Τροπολογία για τον «Άγνωστο Στρατιώτη»: Το... άγνωστο παρασκήνιο

Δημήτρης Καλαϊτζής21 Οκτωβρίου 2025

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο αγώνας των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τη μνήμη των 57 νεκρών να ξεχαστεί. Παρά την κυβερνητική τροπολογία που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις για οποιαδήποτε «κατάληψη ή αλλοίωση» του χώρου του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, οι συγγενείς επανήλθαν στο Σύνταγμα, γράφοντας ξανά τα ονόματα των θυμάτων με κόκκινη μπογιά.

Το βράδυ της Δευτέρας (20/10), μέλη της ομάδας «Μέχρι Τέλους», μαζί με δεκάδες πολίτες, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο, εκεί όπου έχει διαμορφωθεί ένα άτυπο μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της 18χρονης Αναστασίας, διάβασε ένα προς ένα τα 57 ονόματα των αδικοχαμένων νέων, την ώρα που τα πινέλα περνούσαν ξανά με κόκκινο χρώμα τα ονόματα στο πεζοδρόμιο μπροστά από το μνημείο. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν από εδώ και πέρα να μας μεταχειρίζεται λες και δεν είμαστε άνθρωποι», δήλωσε ο Πάνος Ρούτσι, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας για 40ή ημέρα. «Τα ονόματα είναι εδώ, θα παραμείνουν», τόνισε η Κατερίνα Βουτσινά, συγγενής θύματος.

Η τροπολογία για το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και οι πολιτικές αντιδράσεις

Αύριο Τρίτη, αναμένεται στη Βουλή η ψήφιση της τροπολογίας που ρυθμίζει τον τρόπο χρήσης και πρόσβασης στον χώρο του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη. Το κείμενο προβλέπει:

  • Απαγόρευση οποιασδήποτε χρήσης ή κατάληψης του χώρου για σκοπούς άλλους από την επίσκεψη και ανάδειξη του μνημείου.

  • Απαγόρευση αλλοίωσης του χώρου (όπως π.χ. το γράψιμο ονομάτων).

  • Απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων στον χώρο.

  • Ποινή φυλάκισης έως 1 έτος για όσους παραβιάζουν την παραπάνω διάταξη.

Η τροπολογία έχει προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς και διαφωνίες ακόμα και εντός της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Αφού ψηφιστεί η τροπολογία και πάρει ΦΕΚ, στην επόμενη συνέντευξη που θα πάρετε από τον κύριο Δένδια να τον ρωτήσετε τι σκοπεύει το Υπουργείο Άμυνας να κάνει με το μνημείο». Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε: «Καλώς υπάρχουν, δεν πάει κανείς να τα σβήσει αυτά, γιατί να τα σβήσει;».

Νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Παρά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Τρίτης, την ώρα της ψήφισης της τροπολογίας στη Βουλή. Οι οικογένειες των θυμάτων, μαζί με υποστηρικτές, δηλώνουν πως δεν πρόκειται να σταματήσουν: «Εμείς θα βρισκόμαστε εδώ πέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μπουρναζής, συγγενής θυμάτων.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Βρείτε μας και στο spotify

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.