Σταματάκης: Η πρόκληση Ελντένσε, ο... ήσυχος Σιμεόνε και η συμβολή Γκαλάν

Παναγιώτα Χαλκιά07 Αυγούστου 2022

Στα 18 του πήρε μια βαλίτσα και άρχισε να κυνηγά το όνειρο του στην Ισπανία. Η Ατλέτικο Μαδρίτης τον περίμενε για μια διετία και εκείνος έβαλε τα γάντια του και έκτοτε, βελτιώνεται συνεχώς και δικαιώνει τους ανθρώπους που τον επέλεξαν.

Ο Δημήτρης Σταματάκης μίλησε στο Metrosport.gr για τον ένα χρόνο παρουσία του στις ακαδημίες των «ροχιμπλάνκος», τις αλλαγές που παρατηρεί στον εαυτό του, τις συμβουλές Γκαλάν και Λεκόμντ και το νέο σταθμό της καριέρας του, την Ελντένσε.

Ο νεαρός τερματοφύλακας διηγήθηκε την παρουσίαση του στο «Μετροπολιτάνο», την πρώτη φορά που μπήκε στα αποδυτήρια των μεγάλων ενώ περιέγραψε έναν Ντιέγκο Σιμεόνε αντίθετο με ό,τι ξέρουμε.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συμβολή των γονιών του και ιδιαίτερα, του πατέρα του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τους στόχους του για τη νέα αγωνιστική περίοδο.

«Ευκαιρία να εξελιχθώ η Ελντένσε»

Δόθηκες δανεικός στην Ελντένσε. Πώς προέκυψε η μετακίνηση αυτή;

«Η ομάδα μου έκανε μια πρόταση και αποφασίσαμε μαζί με τον μάνατζερ μου να την κάνουμε δεκτή. Η Ελντένσε επενδύει σε νέα παιδιά και θεώρησα ότι είναι μια καλή ευκαιρία για εμένα να πάρω περισσότερο χρόνο και να μπορέσω να εξελιχθώ. Είναι μια καλή προοπτική για εμένα».

Είχες και άλλες προτάσεις;

«Είχα και άλλες προτάσεις, απλά κρίναμε πιο κατάλληλη αυτή της Ελντένσε».


«Με φόβισε το βήμα αλλά μου βγήκε σε καλό»

Πώς επέλεξες το ποδόσφαιρο; Ποιο ήταν το ερέθισμα;

«Έπαιζα από μικρός με τους φίλους μου και κόλλησα».

Γιατί επέλεξες τη θέση του τερματοφύλακα;

«Μου άρεσε να βάζω γκολ αλλά περισσότερο να κάθομαι στο τέρμα».

Έχεις δοκιμάσει και άλλες θέσεις;

«Δοκίμασα όλες τις θέσεις στην πλατεία παίζοντας με τους φίλους μου, σε ομάδα όχι (γέλια)».

Πέρασες δοκιμαστικά και από άλλες ομάδες;

«Έχω δοκιμασθεί από πολλές ομάδες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό»

Τι σε έκανε να επιλέξεις την Ατλέτικο και όχι τη Ρεάλ, έκανες και δοκιμαστικό και εκεί;

«Ταξίδεψα στην Ισπανία για ένα καμπ προπονήσεων σε ομάδες και μια εξ αυτών ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης. Στην πορεία εξελίχθηκε σε δοκιμαστικό λόγω της απόδοσης που είχα. Έκανα δοκιμαστικό στην Ατλέτικο και την επόμενη ημέρα θα δοκιμαζόμουν από τη Ρεάλ. Επέλεξα τελικά την Ατλέτικο γιατί μου έδειξαν ότι με ήθελαν περισσότερο. Είχα έρθει πιο κοντά με τους ανθρώπους της Ατλέτικο και αποφάσισα να τους εμπιστευτώ».

Γιατί δεν πήγες στα δοκιμαστικά της Ρεάλ;

«Από την Ατλέτικο μου είπαν ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω τα δοκιμαστικά μαζί τους και ταυτόχρονα να πάω και σε εκείνα Ρεάλ Μαδρίτης. Κάτι λογικό αφού είναι αντίπαλα σωματεία».

Ποια η αντίδραση των γονιών σου και γενικά, σε όλη την πορεία σου;

«Ο μπαμπάς μου ήταν θετικός στο να κάνω αυτό το βήμα. Με στήριξε και με στηρίζει πολύ. Αν δεν ήταν εκείνος, δεν θα μπορούσα να είμαι εδώ σήμερα. Η μαμά μου χάρηκε αλλά ήταν αρνητική γιατί ήμουν μικρός και φοβόταν να με αφήσει να φύγω από το σπίτι. Μετά από δύο χρόνια, στα 18 μου, όταν αποφάσισα να φύγω, στεναχωρήθηκε αλλά συμφώνησε να κάνω αυτό το βήμα. Μου έδωσε και την ευχή της. Αυτά τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, το συνειδητοποίησε και το δούλεψε μέσα της».

Στερήθηκες κάτι σε αυτή τη διαδρομή;

«Στερήθηκα τις βόλτες και τις εξόδους με τους φίλους μου. Δεν το μετανιώνω όμως. Είχα ένα στόχο και δούλευα σκληρά. Είχα πείσμα να πετύχω».

Υπήρχε κάτι που σε προβλημάτισε ή σε φόβισε πριν πεις το «ναι» στη Ατλέτικο;

«Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για εμένα και άκουγα από όλους ότι έπρεπε να την αρπάξω. Το να πάρεις το ρίσκο και να κάνεις αυτό το βήμα, με φόβιζε. Μου βγήκε σε καλό, όμως».


«Ο Γκαλάν με βοήθησε πολύ, με εντυπωσίασε ο πατέρας μου στην παρουσίαση»

Πόσο σε βοήθησε ο Κούρο Γκαλάν;

«Η αλήθεια είναι ότι με βοήθησε τόσο στην προπόνηση όσο και στην ψυχολογία. Οι επαφές μας δεν σταμάτησαν. Συνεχίζουμε να μιλάμε ακόμη και τώρα που είναι στη Σαχτάρ. Είναι ένας καλός άνθρωπος».

Ποια η σημαντικότερη συμβουλή που σου έχει δώσει;

«Ακόμη και αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα θέλεις, είναι λογικό, να κάνεις υπομονή και να προσπαθείς όσο μπορείς».

Πώς βίωσες την παρουσίαση στο Μετροπολιτάνο;

«Ήταν μια στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Με εντυπωσίασε ο πατέρας μου».

Γιατί;

«Είναι ο κλασικός Κρητικός και δεν τον έχω δει ποτέ να λυγίζει. Μόλις υπέγραψα, ήρθε με αγκάλιασε, μου έσφιξε το χέρι και βουρκωμένος μου είπε «Τα καταφέραμε». Αυτή τη στιγμή την έχω σε φωτογραφία, την κοιτάω πολλές. Μου δίνει δύναμη».

Τι σου έκανε εντύπωση στην πρώτη προπόνηση;

«Ήμουν αρκετά αγχωμένος. Τα πήγα καλά, όμως».


«Σχεδόν δεν μιλάει ο Σιμεόνε στα αποδυτήρια, αυτή τη συμβουλή μου έδωσε ο Λεκόμντ»

Πώς αντέδρασες όταν έμαθες ότι θα είσαι στην αποστολή της πρώτης ομάδας;

«Ενθουσιάστηκα και αγχώθηκα. Ήμουν στην αποστολή ως τρίτος τερματοφύλακας και ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Ήταν ένα όνειρο για εμένα».

Ποια η γνώμη σου για τον Ντιέγκο Σιμεόνε;

«Είναι τόσα χρόνια σε μια ομάδα και αυτό σημαίνει ότι είναι καλός προπονητής και άνθρωπος. Τα έχει και τα δύο. Έχει φτιάξει ένα στυλ που ταιριάζει στην Ατλέτικο. Στις προπονήσεις θέλει να βοηθάει. Είναι τελείως διαφορετικός από αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση. Είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και ήρεμος. Είναι μια από τις σημαίες της ομάδας».

Στα αποδυτήρια πώς είναι;

«Στα αποδυτήρια σχεδόν δεν μιλάει καθόλου. Αν εξαιρέσεις τα 10 λεπτά που μας μιλά πριν τον αγώνα, δεν μιλάει. Φτιάχνει το σύστημα, το σχεδιάζει και μας εξηγεί».

Πρόλαβες τον Μπούργος;

«Είχα την τύχη να τον συναντήσω την πρώτη φορά που πήγα στην Ατλέτικο. Δεν τον γνώρισα τόσο καλά όσο τον προπονητή τερματοφυλάκων. Ήταν στην προπόνηση του ανδρικού ως δεύτερος προπονητής».

Με τους τερματοφύλακες της ομάδας έχεις συζητήσεις;

«Έχω έρθει πιο κοντά με τον Μπέντζαμιν Λεκομντ. Έχουμε φιλικές σχέσεις και μόλις ανακοινώθηκε ο δανεισμός μου στην Ελντένσε, μου έστειλε μήνυμα κατευθείαν. Μου ευχήθηκε καλή επιτυχία και ήταν σίγουρος ότι θα είναι ένα καλό βήμα για εμένα. Θυμάμαι κάτι που μετέφερε σε όλους»

Δηλαδή;

« Έλεγε ότι αυτός που δουλεύει, θα φανεί. Μας παρότρυνε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε ακόμη και αν δεν βλέπουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε».


«Βλέπω άλλο Δημήτρη»

Μετά από ένα χρόνο στην Ισπανία, βλέπεις έναν διαφορετικό Δημήτρη; Υπάρχει εξέλιξη; Τι έχεις βελτιώσει;

«Βλέπω έναν άλλο Δημήτρη. Ήρθα ως μικρό παιδί και συνεχίζω ως καλύτερος αθλητής. Έχω μάθει να είμαι αυτόνομος, να έχω ένα σταθερό πρόγραμμα και να ζω ως αθλητής».

Υπάρχει κάποιο παιχνίδι που θα σου έχει μείνει στη μνήμη;

«Ναι φυσικά. Το πρώτο παιχνίδι που έπαιξα κόντρα στην Αλκορκόν. Ήταν φιλικό και χάσαμε 2-1. Τα συναισθήματα μου ήταν ανάμεικτα γιατί από τη μια, χάσαμε και από την άλλη, έπαιζα για πρώτη φορά».

Υπάρχει κάποια απόκρουση που θυμάσαι και έδωσε βαθμό ή βαθμούς στην ομάδα;

«Ήταν ένα παιχνίδι με την Αλκορκόν πέρυσι που κερδίσαμε με 1-0. Έκανα ένα καλό παιχνίδι και έκανα αποκρούσεις που κράτησαν το μηδέν και μας έδωσαν πόντους».

Έχεις κάνει λάθος που κόστισε;

«Έχω κάνει αρκετά. Τα λάθη μας κοστίζουν περισσότερο. Θα το θυμούνται το λάθος μας. Με βοήθησαν, όμως, να βελτιωθώ και να γίνω καλύτερος. Ήταν κάτι που με πονούσε».

«Δυσκολεύτηκα με τη γλώσσα, στις προπονήσεις μιλάμε μόνο ισπανικά»

Πώς είναι η ζωή στη Μαδρίτη;

«Ως Ισπανός, είναι τέλεια. Ως Έλληνας ήταν δύσκολα. Δεν ήξερα το μέρος και τη γλώσσα. Σιγά σιγά γνώρισα την κουλτούρα τους και βρήκα ομοιότητες με την Ελλάδα και αυτό μου αρέσει».

Η προσαρμογή ήταν εύκολη; Υπήρχε πρόβλημα με τη γλώσσα;

«Δυσκολεύτηκα με την προσαρμογή. Η ομάδα με έστειλε σε ένα κολλέγιο για να κάνω μαθήματα ισπανικών με μια δασκάλα. Έμαθα τα βασικά και με την καθημερινή τριβή καταλάβαινα περισσότερα. Με βοήθησε αρκετά και η αδερφή μου, που γνωρίζει πολύ καλά τη γλώσσα».

Σε ποιο κομμάτι δυσκολεύτηκες περισσότερο;

«Η γλώσσα. Μιλάμε μόνο ισπανικά. Από τις ακαδημίες μέχρι και την πρώτη ομάδα στις προπονήσεις ακούς μόνο ισπανικά. Φαντάσου πώς είναι για έναν άνθρωπο που έρχεται από ξένη χώρα (γέλια)».

Πώς είναι η προπόνηση σου; Τι περιλαμβάνει;

«Υπάρχει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που είναι σταθερό. Θα πάμε γυμναστήριο το πρωί πριν την προπόνηση και μετά πηγαίνουμε στο γήπεδο».

Ακολουθείς κάποια ειδική διατροφή;

«Ναι. Ακολουθώ ένα πρόγραμμα που είναι ειδικό για τους τερματοφύλακες. Έχουμε διαφορετικές καύσεις σε σύγκριση με τους άλλους αθλητές»

Για την κατοικία σου έχει φροντίσει η ομάδα; Νοικιάζεις κάποιο σπίτι;

«Κάθε αθλητής κάνει μια συμφωνία με την ομάδα σε αυτό το κομμάτι. Στην Ατλέτικο είχα την τύχη να μένω σε κάποιους ξενώνες που είχε. Με βοήθησε πολύ γιατί είχα καθημερινή τριβή και εκεί με τους συμπαίκτες μου και άκουγα τη γλώσσα».

Πώς περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο εκεί;

«Κάνω βόλτες και γνωρίζω μέρη της πόλης».


«Να είμαι καλύτερος από πέρυσι – Θα ήθελα να συνεργαστώ με τον τερ Στέγκεν»

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο;

«Το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι όταν τελειώσω την καριέρα μου να πω τα κατάφερα. Έκανα δηλαδή μια πορεία που θα με αφήσει ευχαριστημένο».

Ποιοι οι στόχοι για τη νέα αγωνιστική περίοδο;

«Θα ήθελα να βοηθήσω την ομάδα, να είμαι καλύτερος από πέρυσι και να ανέβουμε κατηγορία».

Θα ήθελες να συνεργαστείς με κάποιον παίκτη;

«Θα ήθελα να συνεργαστώ με τον τερ Στέγκεν. Μου αρέσει ο τρόπος που δουλεύει. Έχει καταφέρει τόσα πράγματα και συνεχίζει να είναι χαμηλών τόνων. Θα με βοηθούσε να επεκτείνω τα όρια μου. Μακάρι να είμαστε συναθλητές κάποια στιγμή».

Tips για Δημήτρη

Αγαπημένος παίκτης: «Μου αρέσει ο Κριστιάνο Ρονάλντο»

Πρότυπο: «Ο πατέρας μου. Τον έβλεπα με τη μηχανή να τρέχει πάνω κάτω για να μας πάει στις προπονήσεις, να δουλεύει, να κοιμάται δυο με τρεις ώρες, τον θαυμάζω. Φυσικά και τη μητέρα μου»

Αγαπημένο φαγητό: «Τορτίγια. Προσπαθώ να τη φτιάχνω σωστά και μόνος μου»

Αγαπημένο τραγούδι: «Εξαρτάται την εποχή. Μου αρέσει να ακούω ελληνικά αλλά γενικά ακούω τα πάντα»

Γούρι: «Κάνω το σταυρό μου. Μου δίνει δύναμη»

Επικαλαμίδες: «Στη μια υπάρχουν τα πρόσωπα της οικογένειας μου και στην άλλη, έχω τον Άγιο Δημήτριο και τον Άγιο Νέστορα. Δεν τις αποχωρίζομαι ποτέ. Ακόμη και προπόνηση να μην έχω, τις παίρνω μαζί μου. Μου δίνουν δύναμη».

Τατουάζ: «Όχι. Δεν θα κάνω. Μου αρέσει να τα βλέπω σε άλλους αλλά όχι σε εμένα (γέλια)»

Σχέση με θρησκεία: «Είναι αναπόσπαστο στοιχείο της οικογένειας μας».

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου με μια λέξη: «Πεισματάρης. Αν κάτι μου αρέσει πολύ, δεν θα το αφήσω με τίποτα».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.