Στον «αέρα» είναι ο β' γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μετά τη διάψευση της Τεχεράνης για προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις στο Πακιστάν.
Σύμφωνα με το IRNA, το Ιράν απορρίπτει τα δημοσιεύματα περί νέου κύκλου συνομιλιών, χαρακτηρίζοντάς τα «fake news» και κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».
Η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε προαναγγείλει νέο γύρο διαπραγματεύσεων, με αμερικανική αντιπροσωπεία να ετοιμάζεται να μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην αποστολή επρόκειτο να συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς.
Το κλίμα επιβαρύνεται περαιτέρω από τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήγματος σε κρίσιμες υποδομές στο Ιράν, όπως σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και γέφυρες, σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας.
Την ίδια στιγμή, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών, διάρκειας δύο εβδομάδων, λήγει την Τετάρτη 22 Απριλίου, με τις εντάσεις να κλιμακώνονται τις τελευταίες ημέρες. Στο επίκεντρο βρίσκεται εκ νέου η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, όπου η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για αποκλεισμό των λιμανιών της, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συμφωνίας.
Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Τραμπ υιοθέτησε σκληρή ρητορική, χαρακτηρίζοντας τις επικείμενες συνομιλίες ως «τελευταία ευκαιρία» για το Ιράν να συναινέσει σε ειρηνευτική συμφωνία.
«Αν το Ιράν δεν υπογράψει, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», προειδοποίησε, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί παραβίασης της εκεχειρίας, με αφορμή περιστατικά που –κατά τον ίδιο– σημειώθηκαν το Σάββατο στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube