Σίσκος: Να δοθεί λύση σε κεντρικό επίπεδο για το μητρώο

Metrosport Team10 Αυγούστου 2022

Ξεκίνησε η αντίστροφη µέτρηση  για την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου καθώς το κύπελλο της ΕΠΣ Μακεδονίας ξεκινάει στις 10 Σεπτεµβρίου και ένα µήνα πριν την επίσηµη αγωνιστική δράση των σωµατείων υπάρχουν πολλές εκκρεµότητες και σε πολλά ζητήµατα πρέπει να δοθούν λύσεις άµεσα. Αυτή την περίοδο τα σωµατεία απασχολεί το ζήτηµα της επικαιροποίησης-οριστικής εγγραφής στο µητρώο.
Σύµφωνα µε τροπολογία του Υφυπουργού Αθλητισµού δόθηκε παράταση στα ερασιτεχνικά σωµατεία, που ήταν εγγεγραµµένα στο Μητρώο, έως τις 17 Αυγούστου, για την επικαιροποίηση εγγραφής τους στο Μητρώο.
Τα σωµατεία ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης που είναι εγγεγραµµένα στο µητρώο είναι 120, επικαιροποιηµένες αιτήσεις οι οποίες θα πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο, έκαναν 67, ενώ το σύνολο των σωματείων της ΕΠΣ Μακεδονίας είναι 200 με 210.
Η προθεσµία εκπνέει σε λίγες µέρες και προβληµατισµός υπάρχει για τη συνέχεια. Για το θέµα αυτό αλλά και τρέχοντα ζητήµατα που απασχολούν τα σωµατεία ζητήσαµε την άποψη του προέδρου της επιτροπής Πρωταθληµάτων της ΕΠΣ Μακεδονίας ∆ηµήτρη Σίσκου ο οποίος επισήµανε:

«∆εν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση σε κεντρικό επίπεδο για το τι θα γίνει µε τις οµάδες που δεν είναι εγγεγραµµένες στο µητρώο. Εµείς κάναµε ένα πλάνο, σύµφωνα µε τις προκηρύξεις µας, µε όλες τις οµάδες που έχουν δικαίωµα συµµετοχής στα Πρωταθλήµατα µας και ένα δεύτερο πλάνο σε περίπτωση που δεν επιτραπεί σε κάποιες οµάδες να πάρουν µέρος στο Πρωτάθληµα. 

Πολλά ενδεχοµένως να εξαρτηθούν από την έκβαση της υπόθεσης του Πανδραµαικού και του Αγροτικού Αστέρα. Αν θα συµµετάσχουν όλες οι οµάδες εµείς είµαστε έτοιµοι. Θα σχηµατιστούν τέσσερις όµιλοι στην Α’ κατηγορία και τέσσερις στη Β’, αλλά υπάρχει ένα µεγάλο ερωτηµατικό, καθώς δεν ξέρουµε τι θα ισχύσει µετά τις 17 Αυγούστου µε το περιβόητο µητρώο. 

Τι θα γίνει µε τα γήπεδα; Ανάλογα µε το ποια θα είναι η απόφαση στην περίπτωση του Πανδραµαικού ενδεχοµένως να έχουµε µπαράζ ενστάσεων και προσφυγών. Θα πρέπει να υπάρξει κάποια ξεκάθαρη τοποθέτηση σε κεντρικό επίπεδο µετά τις 17 Αυγούστου για το πως θα πρέπει να λειτουργήσουν τα πρωταθλήµατα τη νέα περίοδο καθώς η έκτακτη ΓΣ της ΕΠΟ που είναι προγραµµατισµένη για τις 16 Σεπτεµβρίου είναι αρκετά µακριά.

 Επικαιροποίηση στοιχείων για το 2022 µέχρι τώρα έκαναν µόνο 67 οµάδες. Το µητρώο είναι στη σωστή βάση, δεν είµαστε αντίθετοι, αλλά το πρόβληµα δεν λύνεται µε µια επιπλέον παράταση. Κάποια πράγµατα είναι πολύ δύσκολα για κάποιους παράγοντες».

▶ ∆εν υπάρχουν ηµεροµηνίες στην Περιφέρεια

Σχετικά µε το θέµα της παράτασης µέχρι τις 17 Αυγούστου ο ∆ηµήτρης Σίσκος είπε: «∆όθηκε παράταση αλλά στο αρµόδιο γραφείο της Περιφέρειας που καταθέτουν οι οµάδες τα έγγραφα για το µητρώο, από τους τέσσερις υπαλλήλους οι δύο έχουν άδεια και οι δύο κορωνοιό, ενώ όλες οι ηµεροµηνίες

είναι κλειστές. Πως θα προχωρήσουν οι οµάδες την εγγραφή τους στο µητρώο; »

Ποιος είναι ο σχεδιασµός για τα νέα Πρωταθλήµατα; 

«Οδηγούµαστε στην απόφαση να διεξαχθεί η Α1 σε δύο οµίλους διότι σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόµασταν εννέα εµβόλιµες µε αγώνες Τετάρτη-Κυριακή χωρίς να υπολογίζουµε τους αγώνες κυπέλλου που θα γίνουν ηµέρα Τετάρτη. Αν οι οµάδες ήταν 18 τότε τα πράγµατα θα ήταν διαφορετικά. Φέτος θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες, θα είναι µια δύσκολη χρονιά γιατί τα σωµατεία µετά την πανδηµία καλούνται να αντιµετωπίσουν τα νέα οικονοµικά δεδοµένα». -Ποιο είναι το πλάνο για την Α1 για τα επόµενα χρόνια; 

«Το πλάνο είναι σε ένα δύο χρόνια να οδηγηθούµε στην παλιά Α1 µε έναν όµιλο. Υπάρχουν οµάδες που θέλουν να ξοδεύουν χρήµατα. Κάθε χρόνο θέλουν να παίρνουν 15 ποδοσφαιριστές, αλλά να πάνε που; Οι φιλοδοξίες είναι καλές αλλά να υπάρχει ένα υπόβαθρο. Όταν δεν έχεις ακαδηµίες και ανθρώπους να σε στηρίζουν, κάποια στιγµή κουράζεται ο κόσµος, κουράζονται και οι παράγοντες. Από την άλλη υπάρχει και η υγιής Α1 στα πρότυπα του ΑΟ Καρδίας, αλλά σε αυτόν τον σχεδιασµό, χρειάζεται υποµονή και εγωισµός που λείπει από πολλούς. Να βγάζουµε δηλαδή νέους προπονητές, νέους πιτσιρικάδες, νέους ποδοσφαιριστές που θα τους δώσουµε σε οµάδες µεγαλύτερων κατηγοριών. Εκπέµπει υγεία όλο αυτό που κάνει ο ΑΟ Καρδίας».

 -∆ύο λόγια για το κοµµάτι της διαιτησίας;

 «Πέρσι οριακά καλύψαµε τους αγώνες. Μας βοήθησε και η τύχη καθώς είχαν τελειώσει τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ της Α1 και περάσαµε στα µπαράζ της Α και της Β’ και δεν άνοιξε «ρουθούνι». Θα πρέπει να δείξουµε εµπιστοσύνη στους νέους διαιτητές. Ηδη προγραµµατίζουµε να γίνει νέα σχολή τον Οκτώβριο αλλά το θέµα δεν είναι µόνο να γίνονται σχολές αλλά πόσοι µένουν στη διαιτησία και επανδρώνουν τους αγώνες. Στο πρόσφατο παρελθόν από µια µεγάλη σχολή που αποφοίτησαν 93 διαιτητές. Εµειναν να ασχολούνται µε τη διαιτησία µόνο έξι, επτά, από αυτούς».

 -Θα υπάρξουν αλλαγές στην συµπληρωµατική προκήρυξη σε σχέση µε πέρσι; «Το µόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Εγώ θέλω να είµαι ξεκάθαρος. Σε ένα όµιλο οχτώ οµάδων περιµένατε ότι θα υπάρχουν τόσο µεγάλες διαφορές του πρώτου µε τον δεύτερο; Κάποια πράγµατα θα διορθωθούν». 

-Τι γίνεται µε τις δηλώσεις συµµετοχής; Θα υπάρξουν κάποιες διευκολύνσεις στα σωµατεία;

 «Εχουµε πολύ λίγες µέχρι τώρα. Στο οικονοµικό κοµµάτι υπάρχουν λύσεις. Αν ζορίζονται πολύ οι παράγοντες στο οικονοµικό, µπορεί να γίνει ένας διακανονισµός. ∆εν νοµίζω να έχουµε αρνηθεί όλα αυτά τα χρόνια σε οποιονδήποτε, διακανονισµό. Ρωτάνε οµάδες σε ποιον όµιλο θα είµαστε; Για να είναι σε όµιλο θα πρέπει να δηλώσουν συµµετοχή, θα πρέπει να είναι εγγεγραµµένες στο µητρώο. Υπάρχουν οµάδες που κάνουν µεταγραφές και ακόµη δεν έχουν κάνει την πρώτη τους εγγραφή στο µητρώο».

 Ψεύτης να βγω αλλά… 

Σχετικά µε τον προγραµµατισµό της Ενωσης που αφορά ηµεροµηνίες ο ∆ηµήτρης Σίσκος επισήµανε: «Με τα σηµερινά δεδοµένα, ψεύτης να βγω, αλλά θα υπάρξουν αλλαγές».

 -Για ποιο λόγο;

 «Μπορεί να υπάρξουν λόγω του γεγονότος του µητρώου. Αν κάποιες οµάδες δεν πάρουν µέρος στα Πρωταθλήµατα λόγω του µητρώου ίσως πάµε πιο πίσω, καθώς θα είναι µικρότεροι οι όµιλοι. Για τέσσερις, πέντε οµάδες µπορεί να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στον καταρτισµό των οµίλων αλλά και στα όσα θα προβλέπονται στη συµπληρωµατική προκήρυξη των Πρωταθληµάτων». 

-Σχετικά µε τις αιτήσεις µεταβολών;

 «Μην περιµένουν τα σωµατεία την 30η του µηνός καθώς µετά θα φταίει η Ενωση και η ΕΠΟ. Να καταθέσουν τώρα τις αιτήσεις µεταβολών που δεν υπάρχει φόρτος εργασίας. Να µην τα αφήσουν όλα την τελευταία στιγµή, γιατί η νέα διαδικασία έκδοσης των δελτίων είναι χρονοβόρα».


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.