Συμπληρώθηκαν 59 χρόνια από το πρώτο παιχνίδι του Κούδα

Metrosport Team22 Δεκεμβρίου 2022

Ρεπορτάζ: Γιώργος Καστάνης - Κώστας Πετρωτός

Είναι ένας και μοναδικός. Συνέδεσε το όνομά του με την εκτόξευση του ΠΑΟΚ στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αποτελεί ίνδαλμα για χιλιάδες νέους ανθρώπους. Άλλωστε μαζί με τους άλλους παικταράδες της εποχής, γαλούχησαν γενιές ΠΑΟΚτσήδων. Ο Γιώργος Κούδας ήταν ο ηγέτης και πρωταγωνιστής του μεγάλου ΠΑΟΚ την χρυσή δεκαετία του 70.

Γιατί τα αναφέρουμε όλα αυτά; Τα οποία ασφαλώς και είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία. Απλά, διότι χθες Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν 59 ολόκληρα χρόνια, από την ημέρα που έκανε την πρώτη του παρουσία στα γήπεδα της μεγάλης Εθνικής κατηγορίας ο Γιωργος Κούδας .

Στο ξεκίνημα του χειμώνα, το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 1963, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κόντρα στον Εθνικό, λόγω ανακατασκευής του Σταδίου Καραϊσκάκη, ο ούγγρος προπονητής τότε στον ΠΑΟΚ Μπαμπολτσάι εμπιστεύτηκε την ασπρόμαυρη φανέλα σε έναν νεαρό 17 ετών, πού έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία στο Ελληνικό στερέωμα.

Οι δέκα πρώτοι συμπαίκτες του Γιώργου Κούδα στην δική του πρεμιέρα στην Α' Εθνική ήταν οι Μουσελεμίδης, Μαμόπουλος, Στεργιάδης, Μακρής, Νικολαΐδης, Λέανδρος, Μουρατίδης, Ραπτόπουλος, Μαρβάκης, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Ο Κούδας πέτυχε το πρώτο γκολ λίγους μήνες αργότερα, την 1η Απριλίου 1964, στο γήπεδο της Τούμπας και στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ εναντίον της Νίκης Βόλου. Ηταν το μοναδικό γκολ που έκρινε την αναμέτρηση, επτά λεπτά πριν από το τέλος της. Μετά την πρώτη συμμετοχή ακολούθησαν άλλες 503 παρουσίες του Κούδα με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Και στις 26 Φεβρουαρίου 1984 ήταν η στιγμή της τελευταίας 504ης παρουσίας του στην πρώτη εθνική Εθνική σε ένα παιχνίδι ΠΑΟΚ Αιγάλεω 0-0.

Τότε προπονητής της ομάδας ήταν ο Γερμανός Παλ Τσερνάι και συμπαίκτες του οι Τάκης Παντέλης, Αποστόλου, Αλαβάντας, Ιωσηφίδης, Μπανιώτης, Γιαννης Δαμανακης, Γεωργόπουλος, Τσουρέλας, Γιάννης Ψαρράς και ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης σαν αλλαγή.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.