Τα πρώτα στοιχεία της Εθνικής είναι, τουλάχιστον, ενθαρρυντικά

Κωστής Παναγιώτου11 Ιουνίου 2022

Μετά από τρεις διαδοχικές νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, με μηδέν παθητικό, μόνο αισιόδοξος μπορεί να είσαι για τη συνέχεια της Εθνικής Ελλάδας, με τον Γκουστάβο Πογέτ στο τιμόνι της.

Αλλά πιο σημαντικό από όλα είναι ότι αρχίζει ξανά να αποπνέει υγεία και φρεσκάδα, κερδίζοντας πάλι τον κόσμο, οποίος δικαιολογημένα τα τελευταία χρόνια είχε χάσει την κάψα να κάθεται να παρακολουθεί αγώνες της και πόσο μάλλον να πηγαίνει στο γήπεδο για να τη δει από κοντά.

Το τάιμινγκ στη ζωή, όπως και στο ποδόσφαιρο, μπορεί να είναι καθοριστικό και η γαλανόλευκη σε αυτό το κομμάτι στάθηκε τυχερή. Ο ερχομός του Πογέτ ήρθε την κατάλληλη στιγμή, καθώς ο Φαν Σιπ είχε βάλει τις βάσεις για να δημιουργηθεί αυτό που παρακολουθούμε σήμερα. Ο Ουρουγουανός τεχνικός από την άλλη έχει το προνόμιο ότι πέρα από έμπειρος – κάτι που έλειπε από τον Ολλανδό – είναι και γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Η πρωτοβουλία που πήρε να καλέσει τον Γιώργο Καραγκούνη για να μιλήσει στους διεθνείς πριν την έναρξη των υποχρεώσεων στο Nations League ήταν ένα σημάδι ότι κάτι καλό πάει να γίνει.

Στο Μπέλφαστ και στην Πριστίνα θύμισε κάτι από τα παλιά

Σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνουμε την Εθνική του σήμερα με την Εθνική του Ρεχάγκελ ή του Σάντος. Απλά ο Πογέτ επανέφερε, από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια, τη νοοτροπία που είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτή του νικητή.

Σίγουρα η τύχη ή ρέντα, αν θέλετε καλύτερα, μας βοήθησε στις νίκες με Βόρεια Ιρλανδία και Κόσοβο, αλλά η διαχείριση του ομοσπονδιακού τεχνικού ήταν αυτή που μας έλειπε. Τα τελευταία χρόνια σε πόσες αναμετρήσεις η Εθνική μας ομάδα κατάφερνε να βρεθεί μπροστά στο σκορ και στο σφύριγμα της λήξης να βρίσκεται με σκυμμένο κεφάλι επειδή οι αντίπαλοί της ισοφάριζαν στα τελευταία λεπτά του αγώνα; Ρητορική ερώτηση, σε αρκετές. Αυτό ο Πογέτ δεν το επέτρεψε και έτσι έρχεται η αυτοπεποίθηση και αργότερα χτίζεις και τη νοοτροπία νικητή.

«Θέλουμε να κερδίσουμε ξανά, παίζουμε για να κερδίσουμε, η ομάδα είναι ακόμα πιο έτοιμη», τα λόγια του Βαγγέλη Παυλίδη μετά το τέλος του αγώνα με την Κύπρο αποδεικνύουν πως η Εθνική βαδίζει στο σωστό δρόμο.

Και επειδή οι αριθμοί βοηθούν πάντα, αρκεί αν ξέρεις να διαβάζεις τους σωστούς, ας δούμε με μια γρήγορη ματιά τι έκανε σε Μπέλφαστ και Πριστίνα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στις δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις του πέτυχε το απόλυτο, πήρε έξι βαθμούς, με το αγαπημένο μας 1-0, ενώ ταυτόχρονα δεν απειλήθηκε. Και στα δύο παιχνίδια δέχτηκε μόλις μια μεγάλη φάση και εκείνη δημιούργησε 3 μπροστά από την αντίπαλη εστία, βέβαια τα γκολ της δεν ήρθαν από αυτές τις φάσεις, αλλά από σουτ εκτός περιοχής.

Αυτό που πρέπει να κρατήσει, όμως, είναι ότι πήρε τους βαθμούς που ήθελε και εμπόδισε τους αντιπάλους της να δημιουργήσουν κλασικές ευκαιρίες μπροστά από τη δική της εστία, με τον Πογέτ να διαχειρίζεται άψογα την κατάσταση, ξέροντας πως το πιο σημαντικό από όλα είναι η νίκη.

Με την Κύπρο έδειξε ότι μπορεί να είναι και ελκυστική

Στο Βόλο έβγαλε τις αρετές της, με όπλο τη δεξιά της πλευρά πήρε πάλι τους τρεις βαθμούς, αλλά έγινε και ελκυστική. Η "μεταγραφή" του Μπάλντοκ έδωσε ασφάλεια και παράλληλα τη δυνατότητα στον Ουρουγουανό να στηριχθεί πάνω στο δίδυμο Μπακασέτας-Λημνιός.

Στο παιχνίδι με την Κύπρο, όπως και με το Κόσοβο, ο Πογέτ έπαιξε με ένα καθαρό αμυντικό χαφ, βάζοντας δίπλα του τους πιο δημιουργικούς Μάνταλο και Μπακασέτα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 6άρι μας να μην χρειάζεται να κουβαλάει τη μπάλα άσκοπα μέχρι να βρει να την πασάρει, είχε μονίμως έναν από τους δύο σε κοντινή απόσταση. Αυτό έκανε την Εθνική αρχικά πιο απειλητική και δεύτερον με περισσότερες λύσεις στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι ακραίοι μπακ, από τη μια ο ποιοτικός Τσιμίκας έχει την ελευθερία στο επιθετικό κομμάτι να βγάλει όλα τα προσόντα του, έχοντας όλη την πλευρά δική του, ενώ από τα δεξιά ο Μπάλντοκ προσθέτει σιγουριά, με βοήθειες επιθετικά όποτε αυτές χρειάζονται. Η κλήση του Λύρατζη μπορεί να δώσει ακόμα παραπάνω λύσεις στο δεξί άκρο της άμυνας μας, σε μια θέση που επί χρόνια αποτελούσε το μελανό μας σημείο.

Την Κυριακή το βράδυ (12/6, 21:45) η Εθνική Ελλάδας έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει την πρώτη της επιτυχία μετά από 10 χρόνια, καθώς με νίκη επί των Κοσσοβάρων εξασφαλίζουμε την πρώτη θέση του ομίλου μας. Η πρωτιά στο όμιλο του Nations League δεν μας δίνει μόνο την ευκαιρία να αγωνιστούμε στα μπαράζ για το Euro 2024, αλλά μας γεμίζει αυτοπεποίθηση για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.