Super League 1: Οι φετινές εκπλήξεις του πρωταθλήματος και τα συμβόλαια που λήγουν

Metrosport Team11 Απριλίου 2022

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρωτάθλημα της Super League 1 και φέτος, το οποίο μπορεί να μην επιφύλασσε κάποιο ιδιαίτερο φινάλε όσον αφορά τον τίτλο του πρωταθλητή, καθώς ο Ολυμπιακός δείχνει πως έχει «κλειδώσει» την πρωτιά, ωστόσο σίγουρα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό καθώς περιείχε ορισμένους, αρκετά ποιοτικούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι και εξέπληξαν το κοινό.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Περτσινίδης

Και όταν μιλάμε για εκπλήξεις, δε θα μπορούσαμε παρά να αναφερθούμε σε παίκτες που αγωνίζονται στις «μικρομεσαίες» ομάδες της κατηγορίας, εγνωσμένης αξίας, οι οποίοι κόστισαν... ελάχιστα αλλά εν τέλει αποδείχθηκαν «λαβράκια».

Η «τρελή» παρέα του ΠΑΣ Γιάννινα

Μια ακόμη εξαιρετική σεζόν πραγματοποίησε ο ΠΑΣ Γιάννινα, έχοντας αυτή τη φορά στον πάγκο του τον Ηρακλή Μεταξά. Οι Γιαννιώτες κατάφεραν και τερμάτισαν 6οι, μπαίνοντας έτσι στα Play Off του πρωταθλήματος, με αρκετούς παίκτες του να πραγματοποιούν εξαιρετική σεζόν.

Ένας από τους διακριθέντες, είναι σίγουρα ο Γιάννης Κάργας. Το 2019 είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος από τη Λέφσκι Σόφιας και έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε στα Γιάννινα. Φέτος, μοιάζει πιο ώριμος και πνευματικά έτοιμος από ποτέ. Ηγείται της άμυνας των Ηπειρωτών, έχοντας αγωνιστεί σε 29 παιχνίδια και έχοντας σκοράρει 3 φορές.

Αμυντικά, ακόμη ένας ποδοσφαιριστής εξέπληξε το κοινό φέτος με τις εμφανίσεις του και αυτός δεν είναι άλλος από τον Μανώλη Σάλιακα. Είχε αποκτηθεί από την ομάδα το 2020 και φέτος πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν, έχοντας 29 εμφανίσεις, 1 γκολ και 2 ασίστ. Μάλιστα, όπως διέρρευσε από την προηγούμενη βδομάδα, ο 25χρονος Ηρακλειώτης μπακ φαίνεται πως από την ερχόμενη σεζόν θα αγωνίζεται στην Σανκτ Πάουλι, καθώς οι Γερμανοί συμφώνησαν με τον παίκτη προκειμένου να αποκτηθεί ως ελεύθερος.

Περνώντας στο επιθετικό κομμάτι του ΠΑΣ, συναντάμε τον 22χρονο Κολομβιανό, Χουάν Χοσέ Περέα. Το καλοκαίρι οι Γιαννιώτες έδωσαν 50.000 ευρώ στον Παναθηναϊκό και απέκτησαν τον ταχύτατο επιθετικό από την Μπογκοτά και δεν βγήκαν... «χαμένοι». Ο νεαρός φορ ηγήθηκε επιθετικά της ομάδας του Ηρακλή Μεταξά, ταλαιπώρησε τις αντίπαλες άμυνες και μετράει 7 γκολ και 4 ασίστ, έχοντας μπει στο... «μάτι» των μεγάλων.

Μικρό μπάτζετ αλλά με γνώσεις τεχνογνωσία

Ο Αστέρας Τρίπολης -παράξενο μεν αλλά πέρα για πέρα αληθινό- κατέχει το 3ο χαμηλότερο σε χρηματιστηριακή αξία ρόστερ του πρωταθλήματος, αποδεικνύοντας ωστόσο πως τα νούμερα δεν παίζουν... μπάλα, καθώς πραγματοποίησε μια αρκετά καλή σεζόν.

Βέβαια, εδώ και χρόνια οι Αρκάδες έχουν αποδείξει πως μπορεί να μην διαθέτουν τα εκατομμύρια, ωστόσο διαθέτουν την τεχνογνωσία για να κάνουν ποιοτικές μεταγραφές, όντας εξιδεικευμένοι στην ισπανική αγορά.

Εξάλλου, από εκεί απέκτησαν τους Κέβιν Σονί, Αντριάν Ριέρα και Κρεσπί, οι οποίοι φέτος τράβηξαν το... «κουπί» στην επίθεση, με τον πρώτο ωστόσο να συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα επάνω του. Ο Καμερουνέζος φορ του Αστέρα, αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Τζιρόνα ως ελεύθερος και εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του. Ταχυδυναμικός, με καλά πόδια και μόλις 23 ετών. Άλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως βρίσκεται στις επιλογές της εθνικής Καμερούν.

Έχει σκοράρει ως τώρα 6 φορές και έχει μοιράσει 2 ασίστ, με τους Αρκάδες να φαίνεται πως έχουν χτυπήσει... «φλέβα χρυσού». Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Σονί προέρχεται από τις ακαδημίες της Μπορντό και το 2017 μετακόμισε στην Ισπανία, αγωνιζόμενος Περαλάντα, Τζιρόνα, Εσπανιόλ Β', Βιγιαρεάλ Β' και Θέλτα Β'.

Όσον αφορά τους Κρεσπί και Ριέρα, αμφότεροι ήρθαν στον Αστέρα το 2019 από Βιτόρια και Βιγιαρεάλ Β' αντίστοιχα. Φέτος δεσπόζουν στα «φτερά» της επίθεσης του Αστέρα, με τον Κρεσπί σε 26 ματς να έχει 5 γκολ και 1 ασίστ και τον Ριέρα να μετράει 26 εμφανίσεις, 6 γκολ και 4 ασίστ.

Στο αμυντικό κομμάτι της ομάδας του Μίλαν Ράσταβατς, ξεχώρισε ο νεαρός πορτιέρε, Αντώνης Τσιφτσής. Προέρχεται από τις ακαδημίες του συλλόγου και φέτος πήρε γάντια βασικού 15 φορές από τον προπονητή του, προσελκύοντας μάλιστα το έντονο ενδιαφέρον της ΑΕΚ.

Ο 22χρονος τερματοφύλακας με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, δέχθηκε 20 γκολ ενώ 5 φορές κατάφερε να κρατήσει ανέπαφη την εστία του. Πρόκειται για έναν παίκτη με πολύ καλά στοιχεία, μόλις 22 ετών και με ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια.

Τον «ανέστησε» ο Αναστασίου

Στην 9η θέση του πρωταθλήματος τερμάτισε ο Παναιτωλικός, ο οποίος έκανε και μια πολύ καλή πορεία στο κύπελλο, όντας μια ανάσα να αποκλείσει τον Ολυμπιακό, ο οποίος κατάφερε να προκριθεί στην παράταση.

Αναμφισβήτητα, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας ήταν ο Χαβιέρ Μεντόζα, ο οποίος έχει πετύχει 5 γκολ και 5 ασίστ σε 26 ματς. Ο Αργεντινός εξτρέμ, βρίσκεται από το 2020 στην ομάδα και φέτος πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις πετυχαίνοντας μάλιστα και υπέροχα γκολ.

Μάλιστα, οι εμφανίσεις του ήταν αρκετές, προκειμένου να μπει στα «μπλοκάκια» των ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, ενόψει της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου.

Ένας ακόμη αρκετά υποσχόμενος, με βάση την εκκίνησή του με τον σύλλογο, είναι ο Νάρντεϊ Νταγκό. Ο Παναιτωλικός τον απέκτησε στο παρά ένα των χειμερινών μεταγραφών, ως ελεύθερο από την Σερίφ Τιρασπόλ, και ως τώρα ο 24χρονος άσος από την Ακτή Ελεφαντοστού, μετράει 9 εμφανίσεις, 1 γκολ και 1 ασίστ.

Οι τρεις... εναπομείναντες

Last but not least. Πραξιτέλης Βούρος, Τομ Βαν Φέερτ και Άιας Άοσμαν, μπορεί να βρίσκονται τελευταίοι στο εν λόγω αφιέρωμα, αλλά σίγουρα τελευταίοι δεν βρίσκονται στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς αμφότεροι πραγματοποιούν μια άκρως επιτυχημένη σεζόν.

Ο Βούρος, ηγείται της κρητικής άμυνας που έχει στήσει ο Νίκος Νιόπλιας, φορώντας πλέον το περιβραχιόνιο του αρχηγού. 28 παιχνίδια, 3 γκολ και 1 ασίστ ο μέχρι τώρα απολογισμός του 26χρονου στόπερ από τη Μυτιλήνη. Έχοντα ξεκινήσει απ' τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και έχοντας περάσει για μια τριετία από τον ΑΠΟΕΛ, ο Πραξιτέλης δεν βρίσκεται άδικα ανάμεσα στους κορυφαίους στόπερ του πρωταθλήματος.

Περνώντας στο ολλανδικό «κανόνι» του Βόλου, τον Τομ Βαν Φέερτ, οι αριθμοί του μιλάνε μόνοι τους. 14 γκολ και 2 ασίστ σε 29 εμφανίσεις και τα περισσότερα από αυτά... εντυπωσιακά. «Σεντερφορίσια» γκολ. Στα 31 του, είναι απορίας άξιο πως δεν τον είχε εντοπίσει κάποια από τις μεγάλες ομάδες της Ολλανδίας, καθώς αγωνίστηκε σε Ντεν Μπος, Εξέλσιορ και Γρόνιχεν, ενώ ο Βόλος τον απέκτησε από την δανέζικη Άλμποργκ.

Αποτελεί αναμφίβολα μια από τις μεγάλες αποκαλύψεις της φετινής Super League 1 και εάν βρισκόταν σε νεαρότερη ηλικία, τότε σίγουρα θα συγκέντρωνε επάνω του τα βλέμματα των «μεγάλων» του πρωταθλήματος.

Τέλος, ο Άιας Άοσμαν. Ο Σύριος playmaker του Ιωνικού, με 6 γκολ και 11 ασίστ. Γαλουχήθηκε σε γερμανικούς συλλόγους, περνώντας από τις ακαδημίες της Όσναμπρικ, τη δεύτερη ομάδα της Κολονίας, την Ρέγκενσμπουργκ και την Ντιναμό Δρέσδης, ενώ το 2019 μετακόμισε στην Τουρκία, αγωνίζομενος πρώτα στην Αντάνασπορ και μετά την Τούζλασπορ.

Το 2021 ο Ιωνικός τον απέκτησε από την ρουμάνικη Χέρμανσταντ και έβγαλε ασπροπρόσωπους τους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν. Μάλιστα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από το καλοκαίρι θα αγωνίζεται σε ομάδα... Champions League, καθώς συμφώνησε με την Σερίφ Τιρασπόλ να συνεχίσει εκεί την καριέρα του.

Τα συμβόλαια που λήγουν

Δεν είναι λίγοι οι παίκτες, που ακόμη δεν έχουν ανανεώσει με τις ομάδες τους και τα συμβόλαιά τους λήγουν το προσεχές καλοκαίρι. Ανάμεσα σε αυτούς μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις παικτών που το συμβόλαιό τους εκπνέει και θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο οποιασδήποτε ομάδας, η οποία επιθυμεί μια ένεση... ποιότητας στο ρόστερ της.

Πρώτο και καλύτερο, φιγουράρει το όνομα του Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ο αρχισκόρερ του Ολυμπιακού ακόμη δεν κατάφερε να βρει τη «χρυσή τομή» με τους ερυθρόλευκους και η έξοδός του από τον σύλλογο μοιάζει πιθανότερη από ποτέ.

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του, βλέπει τα συμβόλαια των Χουάνκαρ, Βιγιαφάνιες και Χατζηγιοβάνη να λήγουν, μη έχοντας καταφέρει να βρουν τη λύση προκειμένου να παραμείνουν στην ομάδα. Ο τελευταίος, αποτελεί σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας, καθώς βρίσκεται σε μια παραγωγική ηλικία με αξία στο 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι άλλοι δύο αποτελούν βασικά γρανάζια της μηχανής του Γιοβάνοβιτς.

Στην ΑΕΚ, υπάρχει το ανοιχτό θέμα του Αντρέ Σιμόες. Πρόκειται για έναν παίκτη που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στην ομάδα, έχοντας αγαπηθεί από το κιτρινόμαυρο κοινό. Πλέον στα 32 του, το συμβόλαιό του λήγει και η ανανέωσή του ή μη, αποτελεί αναμφίβολα μεγάλο θέμα συζήτησης στην Ένωση.

Καρέλης και Αραμπούλι, αποτελούν δύο από τους πλέον... αξιόπιστους φορ της ελληνικής λίγκας. Ο πρώτος φέτος έχει πετύχει 9 γκολ και ο δεύτερος 4. Ωστόσο αμφότεροι, έχουν συμβόλαια που λήγουν σε 2 μήνες και ακόμη δεν υπάρχει οριστική εξέλιξη για το τι θα γίνει με αυτά.

Τέλος, Ντάλσιο, Φερνάντες και Λοντίγκιν φιγουράρουν στη λίστα με τους παίκτες που έχουν συμβόλαια ως το καλοκαίρι του 2022. Ο πρώτος πραγματοποίησε μια γεμάτη σεζόν με 29 εμφανίσεις και 4 γκολ, ο δεύτερος όντας ένας πολύ καλός τεχνίτης με θητεία στην Κ23 της Μάντσεστερ Σίτι έχει 4 γκολ και 1 ασίστ, ενώ ο πορτιέρε του ΠΑΣ έχει πραγματοποιήσει μια φοβερή σεζόν, όντας ένας παίκτης με μεγάλη εμπειρία και θητεία μέχρι και τη Ζενίτ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.