Σοφό να αναγνωρίζεις ότι ο κύκλος έκλεισε, παράλογο να συζητάς με Μαουρίσιο

Στέλιος Γρηγοριάδης04 Ιουλίου 2020

Aγαπητή Metrosport,

Ενα από τα πολλά αποφθέγματα του διάσημου Βραζιλιάνου στοχαστή συγγραφέα Πάολο Κοέλιο, μετέφερε, σε ανάρτησή του, ο Γιώργος Σαββίδης: “Είναι πάντα σημαντικό να ξέρεις πότε κάτι έφτασε στο τέλος του. Κλείνoυν κύκλοι, κλείνουν πόρτες, τελειώνουν κεφάλαια, δεν έχει σημασία πώς το εκφράζουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να αφήνεις στο παρελθόν αυτές τις στιγμές της ζωής που έχουν τελειώσει”.

Aν εννοεί κάτι που δεν έχει καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ δεν μας αφορά, πιθανότατα ούτε καν μας ενδιαφέρει. Αν, όμως, αναφέρεται στον ΠΑΟΚ, δεν μπορεί να εννοεί τίποτε άλλο εκτός του ότι οφείλει να αναγνωρίσει ότι έκλεισε ο κύκλος της ομάδας που κατέκτησε πέρσι το νταμπλ. Βέβαια, δεν χρειαζόταν να χαθούν και οι τρεις στόχοι για να το αντιληφθεί κανείς, αλλά είναι σπουδαία υπόθεση η αυτογνωσία, έστω και όταν ωριμάζει με καθυστέρηση. 

Σήμερα, μετά και τη... φρικιαστική εμφάνιση του ΠΑΟΚ στο ματς με την ΑΕΚ, ο Γιώργος Σαββίδης αναγνωρίζει δημοσίως αυτό που όσοι οπαδοί του ΠΑΟΚ δεν φορούν σιδερένιες ασπρόμαυρες παρωπίδες, οι περισσότεροι δηλαδή, έβλεπαν από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου. Αυτό το μεγάλο χάλι, που, από εβδομάδα σε εβδομάδα, από αγώνα σε αγώνα, είχαν την ελπίδα ότι θα διορθωθεί, αλλά, δυστυχώς, γινόταν ολοένα και χειρότερο.

Οταν, όμως, κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας άλλος. Κι όταν είσαι ισχυρός οικονομικά και φιλόδοξος, επιδιώκεις ο νέος κύκλος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Σε ελεύθερη μετάφραση, η οικογένεια Σαββίδη πρέπει, αν θέλει τον ΠΑΟΚ όμοιο και καλύτερο από τον ΠΑΟΚ του 2019, να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές. Στο ρόστερ, στην τεχνική ηγεσία, παντού. Γιατί δεν πάσχουν μόνο το ρόστερ και ο προπονητής. Πάσχει όλο το σύστημα. Ολος ο οργανισμός ΠΑΟΚ. Πώς και πότε πρόλαβε να ασθενήσει μετά την κατάκτηση του νταμπλ; Ενδιαφέρον ερώτημα. Αλλά μπορούν (και πρέπει) να το απαντήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και κανείς άλλος.

Προσωπικά πιστεύω ότι η πρώτη απόφαση που θα ληφθεί μετά τη λήξη της σεζόν θα είναι η πρόσληψη νέου προπονητή. Αλλά ακόμη κι αν μείνει ο Φερέϊρα, το μείζον θέμα είναι άλλο: Η ενίσχυση της ομάδας με παίκτες καλύτερους από τους υπάρχοντες. Και, κακά τα ψέματα, αρκετοί από τους υπάρχοντες μάς έχουν δείξει ότι καιρός είναι να τους ευχαριστήσει ο ΠΑΟΚ για την προσφορά τους και να τους αφήσει να πάνε στο καλό.

Θέλετε παραδείγματα; Τι μπορεί να περιμένει ο ΠΑΟΚ από τον Μαουρίσιο; Με το τίποτε και το καθόλου που έδειξε φέτος, δεν έχει θέση στον ΠΑΟΚ του αύριο. Ούτε ο... ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος Ελ Καντουρί. Ούτε ακόμη και ο Μπίσεσβαρ, που απέχει πολύ από τον καλό εαυτό του. Οσο για τον Εσίτι, ούτε συζήτηση βέβαια. 

Αμέσως - αμέσως, φαίνεται ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τουλάχιστον τρεις νέους πραγματικά ποιοτικούς χαφ. Μακάρι να επανέλθει δριμύτερος ο Μίσιτς, μακάρι ο Πέλκας να ανεβεί στα στάνταρ που μπορεί, ας πούμε ότι πρέπει να δοθεί κι άλλος χρόνος στον νεαρό Αυγκούστο, αλλά σ' αυτούς τους... δύο-δυόμιση παίκτες τελειώνουν οι χαφ του ΠΑΟΚ. Εκτός κι αν κανείς έχει την ψευδαίσθηση ότι θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο ο τουρίστας Βέρνμπλουμ...

Επίλογος: Σοφό είναι να αναγνωρίζεις ότι ένας κύκλος έκλεισε, αλλά παράλογο να συζητάς την ίδια στιγμή για ανανέωση συμβολαίου με τον (και τους) Μαουρίσιο...

ΥΓ. Οι ομάδες Κ-15, Κ-17, Κ-19 και Κ-21 του ΠΑΟΚ είναι πρωταθλήτριες. Σε ΟΛΑ τα τμήματα υποδομών ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος. Θα είναι εγκληματίες όσοι τα επόμενα “θάψουν” ΚΑΙ αυτά τα παιδιά, όπως πολλά άλλα στο παρελθόν και δεν τα αξιοποιήσουν στην πρώτη ομάδα...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.