Συναρπαστικό και πολύ θεαματικό Euro χάρη κυρίως στην ενέργεια των «μικρών»

Στέλιος Γρηγοριάδης30 Ιουνίου 2021

Aγαπητή Metrosport

Νωρίς το απόγευμα χθες γράφτηκαν αυτές οι γραμμές, πριν δηλαδή γίνουν τα δύο ματς, αλλά τα αποτελέσματά τους δεν θα επηρέαζαν έτσι κι αλλιώς τα συμπεράσματα που καταθέτω:

1. Είναι σίγουρα το πιο συναρπαστικό και θεαματικό Εuro όλων των εποχών. Εχουν ήδη συμφωνήσει σ' αυτό ακόμη και οι υπερήλικες βετεράνοι διεθνείς από πολλές χώρες, που ανθρώπινο θα ήταν να θεωρούν ασυναγώνιστη τη δική τους εποχή.

2. Εχουμε χορτάσει ποδόσφαιρο, έχουμε απολαύσει γκολάρες, έχουμε ενθουσιαστεί από το σασπένς και τις εκπλήξεις και όλα αυτά κυρίως χάρη στους θεωρητικά “μικρούς” και όχι στους “μεγάλους”.

3. Οπως σχεδόν πάντα συμβαίνει, ο ένας δρόμος των διασταυρώσεων, ο δύσκολος, “σφάζει” τους “μεγάλους” και ο άλλος, ο ευκολότερος, δίνει τεράστια ευκαιρία στους “μικρούς”.

Η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο... πατιρντί γίνεται στους νοκ άουτ αγώνες. Και στους ομίλους είδαμε ωραία ματς, αλλά τώρα το θέαμα απογειώθηκε. Και επιμένω: Χάρη κυρίως στους “μικρούς”. Προσέξτε. Στο Βέλγιο-Πορτογαλία δεν είδαμε ματσάρα. Είδαμε στο Γαλλία-Ελβετία γιατί ήταν “μεγάλοι” και οι Ελβετοί, είδαμε και στο Ισπανία-Κροατία, γιατί ήταν “μεγάλοι” και οι Κροάτες. Ως προς τις εκπλήξεις και τις παραλίγο εκπλήξεις, οφείλονται φυσικά στην αντίσταση των Αυστριακών κόντρα στους Ιταλούς και τη μαεστρία των Τσέχων που πέταξαν έξω τους Ολλανδούς.

Τώρα, Βέλγιο και Ιταλία θα “σφαχτούν” μεταξύ τους και μετά ο νικητής θα “σφαχτεί” με την Ισπανία, αν εκείνη ξεπεράσει το εμπόδιο της Ελβετίας, οπότε στους τέσσερις θα φτάσει, αν φτάσει, μόνο ένας “μεγάλος” από τους πέντε που προχώρησαν από τους ομίλους! Ενας, το ανώτερο! Οσο για τον “μικρό” αυτού του δρόμου, την Ελβετία, χρειάστηκε να αποκλείσει τη Γαλλία, τώρα πρέπει να αποκλείσει την Ισπανία και μετά, για να φτάσει στον τελικό, πρέπει να νικήσει τον νικητή του αγώνα Ιταλία-Βέλγιο. Τρεις απίθανες προκρίσεις στη σειρά η Ελβετία; Από απίθανο έως αδύνατο.

Αντίθετα, στον ευκολότερο δρόμο, ένας από Αγγλία και Γερμανία έχει μείνει έξω κι αυτός που προχώρησε θα παίξει με τον νικητή του Σουηδία-Ουκρανία. Η Σουηδοί, λοιπόν, έχουν την ευκαιρία τους, με μία μεγάλη πρόκριση, να πάνε στους 4, όπως και ο νικητής του Τσεχία-Δανία. Μόνο αν δεν έχουμε καμία έκπληξη από εδώ και πέρα θα έχουμε τρεις “μεγάλους” στα ημιτελικά, ενώ οπωσδήποτε θα έχουμε έναν “μικρό”, από τον εύκολο δρόμο εννοείται, τον νικητή δηλαδή του Τσεχία-Δανία. Αν, μάλιστα, τα καταφέρει η Σουηδία και φτάσει στους 4, θα έχουμε οπωσδήποτε έναν “μικρό” στον τελικό. Η τη Σουηδία, ή τον νικητή του Τσεχία-Δανία, που στα ημιτελικά θα παίξει με τη Σουηδία.

Κατά τα άλλα, χάρηκα που η φοβερή εύνοια της τύχης εγκατέλειψε επιτέλους τους Πορτογάλους, που απομυθοποιήθηκε ο πολύ πρώιμος μύθος που λέγεται Μπαμπέ (όχι γιατί έχασε το πέναλτι, αλλά γιατί ήταν ο χειρότερος παίκτης των Γάλλων σε όλο το τουρνουά), που τιμωρήθηκαν οι μπλαζέ Γάλλοι και οι υπερόπτες Ολλανδοί και που, ειδικά στην περίπτωση της Γαλλίας, αποδείχτηκε ότι προκοπή δεν κάνει αυτός που έχει πολύ ταλέντο, αλλά αυτός που βγάζει πολλή ενέργεια...

ΥΓ. Οταν οι “μεγάλοι” μικραίνουν και οι “μικροί” μεγαλώνουν, το ποδόσφαιρο αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο φετινό Euro.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.