Τα αίτια της πρώτης απώλειας του Άρη

Γιώργος Στράντζαλης15 Σεπτεμβρίου 2021

Κρίνοντας από τον ενθουσιασμό και από τις προσδοκίες που υπήρχαν πριν από τη σέντρα του αγώνα με τον ΟΦΗ, τότε το τελικό αποτέλεσμα σημαίνει μία κακή πρεμιέρα για τον Αρη

Η πρώτη απώλεια βαθμών, όμως, δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών του Άκη Μάντζιου. 

Ως ομάδα ο Αρης έχει δομή, έχει ποιότητα αλλά είναι ένα σύνολο με νέους παίκτες, που χρειάζεται ισορροπία και καλύτερη επικοινωνία στο γήπεδο. 

Το 0-0 στο “Κλεάνθης Βικελίδης” έχει αιτίες…

1. Ο ΟΦΗ εμφανίστηκε πολύ συμπαγής και πολύ προσηλωμένος στην αμυντική του τακτική. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ο Νίκος Νιόπλιας συμμάζεψε ακόμη περισσότερα αμυντικά την ομάδα του και σήκωσε τείχος μπροστά από την εστία του Επασί, με αποτέλεσμα να εγκλωβίσει το παιχνίδι του Αρη και να τον αναγκάσει να ψάξει τρόπους διάσπασης με ένα στυλ παιχνιδιού που δεν του ταιριάζει. Γεμίσματα και στατικές φάσεις.  

Ο Αρης ωστόσο πρέπει να βρει λύση στο πρόβλημα αυτό, καθώς φέτος θα συναντήσει -ειδικά στην έδρα του – παρόμοιες καταστάσεις πολλές φορές. Με ομάδες που θα υψώνουν τείχος στην άμυνα, θα δημιουργούν υπεραριθμία στο κέντρο και θα επιδιώκουν να εγκλωβίζουν στο κατενάτσιο τους Κιτρινόμαυρους. Εκεί πρέπει να υπάρχει απάντηση και πλάνο.

2. Η στατιστική “έγραψε” ότι ο Αρης ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 19 τελικές, εκ των οποίων βέβαια οι 2-3 ήταν “καθαρές” ευκαιρίες. Η αιτία που σκόνταψε στην πρεμιέρα όμως δεν είναι τόσο το πρόβλημα στο εύκολο γκολ, όσο το γεγονός ότι στο προχθεσινό παιχνίδι δεν είδαμε τη μεσοεπιθετική γραμμή να λειτουργεί ορθολογικά και με γνωστό γρήγορο τέμπο. Έλλειψε η προσωπική ενέργεια και ο Αρης ήταν μονότονος γιατί: 1) ο Μπρούνο Γκάμα εμφανίστηκε ανέτοιμος, πήρε ελάχιστες πρωτοβουλίες και δεν είχε χημεία με τον Λούμορ. 2) ο Μπερτόγλιο ήταν επιπόλαιος στην τελική πάσα και εγκλωβίστηκε στο αμυντικό παιχνίδι του αντιπάλου, και 3) Σάσα και Ντιαγέ δεν είχαν συμμετοχή στο κάθετο παιχνίδι, αναγκάζοντας την ομάδα να πάει σε ανούσιες πλαγιοκοπήσεις. Ο μόνος που πάλεψε και προσπάθησε να δημιουργήσει ρήγματα ήταν ο Μαντσίνι.

3. Η έλλειψη του γκολ δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την προσπάθεια της ομάδας, ούτε αυτή του Αμπουμπακάρ Καμαρά. Στο επίσημο ντεμπούτο του στον Αρη και στο ελληνικό Πρωτάθλημα, ο 26χρονος Μαυριτανός επιθετικός φάνηκε αλλά διαφορετικά απ’ ότι περίμεναν ίσως οι περισσότεροι. 

Ηταν ενεργός στο επιθετικό παιχνίδι, πίεσε περιφερειακά, βοήθησε στο να πατήσουν περιοχή οι υπόλοιποι ανοίγοντας χώρους, αλλά ο ίδιος δεν έκανε τόσο αισθητή την παρουσία του στο αντίπαλο κουτί. Δεν τροφοδοτήθηκε με τον τρόπο που έπαιξε η ομάδα και η ευκαιρία που έχασε προήλθε από το δικό του πείσμα και κλέψιμο της μπάλας. 

Σε μία φάση που είχε τη δυνατότητα βέβαια να “σπάσει” την μπάλα στον Μαντσίνι. Δεδομένα όμως ο Καμαρά αποτελεί έναν κομβικό παίκτη στο φετινό Αρη, μένει να βρει χημεία με τους υπόλοιπους και να αξιοποιηθεί.

4. Στη σκέψη του Άκη Μάντζιου η παρουσία του Χουάν Ιτούρμπε στο δεξί άκρο της επίθεσης έγινε με την προοπτική ο Παραγουανός να δώσει ώθηση στην ομάδα, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει ο Γκάμα. Όπως πόνταρε και να δώσει λύση στο ένας εναντίον ενός, κάτι που υστέρησε ο Αρης στο προχθεσινό παιχνίδι. 

Φυσιολογική και σωστή η αλλαγή, αλλά με εξαίρεση τα πρώτα λεπτά που μπήκε με ορμή ο Ιτούρμπε μπλοκαρίστηκε στο διπλό μαρκάρισμα των Κρητικών και δεν μπόρεσε να πάρει πολλές επιθετικές πρωτοβουλίες. Ανέλαβε τις εκτελέσεις των στατικών φάσεων περιφερειακά της αντίπαλης περιοχής, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Προφανώς αυτά δεν ακυρώνουν την ποιότητα και την προσωπικότητα που έχει ο συγκεκριμένος. Προϊόντος του χρόνου θα φανεί η προσφορά του, αρκεί να βρει πατήματα και ρυθμό.

5. Μία γραμμή στην οποία ο ΟΦΗ νίκησε κατά κράτος ήταν το κέντρο. Ο Αρης δυσκολεύτηκε αισθητά να κάνει παιχνίδι από τον άξονα και να παίξει κάθετο ποδόσφαιρο. Είχε μεν εδαφική υπεροχή, αλλά αδυνατούσε να απειλήσει σοβαρά. Ο Σάσα δεν πήρε πρωτοβουλίες, δεν ανταποκρίθηκε και φάνηκε να εγκλωβίζεται με αποτέλεσμα να μη φανεί στο δημιουργικό κομμάτι. 

Ο Ντιαγέ είχε κλεψίματα αλλά ούτε κι αυτός βοήθησε να να παίξει ο Αρης κάθετα, με αποτέλεσμα η ομάδα να πάει σε πλαγιοκοπήσεις και έναν τρόπο παιχνιδιού που δεν της ταιριάζει. 

Πέρα από τις τρεις λογικές αλλαγές που έκανε ο Άκης Μάντζιος στο β΄ημίχρονο, ενδεχομένως θα “χωρούσε” στο πλάνο του και μία αλλαγή στον άξονα της μεσαίας γραμμής. 

Είτε ο Τζέγκο αλλά κυρίως ο Ματίγια ίσως άλλαζαν τον ρυθμό και προσέφεραν περισσότερες βοήθειες από το κέντρο. Ειδικά ο Ισπανός, από τη στιγμή ο Αρης όπως πήγε το παιχνίδι έψαχνε το γκολ από γεμίσματα και τις στατικές φάσεις, μπορούσε να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Έχει καλές εκτελέσεις και γεμίσματα για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.