Σκόπια: Μεγάλη κόντρα Ζάεφ-Πενταρόφσκι για τους εμβολιασμούς!

Metrosport Team31 Μαρτίου 2021

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στα Σκόπια ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Στέβο Πεντάροφσκι και της κυβέρνησης Ζάεφ για τους χειρισμούς στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι εικόνες χιλιάδων πολιτών που ταξίδεψαν στη Σερβία για να εμβολιαστούν το Σαββατοκύριακο, χαρακτηρίστηκαν «ντροπιαστικές» από τον Πεντάροφσκι, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, στην οποία εξετάστηκε η επιδημιολογική κατάσταση εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει παρά ελάχιστες ποσότητες εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

«Ευχαριστούμε τη Σερβία, ντροπιαστικό για εμάς»

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Σερβία επέτρεψε σε ξένους πολίτες, κυρίως γειτονικών κρατών, να εμβολιαστούν δωρεάν σε σερβικές πόλεις και κυρίως στο Βελιγράδι. Ο Στέβο Πεντάροφκι σχολιάζοντας το ότι πάνω από 10.000 σκοπιανοί μετέβησαν στη Σερβία γι’ αυτό τον λόγο, σχολίασε: «Πιστεύω πως εκφράζω το συναίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, που είναι δυσαρεστημένοι με όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Οι σκηνές που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη γειτονική Σερβία αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την εκτίμηση. Τέτοιες σκηνές δεν πρέπει να επαναληφθούν. Φυσικά, ευχαριστούμε τη Σερβία, αλλά ήταν κάτι το ντροπιαστικό για τη χώρα μας. Το κράτος πρέπει απλώς να βρει τρόπο να εμβολιάσει τους πολίτες του και να τους παρέχει υγειονομική περίθαλψη εδώ».

Αξίζει να σημειωθεί πως η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα εμβόλια, της AstraZeneca, για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον στη χώρα, για τον εμβολιασμό ξένων υπηκόων. Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι υπάρχουν πληροφορίες που λένε πως τα εμβόλια που χορηγεί η Σερβία πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους και πρέπει να χρησιμοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί.

«Πρόεδρε, δεν υποστήριξες»

Ο υπουργός Υγείας των Σκοπίων, Βένκο Φίλιπτσε εξέφρασε την έκπληξή του, μέσω των Social Media, για τις δηλώσεις του Στέβο Πεντάροφσκι κατηγορώντας τον ότι δεν έπραξε τίποτε από τη μεριά του, προκειμένου η χώρα να προμηθευτεί εμβόλια: «Με εκπλήσσει η δήλωση του Προέδρου Πεντάροφσκι. Οι εικόνες από τη Σερβία δεν είναι εικόνες ντροπής, είναι μία έκφραση της αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης. Εκτός από τους πολίτες της χώρας μας, εμβολιάστηκαν στη Σερβία και πολίτες γειτονικών χωρών, αλλά κανένας πρόεδρος δεν είπε ότι ήταν ντροπή για τη χώρα του. Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση εμβολίων και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει αύριο. Ο Πρόεδρος του κράτους, ως θεσμικός φορέας πρέπει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε όλες αυτές τις διαδικασίες προμηθειών (εμβολίων). Δυστυχώς, δεν υπήρξε συγκεκριμένη υποστήριξη από τον Πεντάροφσκι».

Η απάντηση του Πεντάροφσκι

Ο Στέβο Πεντάροφσκι σε γραπτή απάντησή του στον υπουργό Υγείας, Βένκο Φίλιπτσε, τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι τελείως αδόκιμο να παινεύεται κάποιος για εικόνες με πολίτες της χώρας μας να αναζητούν ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, επειδή δεν μπορούν να την λάβουν στη χώρα τους», ενώ κατηγόρησε τον υπουργό για «συνειδητή απόκρυψη πως οι αρχικές επαφές της χώρας με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια εμβολίων, στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, έγιναν μέσω του Γραφείου του Προέδρου και έκτοτε ο ίδιος ο Πρόεδρος Πεντάροφσκι συμμετέχει ενεργά μέσω διπλωματικών διαύλων στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων, η οποία κανονικά αποτελεί την πρωταρχική αρμοδιότητα του υπουργού Υγείας».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.