Τα πραγματικά crash test της Εθνικής και η υπομονή που είναι αναγκαία 

Βασίλης Μάστορας14 Ιουνίου 2022

Η Εθνική ομάδα στην προηγούμενη διοργάνωση του Nations League, το 2020 είχε αντιπάλους τη Σλοβενία, το Κόσοβο και τη Μολδαβία.

 Τελείωσε αήττητη σε έξι αγώνες τη διοργάνωση, αλλά τερματίσαμε 2οι πίσω από τη Σλοβενία. Οι Σλοβένοι ανέβηκαν στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας και συμμετείχαν σε όμιλο με Νορβηγία, Σερβία και Σουηδία. 

Σε τέσσερις αγώνες δεν πέτυχαν ούτε μία νίκη και είχαν δύο ισοπαλίες, με αποτέλεσμα να υποβιβαστούν και πάλι στο γκρουπ C. Αρα δεν σημαίνει ότι μία Εθνική ομάδα όταν ανεβαίνει κατηγορία στη διοργάνωση αυτομάτως παίρνει και πιστοποίηση αγωνιστικής προόδου.

 Εκείνο που κάνει μία ομάδα να ξεχωρίζει είναι η διάρκεια. Αυτή είναι η επιβεβαίωση ότι το κλαμπ είναι ανταγωνιστικό. Η Εθνική μας ομάδα κατάφερε να κάνει στο γκρουπ C το τέσσερα στα τέσσερα στο Nations League, να καταλάβει την πρώτη θέση και να ανέβει κατηγορία. 

Ο αντικειμενικός στόχος λοιπόν επιτεύχθηκε. Ενστάσεις πάντα θα υπάρχουν για το μέγεθος της δυσκολίας κάθε προσπάθειας. Από τη στιγμή όμως που η Ελλάδα τα κατάφερε με αυτό τον εντυπωσιακό τρόπο, οφείλουμε να της απονείμουμε τα εύσημα. Οι ομάδες της προηγούμενης διοργάνωσης δεν απείχαν πολύ σε δυναμικότητα σε σχέση μ’ αυτές που είχαμε φέτος στον όμιλο. 

Η Εθνική όμως είναι αυτή που έκανε εύκολη τη διαδικασία. Η δυναμική των αντιπάλων του γκρουπ C είναι λίγο- πολύ γνωστή, το ζήτημα είναι η ωριμότητα και μαχητικότητα της ελληνικής ομάδας. Στοιχεία στα οποία έπασχε τα τελευταία οκτώ χρόνια και γι’ αυτό έμοιαζε περισσότερο με σάκο του μποξ, ακόμη και για αντιπάλους μικρότερης ποδοσφαιρικής δυναμικής. 

Τα όσα έκανε η Εθνική στους φετινούς αγώνες του Nations League δείχνουν σημάδια προόδου. Σημαντικής θα έλεγα, αλλά δεν θα πρέπει ακόμη να αρχίσουμε τους πανηγυρισμούς. Σεμνά και ταπεινά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επιτυχία, γιατί όσο μεγαλώνει ο στόχος τόσο θα ανεβαίνει και ο πήχης της δυσκολίας. 

Οι αντίπαλοι του γκρουπ C του Nations League είναι στα μέτρα μας. Στο γκρουπ Β είναι δυσκολότερα τα πράγματα και το αντιλήφθηκαν οι Σλοβένοι. Oπως δύσκολη θα είναι και η διαδικασία της πρόκρισης στην τελική φάση του Euro 2024. Aυτά θα είναι τα πραγματικά crash test της Εθνικής που θα απεικονίσουν την αγωνιστική της βελτίωση.

Ετούτη η ομάδα όμως με τους 17 ξενιτεμένους δείχνει ότι θέλει να κάνει την υπέρβαση. Το αν μπορεί θα το δείξει ο χρόνος. Προς το παρόν πάντως βρίσκεται σε καλό δρόμο. Υπομονή χρειάζεται. Αλλωστε όσοι θυμούνται τα στραπάτσα της Εθνικής με τον Ρεχάγκελ στον πάγκο, πριν μπει στις ράγες του θριάμβου της Πορτογαλίας, θα συμφωνήσουν ότι τα πράγματα τώρα είναι περισσότερο αισιόδοξα. Οπότε λιγότερη γκρίνια και περισσότερη στήριξη στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.