Τα στοιχήματα του νέου προπονητή του Άρη

Γιώργος Στράντζαλης18 Φεβρουαρίου 2022

Ο Αρης αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά του αγωνιστικού τμήματος στον Χερμάν Μπούργος. Μία επιλογή του Θόδωρου Καρυπίδη η οποία στοιχειοθετεί αφενός υπέρβαση και αφετέρου επένδυση, με την προοπτική να χτιστεί μία ομάδα ουσιαστικά από την αρχή.

Με διαφορετική φιλοσοφία και νοοτροπία, χρήζοντας τον Αργεντινός ως το απόλυτο αφεντικό. Το τελευταίο φαίνεται και από τον χρονικό ορίζοντα του συμβολαίου που συμφώνησαν οι δύο πλευρές. Ωστόσο,δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιμένουμε ριζοσπαστικές αλλαγές από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων του 53χρονου.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή ο Αρης παλεύει για να μη χάσει και τον τελευταίο στόχο της φετινής σεζόν, τη συμμετοχή του στα play off. Αυτό είναι το πρώτο στοίχημα του Μπούργος, χωρίς να σημαίνει ότι θα του επιρρίψουν ευθύνες σε περίπτωση αποτυχίας. 

Εξάλλου, ως προς την επίτευξη του στόχου πολλά θα εξαρτηθούν από την επιστροφή των έξι βαθμών καθώς ο Αρης έχει φτάσει σε οριακό σημείο και θα χρειαστεί συνδυασμός αποτελεσμάτων για να μπει στην εξάδα. Τα βασικά στοιχήματα που έχει να κερδίσει ο νέος προπονητής των Κιτρινόμαυρων στον επόμενο μήνα είναι άλλα, και αφορούν καθαρά το αγωνιστικό κομμάτι και δη την εξέλιξη της ομάδας η οποία έχει μείνει… στάσιμη. 

Η “Μ”και το metrosport.gr αριθμούν και καταγράφουν τα πιο βασικά. Το πρώτο αφορά στην ψυχολογία και στην αλλαγή νοοτροπίας. Το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει από την εποχή που ο όρος “ψυχολογία” περιγράφονταν με το... μίνιμαλ “μπείτε και φάτε τους”.

Ο νέος τεχνικός πρέπει να επενδύσει στην ψυχολογία, κυρίως στην αλλαγή νοοτροπίας που έχουν κάποιοι ποδοσφαιριστές του Αρη με αποτέλεσμα να χαλούν οι ισορροπίες στα αποδυτήρια. Αυτό πρέπει να γίνει επαγγελματικά. Με σωστή και προσεκτική διαχείριση των ιδιαιτεροτήτων, λόγω των πολλών προσωπικοτήτων, που δεδομένα έχει το Κιτρινόμαυρο ρόστερ. 

Το δεύτερο στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο Μπούργος είναι να βρει τον τρόπο, με το υπάρχον ρόστερ, να κάνει τον Αρη πιο αποτελεσματικό. Δεν χρειάζεται να έχεις δίπλωμα προπονητικής για να διαπιστώσεις ότι ο Αρης έχει εμφανέστατο πρόβλημα στο γκολ, αλλά ότι αυτό έχει επεκταθεί και στον τομέα της δημιουργίας. Για την ακρίβεια, δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά έτσι ώστε να φτάσει με καλές προϋποθέσεις στην αντίπαλη περιοχή, ειδικά όταν συναντά κλειστές άμυνες.

Κι όταν το κάνει δεν έχει τους παίκτες που θα στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, με αποτέλεσμα να πληρώνει την επιθετική δυστοκία με βαθμολογικές απώλειες. Το τρίτο στοίχημα για τον 53χρονο αφορά στην άμυνα και στο κομμάτι των στημένων φάσεων. Δεν γίνεται να φταίει πάντα η ατυχία. Ειδικά από τη στιγμή που ο Αρης στις ελάχιστες ευκαιρίες που κάνει ο αντίπαλος δέχεται γκολ. 

Οφείλει να βελτιώσει την αμυντική λειτουργία και τη συγκέντρωση της ομάδας. Ειδικά όταν πρόκειται για στατικές φάσεις, σημείο που για πολλούς αποτελεί μέτρο βελτίωσης και της δουλειάς που γίνεται στις προπονήσεις. Λέγεται πως ο Μπούργος ήταν ο αναμορφωτής της Ατλέτικο στο κομμάτι των στημένων φάσεων, ο άνθρωπος που το εξέλιξε και το μετέτρεψε στο δυνατό σημείο της ομάδας του Σιμεόνε. Μένει να δούμε αν καταφέρει να πετύχει κάτι ανάλογο και στον Αρη.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.