Στον τελικό 11 χρόνια μετά!

Δημήτρης Μπασμπαρέλας12 Ιουνίου 2020

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν του Πέτερ Μπος εξασφάλισε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας (DFB-Pokal), μετά από το εκτός έδρας 3-0 επί της Σααρμπρίκεν (9/6).

Μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, οι ασπιρίνες θα βρεθούν ξανά σε τελικό. Μη νομίζετε κιόλας ότι είναι μόνιμοι θαμώνες, έτσι;

Θα είναι μόλις η τέταρτη φορά στην ιστορία τους, που θα βρεθούν σε τελικό της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Ευκαιρία 27 περιόδους μετά

Οσον αφορά το παρόν; Οπως και να έχει, για τη Μπάγερ ο τελικός με την Μπάγερν Μονάχου είναι τεράστια ευκαιρία, διότι ως σύλλογος έχει να κατακτήσει το τρόπαιο από το 1993. Εχουν περάσει 27 χρόνια. Ηταν άλλωστε και το μοναδικό της τρόπαιο στον θεσμό.

Ηταν Ιούνιος του 1993, όταν επικράτησε στο Βερολίνο με 1-0 της Χέρτα. Στην παρθενική της συμμετοχή σήκωσε και το τρόπαιο, με γκολ του Κίρστεν (77').

Τότε, είχε πάλι κερδίσει στον ημιτελικό, εκτός έδρας με 3-0, την Αϊντραχ Φρανκφούρτης, όπως και φέτος. Δεν είναι, βέβαια, ο ίδιος αντίπαλος, αλλά είναι ίδιο το σκορ.

Καταστροφική χρονιά

Ωστόσο, οι δύο άλλες παρουσίες δεν έφεραν... αποτέλεσμα τίτλου. Το 2001-02 οι «ασπιρίνες» έπαιξαν με τη Σάλκε στον τελικό, κι ενώ προηγήθηκαν με τον Μπερμπάτοφ, ηττήθηκαν εντέλει με 4-2.

Στην αρχή; Ηταν μία ονειρική χρονιά, η οποία κατέληξε ωστόσο σε τρομερό εφιάλτη.

Γιατί; Εχασε αρχικά το Πρωτάθλημα, ενώ ήταν στο +5 από τη Ντόρτμουντ, τρεις αγωνιστικές πριν από το φινάλε.

Στη συνέχεια, έχασε το Κύπελλο από τη Σάλκε και στο τέλος έχασε και τον τελικό του CL, αν και ήταν βεβαίως το αουτσάιντερ.

Με Μπάλακ, Λούσιο, Ζε Ρομπέρτο στο ρόστερ βρέθηκε τότε στον τελικό, όταν και έχασε από τη Ρεάλ των Ζιντάν, Φίγκο και Ραούλ με 2-1. Απίστευτη χρονιά, αλλά πέρα για πέρα αληθινή και σκληρή.

Συν τοις άλλοις, η ομάδα από το Λεβερκούζεν δεν έχει κατακτήσει ούτε το Πρωτάθλημα Γερμανίας στα 112 χρόνια της ιστορίας της.

Εχει, πάντως, ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1988). Αυτά για την ιστορία.

Οταν ο Χαριστέας άνοιξε τον δρόμο, αλλά...

Επτά χρόνια μετά στις 30 Μαΐου 2009, έπαιξε κόντρα στη Βέρντερ Βρέμης. Πάλι η Μπάγερ (με Βιδάλ, Μπαρνέτα, Κρος και Κίσλινγκ) γνώρισε την ήττα, αυτή τη φορά με 1-0 από το γκολ του Εζίλ.

Σ’ εκείνον τον τελικό είχε παίξει και ο Αγγελος Χαριστέας, με τη φανέλα της Μπάγερ, ως αλλαγή, στο 85’ στη θέση του Κάστρο. Δύο λεπτά μετά μπήκε ο Αλέξανδρος Τζιόλης για τη Βέρντερ στη θέση του σκόρερ Εζίλ.

Μάλιστα, στον ημιτελικό με τη Μάιντς ο Χαριστέας είχε ανοίξει το σκορ (σ.σ. 4-1 πρόκριση στην παράταση για τις «ασπιρίνες»).

Η Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι αλήθεια ότι έχει λιγότερα τρόπαια ακόμη και από ομάδες, όπως για παράδειγμα οι Καρλσρούη, Μόναχο 1860, Δρέσδη και Φορτούνα Ντίσελντορφ, οι οποίες μετρούν από δύο DFB-Pokal στη συλλογή τους.

Φέτος, δεν συνάντησε μεγαθήρια στον δρόμο της για τον τελικό και απέκλεισε κατά σειρά τις Ααχεν, Πάντερμπορν, Στουτγάρδη, Ουνιόν και Σααρμπρίκεν.

Η αύρα του Μπος

Επίσης, τέσσερις αγωνιστικές πριν από το φινάλε του Πρωταθλήματος, η Μπάγερ είναι στην 4η θέση της Bundesliga (17-5-8).

Ισοβαθμεί βέβαια με την Γκλάντμπαχ στους 56 βαθμούς και μάχεται για την εκ νέου είσοδο στο Champions League. Αμφότερες απέχουν μόλις μία νίκη από την 3η Λειψία.

Οι ασπιρίνες έχουν να παίξουν με Σάλκε (εκτός), Κολωνία (εντός), Χέρτα (εκτός) και Μάιντς (εντός). Βέβαια, η παρουσία του Ολλανδού, Πέτερ Μπος, είναι γεγονός ότι άλλαξε το κλίμα. Μπορεί στη Ντόρτμουντ να μην τα κατάφερε, αλλά στο Λεβερκούζεν μάλλον πίνουν νερό στο... όνομα του.

Η Μπάγερ παίζει καλό ποδόσφαιρο και κάνει αξιοσημείωτη πορεία. Φέτος, έπαιξε και στους ομίλους του Champions League.

Αναδείχθηκε 3η στον όμιλό της, επομένως πέρασε στο Europa, όπου πέταξε έξω την Πόρτο με δύο μάλιστα νίκες και τεράστιο διπλό στην Πορτογαλία, στον επαναληπτικό (3-1), ενώ έκανε διπλό επίσης και στη Σκωτία επί της Ρέιντζερς (3-1). Κάπου εκεί διεκόπη και η διοργάνωση, λόγω κορωναϊού. Σε όλα μέσα επομένως...

Πλουραλισμός στην επίθεση

Ο Μπος έχει τη χαρά να διαθέτει καλό ρόστερ. Εχει δει 15 ποδοσφαιριστές του να χρίζονται σκόρερ στο Πρωτάθλημα, με τον Κάι Χάβερτς να κάνει πράματα και θαύματα.

Είναι, άλλωστε, πρώτος σκόρερ με 11 γκολ στην ομάδα του. Οι Φόλαντ (9), Αλάριο (7), Μπέιλι (5) και Ντιαμπί (4) έχουν προσφέρει επίσης επιθετικά.

Στα τελευταία 16 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις η Μπάγερ μετρά 13 νίκες, μία ισοπαλία και δύο μόλις ήττες.

Πρόσφατα, έχασε στη Μπάι Αρίνα από τη Μπάγερν Μονάχου (4-2), αλλά στον πρώτο γύρο είχε κάνει διπλό στο Μόναχο (2-1).

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.