Οι 5 πρωταγωνιστές του Αρη στον θρίαμβο επί της ΑΕΚ

Γιώργος Στράντζαλης09 Φεβρουαρίου 2021

Σε ντέρμπι όπως το προχθεσινό μεταξύ της ΑΕΚ και του Αρη, με υψηλά κίνητρα, άλλες φορές αναδεικνύονται πρωταγωνιστές και άλλες “αποδιοπομπαίοι τράγοι”, ειδικά για τον κόσμο.

Στην περίπτωση του Αρη και της νίκης του στο ΟΑΚΑ, ασφαλώς αναδεικνύονται μόνο πρωταγωνιστές, οι οποίοι λειτούργησαν καταλυτικά ώστε να επιτευχθεί ένα ιστορικής σημασίας “διπλό”. Από τους παίκτες που χρησιμοποίησε ο Άκης Μάντζιος δύσκολα βρίσκεις κάποιον που να υστέρησε, απλά υπήρχαν εκείνοι που έκαναν εμφάνιση για… βραβείο και για να έρθει η νίκη χρειάστηκε η δική τους δουλειά στο γήπεδο. Ίσως αυτό να είναι άδικο για τους υπόλοιπους, οι οποίοι παρουσίασαν εξαιρετική εικόνα και ακόμα πιο άδικο για τους παίκτες που υπέγραψαν τη νίκη με δικά τους γκολ. Αλλά η λεπτομέρεια πολλές φορές είναι αυτή που κάνει τη διαφορά….

1

Μαεστρικό κοουτσάρισμα από τον Άκη Μάντζιο, άριστο διάβασμα του παιχνιδιού και των αδυναμιών της ΑΕΚ, στις οποίες “χτύπησε”, και αλλαγές που “κλείδωσαν” το παιχνίδι. Διαχειρίστηκε πανέξυπνα το ντέρμπι και μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος για τις επιλογές του με τη χρησιμοποίηση των Σάσα, Τζέγκο στον άξονα, την τοποθέτηση του Σάκιτς πάνω στον Λιβάι Γκαρσία, κι αυτή του Μαντσίνι στην κορυφή της επίθεσης, δημιουργώντας υπεραριθμία στον άξονα.

Έστησε από την αρχή μέχρι το τέλος σωστά την ομάδα του, δεν πανικοβλήθηκε -ακόμα κι όταν η ΑΕΚ πήρε μέτρα - για να την γυρίσει πίσω, και με την είσοδο στον αγώνα των Ματίγια, Κάτσε και Μπρούνο φρόντισε να κόψει κάθε δημιουργική τάση του αντιπάλου από τον άξονα και τα άκρα. Ο Άκης Μάντζιος, όπως λέει και το δημοσιογραφικό κλισέ, πήρε την ταυτότητα του Χιμένεθ και καθοδήγησε τον Αρη στον προχθεσινό θρίαμβο.

2

Αλάνθαστος, ηγέτης, αρχηγός!

Η εμφάνιση του Γιώργου Δεληζήση ήταν από τις πιο “γεμάτες” των τελευταίων ετών. Από τους τέσσερις της άμυνας είναι ο μοναδικός που τελείωσε το παιχνίδι χωρίς λάθη (!) και με τις περισσότερες επεμβάσεις, ενώ μαζί με τον Σάκιτς έκαναν τα περισσότερα κλεψίματα στην άμυνα. Πραγματικός “ογκόλιθος”, νίκησε κατά κράτος τους επιθετικούς της ΑΕΚ με αποκορύφωμα της εμφάνισής του τη φάση που συζητήθηκε περισσότερο απ΄ όλες. Αυτή, που ο “Δέλη” έδειξε εμπειρία, απόλυτη ποδοσφαιρική ευφυΐα και αυτόσυγκεντρωση, στο γύρισμα της μπάλας μέσα στην περιοχή του Αρη όπου τοποθέτησε τα χέρια του σωστά κολλημένα στο σώμα του ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία για παράβαση. Ηταν η δική του στιγμή! Ο Αρης με τον Δεληζήση στην ενδεκάδα δεν έχει χάσει. Σε 12 παιχνίδια που πήρε φανέλα, έχει 10 νίκες και δύο ισοπαλίες τη φετινή σεζόν, ενώ σε αυτά έχει δεχτεί μόλις τέσσερα γκολ (σε δύο ματς, με ΠΑΣ και Ατρόμητο).

3

Σπουδαία δουλειά από τον Λούκας Σάσα(και) στο προχθεσινό παιχνίδι. Μαζί με τον Τζέγκο συνέθεσε ένα απροσπέλαστο δίδυμο, που νίκησε κατά κράτος τους μέσους της ΑΕΚ. Ο βραζιλιάνος κάλυψε αποτελεσματικά το πεδίο δράσης του στο αμυντικό κομμάτι, ήταν ο παίκτης που έπεσε τις περισσότερες φορές πάνω στην πρώτη μπάλα, ανακόπτοντας την ανάπτυξη της Ένωσης, ενώ συνέβαλε και στο κομμάτι της ανάπτυξης μέσα από τα κλεψίματά του στα 2/3 του γηπέδου. Ολοκλήρωσε το ματς με τις περισσότερες επιτυχημένες πάσες και πρώτος σε πάσες που έφτιαξαν τελική (2).

4

Απόδοση για… βραβείο από τον Τζέιμς Τζέγκο, ο οποίος σε σχέση με τον Σάσα κινήθηκε περισσότερο στο αντίπαλο μισό. Ηταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής και ο μέσος με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι του, καλύπτοντας με αρτιότητα κάθε σημείο του γηπέδου που θα μπορούσε να απειλήσει η ΑΕΚ.

Αυτό φανερώνεται και από τα στατιστικά,ενώ συγκριτικά με τους υπόλοιπους ήταν το… μηχανάκι του Αρη. Έτρεξε συνολικά πάνω από 12 χιλιόμετρα σε 90’, επίδοση αντιπροσωπευτική της υψηλής απόδοσης που έπιασε.

5

Για ακόμη ένα παιχνίδι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Ματέο Γκαρσία επιβεβαίωσε με την αγωνιστικότητά του ότι διανύει ανοδική πορεία και ο Αρης πλέον παίρνει πράγματα από αυτόν. Έβγαλε αρκετή ενέργεια επιθετικά, συνέβαλε τα μέγιστα στο πρέσινγκ, είχε πολλά τρεξίματα και αποτελεσματικές (και γρήγορες) επιστροφές βοηθώντας στο ανασταλτικό κομμάτι τους συμπαίκτες του. Είχε τρία καθοριστικά κλεψίματα (σσ πρώτος ήταν ο Τζέγκο με 4), ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι περιόρισε τα λάθη του. Επιθετικά έβγαλε συνεργασίες κυρίως με τον Γκάμα και τον Μαντσίνι, ενώ είχε και δύο τελικές προσπάθειες. Το πιο σημαντικό είναι πως ο Ματέο έχει αρχίσει να ανεβαίνει και χτίζει μία απαραίτητη σταθερότητα στην απόδοσή του.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.