ΣΥΓΚΡΙΣΗ: Το full-back Γιαννούλης και το «άτυπο» δεκάρι Βιεϊρίνια

Πέτρος Χαριζακλής24 Ιανουαρίου 2020

Ο ΠΑΟΚ μετά το περσινό νταμπλ και τον σοβαρό τραυματισμό του Αντελίνο Βιεϊρίνια αποφάσισε να στηρίξει τον Δημήτρη Γιαννούλη και να τον χρίσει ως πρώτο αριστερό μπακ της ομάδας. Κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν φάνηκε πως ο ΠΑΟΚ δεν είχε αποφασίσει να πάρει μπακ-απ του 24χρονου, αν και στην θέση του θα μπορούσαν να αγωνιστούν οι Αντελίνο Βιεϊρίνια (σ.σ. όταν επέστρεψε από τον τραυματισμό του) και Ροντρίγκο Σοάρες (σ.σ. αν και η φυσική του θέση είναι δεξί μπακ).

Με αφορμή την απουσία του βιονικού Δημήτρη Γιαννούλη από την ενδεκάδα του ΠΑΟΚ για πρώτη φορά την φετινή χρονιά στον αγώνα με τον Αστέρα την περαμσένη Κυριακή, το Metrosport.gr επιχειρεί να κάνει μια σύγκριση του φετινού με τον περσινό αριστερό μπακ του Δικεφάλου, που δεν είναι άλλος από τον αρχηγό του, Αντελίνο Βιεϊρίνια. Νούμερα, αγωνιστικό στυλ αλλά και χρησιμότητα εντός γηπέδου είναι οι βασικοί πυλώνες που μας απασχόλησαν σε αυτό το θέμα, προσπαθώντας να βρούμε τις διαφορές ανάμεσα στους δύο ποδοσφαιριστές.

Δημήτρης Γιαννούλης: Ο Mr No Brakes

Αρχικά, ο Γιαννούλης είναι ασταμάτητος την φετινή χρονιά και η συμπλήρωση των τεσσάρων κίτρινων καρτών του στέρησε το τρομερό σερί των 24 συνεχόμενων αγώνων που μετρούσε από την αρχή της σεζόν. Με λίγα λόγια, ο 24χρονος φουλ μπακ έπαιξε για πρώτη φορά στις 6 Αυγούστου και σταμάτησε το κοντέρ στις 18 Ιανουαρίου. Πέντε μήνες χωρίς ανάσα για τον Γιαννούλη που βρήκε θέση βασικού, με τον Αμπέλ Φερέιρα να του έχει δώσει έναν ρόλο φουλ-μπακ στο 4-2-3-1, με εντολή να ανεβοκατεβαίνει όλη την πλευρά αλλά να βρίσκεται πιο ψηλά από τον δεξιό μπακ της ομάδας, Λέο Μάτος, που γίνεται τρίτος στόπερ στην αμυντική συμπεριφορά της ομάδας. 



Ο Γιαννούλης αρέσκεται να παίζει πάνω στην γραμμή, είναι εξαιρετικός στην τελική πάσα, μαρκάρει χωρίς να πατάει φρένο, γι΄αυτό και του βγήκε το παρατσούκλι «Mr No Brakes», ενώ έχει αρχίσει να βελτιώνεται στο αμυντικό και στο τακτικό κομμάτι. Ισως το μοναδικό αρνητικό του στοιχείο είναι πως το δεξί του πόδι δεν είναι τόσο καλό.

Στο 0.31 η ασίστ του Γιαννούλη στον Λημνιό κόντρα στον Αγιαξ

Στο 0.39 η ασίστ του Γιαννούλη στον Λημνιό και στο 2.26 το γκολ του κόντρα στη Σλόβαν Μπρατισλάβας

Αντελίνο Βιεϊρίνια: The Captain

Από την άλλη, ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έπαιξε ως αριστερός μπακ κατ΄ανάγκη. Η φυσική θέση του Πορτογάλου δεν είναι αριστερός μπακ αλλά ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον ήθελε εκεί για να ξεκινάει από πίσω τις επιθέσεις της ομάδας του. Είχε δηλαδή, έναν άτυπο ρόλο δεκαριού από την πίσω ζώνη άμυνας. Ο 33χρονος Βιεϊρίνια προφανώς έδωσε άλλη πνοή στους αγώνες του Δικεφάλου με τον ρόλο του ως πραγματικός αρχηγός. 

Ο Βιεϊρίνια έπαιζε με ανάποδο πόδι και συνέκλινε προς τα μέσα για να προωθήσει το παιχνίδι των «ασπρόμαυρων». Εβαλε αρκετά σημαντικά γκολ, όπως με τον Ολυμπιακό, αλλά και ένα τρομερά εντυπωσιακό, αυτό επί του Παναιτωλικού. 

Δείτε στο 0.35 το γκολ του Βιεϊρίνια κόντρα στον Ολυμπιακό

Δείτε την γκολάρα του Βιεϊρίνια κόντρα στον Παναιτωλικό

Ενα από τα πλεονεκτήματά του είναι πως μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις, όπως έπαιξε κόντρα στον Πανιώνιο ως δεξιός μπακ, με τον Τόσκα ως αριστερό. Χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια σε αντίθεση με τον Γιαννούλη, έχει δυνατό σουτ, είναι απρόβλεπτος αλλά πλέον δεν έχει την φυσική κατάσταση του παρελθόντος.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.