Σπυράκη: «Όλα όσα ισχύουν για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού»

Metrosport Team13 Νοεμβρίου 2020

Η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της ΝΔ, έδωσε μέσω του Metropolis 95.5 πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις εξελίξεις στους κύκλους της ΕΕ σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

 «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι, από όση ενημέρωση έχουμε και έχουμε αρκετή, οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά όχι ενθουσιασμένοι. Ένα από τα τέσσερα συμβόλαια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι με την Pfizer για την παροχή 200 εκ. δόσεων και άλλων 100 εκ. αργότερα. Επίσης υπάρχει με την Άστρα Ζένεκα και την Ζανόφι με στόχο την παροχή του εμβολίου για να πάρει έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό.  

Στην αγορά θα έρθει με μία τιμή που δεν θα υπερβαίνει τα 20 ευρώ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να την καλύψει, που είναι σημαντικό. Για να σας δώσω να καταλάβετε τα μεγέθη, για κάθε μία δοκιμή που αποτυγχάνει μπορεί το κόστος να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Χωρίς τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων δεν θα βλέπαμε φως στο τούνελ. Μόνο αργότερα και με μία τιμή που θα επιβάρυνε πολύ το εθνικό σύστημα υγείας» είπε και τόνισε:  

«Έχουν δοθεί 100 εκ. ευρώ ως προκαταβολή στις εταιρείες που κάνουν την έρευνα, για να πάρουμε το εμβόλιο σε πολύ χαμηλότερη τιμή, παρότι αν ήταν μίας εταιρείας. Στη συνέχεια θα διανέμεται στα κράτη μέλη. Προτεραιότητα θα έχουν οι άνθρωποι που είναι εκτεθειμένοι, εκείνοι που δίνουν την μάχη, οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές και όσοι έρχονται σε επαφή με τον ιό.  

Θα ακολουθήσουν όσοι είναι πάνω από 60 και τελευταίοι όλοι εμείς. Για τους ανθρώπους που είναι πάνω από 65 ενδέχεται να είναι σε τρεις δόσεις. Εχει σημασία να υπάρχει μία στρατηγική. Έχει, επίσης, σημασία που η επένδυση έγινε εκ των προτέρων ώστε να φτάσει σε όλα τα κράτη μέλη. Για τον εμβολιασμό υπεύθυνες θα είναι οι χώρες, όχι η ΕΕ. Όταν ξοδεύονται χρήματα των φορολογουμένων είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια».  

Υπογράμμισε ότι: «Χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα την φορά. Μετά την πρώτη σκοτεινή περίοδο, για να καταλάβετε οι νεκροί εδώ στο Βέλγιο πλησίασαν τους 13.000, είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ. Το εμβόλιο δεν είναι από μόνο του η λύση. Πρέπει να εμβολιαστεί παραπάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού για να είναι λύση. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 8 δισεκατομμύρια δόσεις. Θα γίνει, χρειάζεται, όμως, πολύ μεγάλη υπομονή».  

Σημείωσε ότι: «Μας έχουν πει λίγα πράγματα. Καλό είναι να αφήνουμε την δουλειά στους ειδικούς. Έχουν κάνει πρόοδο και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, εκτός της Pfizer. Κάθε εμβόλιο θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση σχεδιάζει μία στρατηγική για τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες όλων των εμβολίων. Από την ώρα που θα πάρει την έγκριση από τον ευρωπαϊκό οργανισμό θα ζητήσω να εμβολιαστώ από τους πρώτους, παρότι δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες. 

Να έχετε εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές Αρχές και να αποφεύγουμε την παραπληροφόρηση. Δεν σας το λέω σαν ένας άνθρωπος που είναι μακριά. Έχω την μητέρα μου στην Κάτω Τούμπα και τον πατέρα μου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.