχει λειτουργήσει ευεργετικά στο παρελθόν για τον ΠΑΟΚ, υπάρχει ένα ευαίσθητο σημείο: να μην χρησιμοποιηθούν αυτές οι ατάκες ως δικαιολογία σε ενδεχόμενα στραβά αποτελέσματα. Αν η δικαιολογία φωλιάσει στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ, τότε ο Δικέφαλος θα έχει μπει στον πιο σίγουρο δρόμο για την αποτυχία.

Ο 43χρονος κόουτς πρέπει να περάσει στο μυαλό των παικτών του ότι μπορούν να πληροφορούνται τι γίνεται γύρω τους και σε άλλους συλλόγους, όμως η βασική δουλειά τους είναι να παίζουν καλό ποδόσφαιρο στους αγώνες και να παίρνουν τους βαθμούς.

Κάθε ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, λοιπόν, προφανώς έχει το δικαίωμα στην άποψη για τα ματς του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ (αναφέρω αυτές τις ομάδες ως βασικούς συνδιεκδικητές του τίτλου), όμως οφείλει-και αυτή είναι η βασική δουλειά του-να καταθέτει τον καλύτερο εαυτό του σε κάθε ματς. Κι αυτό οφείλει να το περάσει στο μυαλό των παικτών του ο Γκαρσία που έχει τις παραστάσεις από υψηλό επίπεδο για να μπορεί να κρατά τον έλεγχο στην συμπεριφορά των αποδυτηρίων.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.