Super League 1: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της μεταγραφικής περιόδου

Στέφανος Αβραμίδης09 Φεβρουαρίου 2020

Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες για τη Super League 1.

Oι 14 ομάδες της κορυφαίας επαγγελματικής λίγκας έκαναν τις προσθαφαιρέσεις στα ρόστερ τους για το υπόλοιπο της σεζόν. Άλλες κινήθηκαν έντονα, άλλες πιο προσεκτικά και άλλες καθόλου για τους δικούς τους λόγους.

Το metrosport.gr καταγράφει τις κινήσεις των συλλόγων της κορυφαίας κατηγορίας και καταγράφει το ισοζύγιό τους.

Νηνεμία στον ΠΑΟΚ, πυρετός στον Ολυμπιακό

Ο ΠΑΟΚ δεν προχώρησε σε καμία μεταγραφική κίνηση τον χειμώνα. Λίγο τα στενά οικονομικά περιθώρια λόγω του Financial Fair Play, λίγο η επιθυμία του Αμπέλ Φερέιρα να παραμείνει αμετάβλητο το έμψυχο δυναμικό, αποτέλεσαν τους λόγους να μη γίνει καμία μεταγραφή. Μία προσπάθεια έγινε για τον Ράφα Σοάρες από την Γκιμαράες, ως μπακ απ του Δημήτρη Γιαννούλη. Ωστόσο τα ποσοστά της Πόρτο εμπόδισαν την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Πορτογάλου αμυντικού που συνεχίζει στην Έιμπαρ. Ακόμη ο Δικέφαλος ψάχτηκε για αμυντικό λόγω του σοβαρού τραυματισμού του Χοσέ Άνχελ Κρέσπο αλλά τα χρονικά περιθώρια ήταν πολύ περιορισμένα.

Ο ΠΑΟΚ βγαίνει κερδισμένος όσον αφορά το θέμα της ομοιογένειας αφού θα πορευτεί με το υλικό που ξεκίνησε τη σεζόν. Ερωτηματικό είναι η διαχείριση του ρόστερ από τον Αμπέλ Φερέιρα σε τυχόν ειδικές καταστάσεις, όπως αυτή με τον Ισπανό αμυντικό.

Αντίθετα με τον ΠΑΟΚ, για τον Ολυμπιακό ήταν μία ιδιαίτερα έντονη μεταγραφική περίοδος. Οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν ένα ακόμα μεγάλο deal στα χρόνια του Βαγγέλη Μαρινάκη πουλώντας τον Ντάνιελ Ποντένσε στη Γουλβς έναντι ποσού που αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο Πορτογάλος εξτρέμ δεν είχε το εύκολο γκολ όμως η ικανότητα του στο ένας εναντίον ενός φαίνεται πως λείπει από την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς αφού οι εμφανίσεις μετά την αποχώρηση του Ποντένσε δεν είναι καλές. Στη θέση του Ποντένσε αποκτήθηκε ο Εμρέ Μορ από την Γαλατάσαραϊ. Ο 22χρονος Τούρκος εξτρέμ είχε αναγκάσει την Ντόρτμουντ να δώσει 16 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών. Ο Ολυμπιακός επένδυσε και στο πρόσωπο του Σέρβου εξτρεμ Νίκολα Τσούμιτς τον οποίο απέκτησε από τη Ραντνίτσκι. Στο λιμάνι επέστρεψε και ο «παλιόφιλος» Αχμέτ Χασάν μετά από εξάμηνο «διάλειμμα» στην Μπράγκα αντικαθιστώντας τον Γκερέρο που δόθηκε δανεικός στη Λεγανές. Αλλαγή και στη μεσαία γραμμή όπου ο Βραζιλιάνος Καφού αντικατέστησε τον Γιασίν Μπενζιά που επέστρεψε στη Λιλ στην οποία ανήκει. Δανεικοί αποχώρησαν από τον Ολυμπιακό ο Λεονάρντο Κούτρης για την Μαγιόρκα και ο Γιασίν Μεριά για την Κασίμπασα όπως και αρκετοί νεαροί σε ομάδες του εξωτερικού.

Αρκετά αλλαγμένος ο Ολυμπιακός, λοιπόν. Σε θέμα μονάδων κάλυψε τα κενά του αλλά η αποχώρηση του Ποντένσε δείχνει να τον έχει επηρεάσει μεσοεπιθετικά αφού οι εμφανίσεις του με ΟΦΗ, ΑΕΚ, Ξάνθη δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικές. Ωστόσο είναι ξανά πρώτος μετά την ήττα του ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό.

Μπλόκο για Άρη, δυναμικά ΑΕΚ και Παναθηναϊκός

Μία και μοναδική μεταγραφή έκανε ο Άρης τον Ιανουάριο, αυτή του Φιορίν Ντουρμισάι από τον Ολυμπιακό. Αιτία δεν είναι άλλη από το ban της FIFA λόγω των οφειλών της παλιάς ΠΑΕ προς παίκτες και ατζέντηδες που είχαν τελεσίδικες αποφάσεις εις βάρος της. 

Μάλιστα η μεταγραφή του πέρασε από σαράντα κύματα αφού η ΕΠΟ ανακάλεσε το δελτίο του παίκτη μετά από έγγραφα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την απαγόρευση μεταγραφών. Τελικά το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ δικαίωσε τον Άρη και η Ομοσπονδία εξέδωσε νέο δελτίο στον Ελληνοαλβανό φορ.

Από τον Άρη αποχώρησαν οι Άλεξ Μενέντεθ και Δημήτρης Κωνσταντινίδης με τους οποίους ο Άγγελος Χαριστέας κατάφερε να έρθει σε συμφωνία για τη λύση της συνεργασίας τους. Κάτι που δεν συνέβη με τον Λερίν Ντουάρτε που κάθεται στο τριετές συμβόλαιό του, όντας ξένο σώμα στην ομάδα.

Συνεπώς ο Μίκαελ Ένινγκ καλείται να βγάλει τη σεζόν σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο με τους υπάρχοντες ποδοσφαιριστές, όντας σε μειονεκτική θέση από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό που ενισχύθηκαν σημαντικά.

Η ΑΕΚ μπορεί να έκανε μόλις δύο μεταγραφές αλλά η μία εξ αυτών είναι ο γνώριμος Σέρχιο Αραούχο. Η Ένωση προσπάθησε να αποκτήσει πολλές φορές τον ποδοσφαιριστή από τη Λας Πάλμας αλλά τα κατάφερε φέτος τον Ιανουάριο. Ο «Ελ Τσίνο» είναι ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του Μάσιμο Καρέρα που δείχνει να μεταμορφώνει προς το καλύτερο τον Δικέφαλο του Νότου. 

Η έτερη προσθήκη είναι ο Ντανιέλ Σιμάνσκι που ήρθε δανεικός από την Αχμάτ Γκρόζνι. Ο Πολωνός μέσος πήρε στο «κιτρινόμαυρο» ρόστερ τη θέση του Ζεράλδες που δεν ικανοποίησε και επέστρεψε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Η ΑΕΚ ξεφορτώθηκε και τον Έρικ Μοράν που συνεχίζει στην Ισπανία με τη Νουμάνθια.

Στον Παναθηναϊκό, η έλευση του Τσάβι Ρόκα στη θέση του Νίκου Νταμπίζα έφερε πολλές ανακατατάξεις. Ήρθαν οι Νάγκι, Ανουάρ που ήδη μπήκαν στην «εξίσωση» της ενδεκάδας από τον Γιώργο Δώνη. 

Αποκτήθηκαν επίσης ο Γιασίν Αγιούμπ από τη Φέγενορντ και ο ικανότατος σκόρερ Καρλίτος. Αποχώρησαν οι Αντονί Μουνιέ, Βαγγέλης Οικονόμου, Φάνης Τζανδάρης, Πάνος Αρμενάκας ενώ Μολό, Βέργος, Σέχου, Μαυρομάτης και Φάουστο δόθηκαν δανεικοί στο εξωτερικό. Η ενίσχυση έχει φέρει τον Παναθηναϊκό στην 4η θέση του Πρωταθλήματος και μπροστά στη συμμετοχή του στα πλέι οφ και το σβήσιμο της ευρωπαϊκής του τιμωρίας.

Παζάρι με φόντο τα πλέι οφ

Και οι ομάδες που στοχεύουν στην 6η προνομιούχο θέση των πλέι οφ που οδηγεί στην Ευρώπη κινήθηκαν άλλες δυναμικά και άλλες πιο συντηρητικά στο μεταγραφικό παζάρι.

Κερδισμένοι μπορούν να θεωρούνται Ξάνθη και ΟΦΗ. Οι Θρακιώτες είχαν τις επιστροφές των Κασάδο και Κάστρο ενώ έχασαν μόνο τον Πάμπλο ντε Λούκας και τον Πολέτο που δεν ήταν στα βασικά πλάνα του Παράσχου. 

Οι Κρητικοί πρόσθεσαν τους Ζοάο Βίκτορ και Βαφέα ενώ δεν έχασαν κανέναν ποδοσφαιριστή τους. Τους χτύπησε βέβαια η ατυχία με τον σοβαρό τραυματισμό του Φερέιρα που χάνει τη σεζόν.

Προσεκτικές οι κινήσεις του Ατρομήτου που ενέταξε στο δυναμικό του τους Ραμπέγιο, Ντε Πο και τον γνώριμο Μπουσούλατζιτς που επέστρεψε μετά από ένα εξάμηνο στην Πολωνία με την Αρκα Γκντίνια. Αποχώρησε ο Φάρλεϊ Ρόσα για τον Παναιτωλικό και ο Ρόλαντ Ουγκράι για προσωπικούς λόγους.

Στον Βόλο, αποκτήθηκαν οι Νάτσο Κάσες, Μπετάιμπα, Οικονόμου και Γκουαροτσένα ενώ έφυγαν οι Μυστακίδης, Αγιατιλάχ, Ηλιόπουλος και ο σπουδαίος αλλά άτυχος Σεμπαστιάν Μπασόνγκ που τραυματίστηκε.

Σταθερό είναι το ισοζύγιο και στη Λαμία όπου ο Ροτζέριο Τουράμ αντικαταστάθηκε από τον Μιγκέλ Μπιανκόνι, ο Μάρκος Βελλίδης από τον Ντεβί Επασί, ενώ οι Ράμος, Καραγιάννης, Ανάκογλου αντικαταστάθηκαν από τους Βιγιάλμπα και Νιάς.

Θετικό το πρόσημο για τον Αστέρα Τρίπολης που δεν έχασε παίκτη ενώ πήρε δανεικό από την ΑΕΚ τον Μίλος Ντέλετιτς που του έδωσε και τρίποντο στο ντεμπούτο του κόντρα στον Παναιτωλικό.

Η ομάδα που είχε την εντονότερη κινητικότητα στις μεταγραφές του Ιανουαρίου ήταν η ΑΕΛ. Η πιο λαμπερή της κίνηση ήρθε στο φινάλε με την απόκτηση του διεθνούς Ρουμάνου Γκάμπριελ Τόρζε

Μάρκοβιτς, Γιάννης Μασούρας ήρθαν ως δανεικοί από τον Ολυμπιακό ενώ στον κάμπο ήρθαν και οι Θανάσης Παπάζογλου, Γκαζάλ, Μούζεκ, Βινίσιους, Ηλιάδης, Λουφάκης και ο τερματοφύλακας Νάγκι Γκέργκελι. Αποχώρησαν οι Φατιόν, Μπράλιτς, Φιλιποβιτς, Ζίβκοβιτς, Ντάουντα, Σικάφκα, Ρίστιτς, Χαλκιαδάκης και Χοτζάλι. Αν ο Μιχάλης Γρηγορίου καταφέρει να δέσει όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές η ΑΕΛ θα έχει σημαντικές πιθανότητες να προλάβει το τρένο της εξάδας.

Παναιτωλικός-Πανιώνιος σημειώσατε «1»

Στη μάχη της παραμονής, αδιαφιλονίκητος νικητής των μεταγραφών είναι ο Παναιτωλικός.

Οι Αγρινιώτες έκαναν σημαντικές κινήσεις ενόψει των πλέι άουτ αποκτώντας τους Αντονί Μουνιέ, Χουάν Άλβαρες, Αμπιόλα Ντάουντα, Φάρλεϊ Ρόσα, Μανώλη Τζανακάκη, Κέβιν Γκαρσία και τον γκολκίπερ Ζέσους Φερνάντες. Από τα «καναρίνια» έφυγαν οι Μοράρ, Μπάλμπι, Ρομάν, Σανιά, Γιοβάνοβιτς και ο άτυχος φορ Αλχασάν Καμαρά που τραυματίστηκε την περασμένη σεζόν στον αγώνα με τον Άρη και δεν κατάφερε να επανέλθει.

Αντίθετα ο Πανιώνιος δεν μπόρεσε να κινηθεί μεταγραφικά αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα. Μάλιστα έχασε και τον Γιάννη Μασούρα, τον οποίο ο Ολυμπιακός δάνεισε στην ΑΕΛ. Έτσι για την παραμονή στη Super League 1 θα παλέψουν οι παίκτες που είχε από την αρχή της σεζόν ο «Ιστορικός»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.