Τα υποβρύχια της Ρωσίας μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ Mach 9 Ship Killer

Metrosport Team08 Οκτωβρίου 2021

Το ρωσικό ναυτικό πραγματοποίησε την πρώτη εκτόξευση του υπερηχητικού πυραύλου κρουαζιέρας Zicron από ένα από τα πυρηνικά υποβρύχια του, με το πολεμικό πλοίο της κλάσης Yasen Severodvinsk να εκτοξεύει έναν πύραυλο που πέτυχε με επιτυχία τον στόχο του. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας δήλωσε σχετικά με την εκτόξευση: "Το ρωσικό ναυτικό πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου Zircon από το πυρηνικό υποβρύχιο Severodvinsk. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε δοκιμαστικά σε θαλάσσιο στόχο υπό όρους στη θάλασσα Barents."


Το Zicron είδε την πρώτη του εκτόξευση από ένα πλοίο επιφανείας τον Φεβρουάριο του 2020 και αυτή τη στιγμή είναι ένας εντελώς μοναδικός πύραυλος χωρίς σχεδόν ανταγωνιστές. Βραβεύεται για την υψηλή ευελιξία του, ταχύτητα 9 Mach σε πολύ μεγάλη απόσταση περίπου 1000km.


Καθώς οι δυτικές ναυτικές δυνάμεις εξακολουθούν να βασίζονται σε εκσυγχρονισμένες παραλλαγές των πολύ σύντομων υποηχητικών πυραύλων Harpoon και Exocet από την εποχή του oldυχρού Πολέμου, το Zicron παρέχει ένα ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τον προκάτοχό του το Kalibr, το οποίο ήταν ήδη πολύ πιο μοντέρνο και συνολικά ικανό σχέδιο από το γνωστό του. Δυτικοί ανταγωνιστές.


Το Zicron μπήκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία στα τέλη του 2019 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από σχεδόν οποιονδήποτε Ρώσο μαχητικό επιφανείας, σε μέγεθος από μικρές κορβέτες έως πυρηνικά υποβρύχια Yasen Class και κρουαζιερόπλοια Kirov Class .


Το ρωσικό ναυτικό διαθέτει σήμερα δύο υποβρύχια κλάσης Yasenσε υπηρεσία με επτά ακόμη είτε υπό κατασκευή είτε σε θαλάσσιες δοκιμές. Η ανάπτυξη του Zicron από αυτά τα πλοία αντιπροσωπεύει ένα παιχνίδι που αλλάζει τις δυνατότητές τους και τους επιτρέπει να εμπλακούν εχθρικούς στόχους από πολύ πιο μακριά και με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αποφύγουν την προηγμένη αεροπορική άμυνα. Όπως σημειώθηκε από τον Ναύαρχο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Τσαρλς Ρίτσαρντ τον Αύγουστο, οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι αποτελούσαν σημαντική απειλή επειδή οι τρέχουσες αμερικανικές άμυνες θα μπορούσαν να δυσκολευτούν ακόμη και να τους εντοπίσουν - η οποία ήταν η πιο βασική απαίτηση για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου.


Με τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια να αναπτύσσουν περιπολίες σε θάλασσες και ωκεανούς σε όλο τον κόσμο, το Zicron θα μπορούσε να αυξήσει δραστικά την ικανότητά τους να πραγματοποιούν επιθέσεις «χτυπήματος και εκτέλεσης» με εχθρικά αντικείμενα κατά των υποβρυχίων πολέμου που ενδέχεται να δυσκολευτούν πάρα πολύ να εντοπίσουν ή να εμπλέξουν τα πλοία από περίπου 1000 χιλιόμετρα μακριά Το Με κάθε πλοίο ικανό να αναπτύξει 32-40 πυραύλους Zicron, ανάλογα με την παραλλαγή Yasen, και με το Zicron να μπορεί να χτυπήσει ακόμη και πολύ μεγάλα πολεμικά πλοία με ένα μόνο καλά τοποθετημένο χτύπημα λόγω της μεγάλης ταχύτητας της πρόσκρουσής του, ένα μόνο πλοίο κλάσης Yasen μπορεί να έχει τη δύναμη πυρός που απαιτείται για να απενεργοποιήσετε μια ομάδα απεργίας δύο φορές.


Παρόλο που το Zicron είναι ένα πολύ ακριβό περιουσιακό στοιχείο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως ένας αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής δύναμης για τα τακτικά υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας του Ρωσικού Ναυτικού και να τους επιτρέψει να ασκήσουν μια πολύ ευρύτερη περιοχή ελέγχου, ιδιαίτερα στους ανοιχτούς ωκεανούς. ένα μόνο πλοίο της κλάσης Yasen μπορεί να έχει τη δύναμη πυρός που απαιτείται για να απενεργοποιήσει μια ομάδα απεργίας δύο φορές.


Το Zicron είναι ένα πολύ ακριβό περιουσιακό στοιχείο που έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως ένας αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής δύναμης για τα τακτικά υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας του Ρωσικού Ναυτικού και να τους επιτρέψει να ασκήσουν μια πολύ ευρύτερη περιοχή ελέγχου, ιδιαίτερα στους ανοιχτούς ωκεανούς. ένα μόνο πλοίο της κλάσης Yasen μπορεί να έχει τη δύναμη πυρός που απαιτείται για να απενεργοποιήσει μια ομάδα απεργίας δύο φορές.


Παρόλο που το Zicron είναι ένα πολύ ακριβό περιουσιακό στοιχείο, έχει τη δυνατότητα να χρησιμεύσει ως ένας αποτελεσματικός πολλαπλασιαστής δύναμης για τα τακτικά υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας του Ρωσικού Ναυτικού και να τους επιτρέψει να ασκήσουν μια πολύ ευρύτερη περιοχή ελέγχου, ιδιαίτερα στους ανοιχτούς ωκεανούς.


Πηγή: militarywatchmagazine.com

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.