Τα ντέρμπι θέλουν (και) νεύρο

Γιώργος Στράντζαλης29 Νοεμβρίου 2020

Την πρώτη του ήττα στο Πρωτάθλημα, μετά από επτά αγωνιστικές, γνώρισε ο Αρης από τον Ολυμπιακό που βασίστηκε στην ατομική ποιότητα των παικτών του και (κυρίως) αξιοποίησε τις αδυναμίες που βρήκε στο ανοιχτό γήπεδο.  

Για τον Αρη η χθεσινή μέρα μπορεί να λειτουργήσει διδακτικά για συγκεκριμένους λόγους. Πόσω μάλλον όταν αυτή ήταν η αρχή μιας σειράς διαδοχικών ντέρμπι και η αρχή της δύσκολης τελικής ευθείας μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, με τρία δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια, σε Λάρισα, Περιστέρι, Ηράκλειο και δύο εντός έδρας ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ.  

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να προσάψει κανείς στον χθεσινό Αρη, είναι ότι μπήκε να παίξει ένα ντέρμπι κορυφής δίχως να έχει στο παιχνίδι του το απαιτούμενο νεύρο και την ένταση που χρειάζεται για να δείξεις στον αντίπαλο το ποιος είσαι και τι θέλεις να διεκδικήσεις. Τέτοια ματς θέλουν περισσότερο τσαγανό, υψηλότερο τέμπο και περισσότερο πάθος. Από την αρχή μέχρι το τέλος.  

Αγωνιστικά, η απόφαση αλλαγής σχηματισμού από τον Μάντζιο με τη χρησιμοποίηση τριών κεντρικών μέσων, για πρώτη φορά επί των ημερών του, στοιχειοθέτησε μεγάλο ρίσκο. Ασφαλώς χρησιμοποίησε το 4-3-3 στη λογική να εξουδετερώσει το κέντρο του Ολυμπιακού και την ποιότητά του, αλλά στην πράξη δεν του βγήκε. Και δεν του βγήκε επιθετικά περισσότερο. Γιατί ο Ολυμπιακός στο α’ ημίχρονο βρήκε γκολ από στημένη φάση και στο σετ παιχνίδι με εξαίρεση μία ευκαιρία με τον Φορτούνη δεν είχε να επιδείξει κάτι άλλο. 

Γενικώς οι ερυθρόλευκοι βρήκαν περισσότερες καλές στιγμές στην κόντρα επίθεση λόγω της δυσκολίας που αντιμετώπισε ο Αρης στη μετάβαση. Συνολικά όμως με την αλλαγή από το 4-2-3-1 σε 4-3-3, ο Αρης έχασε. Δεν ήταν τόσο επικίνδυνος και είναι φανερό ότι δεν είχε την απαραίτητη ομοιογένεια με τους Ματίγια-Τζέγκο και Σάσα στον ίδιο χώρο για να γίνει πιο δημιουργικός. Ειδικά από τη στιγμή που και τα (θεωρητικά) βαριά χαρτιά του δεν έδωσαν το κάτι παραπάνω. Ο Ματέο Γκαρσία ήταν εκτός παιχνιδιού, ο Γκάμα υπήρξαν στιγμές που ήθελε αλλά… δεν μπορούσε, ενώ ο Μάνος δεν πήρε προσπάθειες στην επίθεση. \

Από το χθεσινό παιχνίδι ο Αρης οφείλει να κρατήσει το τελευταίο 20άλεπτο. Οταν ο Μάντζιος, με την είσοδο του Μπερτόγλιο, επανέφερε την… κανονικότητα. Βοήθησε ο τρόπος που έπαιξε με το 4-2-3-1, πήρε χώρο, πίεσε, έγινε πιο απειλητικός και βρήκε το γκολ. Από εκεί που έμοιαζε μια ακίνδυνη ομάδα μέχρι το 70’, ο Αρης στο τελευταίο 20άλεπτο απέκτησε ξαφνικά τον έλεγχο και φάνηκε περισσότερο στο γήπεδο.  

Σε αυτό συνετέλεσε και η παρουσία του Αργεντινού πίσω από τον φορ. Ήταν η ευχάριστη έκπληξη, καθώς ο Μπερτόγλιο έδωσε πνοή, βοήθησε δημιουργικά και στην κυκλοφορία της μπάλας, ενώ ήταν ο πρωταγωνιστής στο ωραίο σε δημιουργία και εκτέλεση γκολ του Αρη.  

Η ήττα από τον Ολυμπιακό ήταν η πρώτη στο Πρωτάθλημα και για τον Αρη αυτό το αποτέλεσμα δεν αλλάζει κάτι σε επίπεδο στόχων. Ενδεχομένως να ήρθε και σε μία κατάλληλη χρονική συγκυρία, με βάση το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.