Σεβίλλη VS Μπέτις: Το ντέρμπι της Σεβίλλης

Δημήτρης Μπασμπαρέλας11 Ιουνίου 2020

Ποδόσφαιρο ξανά στην Ισπανία με ντέρμπι. Η La Liga επιστρέφει και το μεγάλο ματς της Σεβίλλης, ανάμεσα στη Σεβίλλη και την Μπέτις, έστω και χωρίς κόσμο, μαγνητίζει σήμερα (11/6) το ενδιαφέρον (23:00). Είναι από τα πλέον παραδοσιακά παιχνίδια στην Ισπανία, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα. Το Metrosport.gr σας βάζει στα άδυτα του μεγάλου Derbi Sevillano. Ισως είναι και το μοναδικό παιχνίδι στην Ισπανία, που για ένα διάστημα απαγορεύτηκε η παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών. Για την ιστορία; Η Σεβίλλη ιδρύθηκε το 1890. Ακολούθησε ο δεύτερος σύλλογος της πόλης η «Sevilla Balompié» (Σεπτέμβριος 1907).

Βία στο πρώτο ματς

Μετά από εσωτερικό διαχωρισμό στη Σεβίλλη δημιουργήθηκε ένα νέο club, το Betis Football Club. Μάλιστα, το 1914 έγινε συγχώνευση μεταξύ της Betis Football Club και της Sevilla Balompié. Ετσι, προέκυψε και το τωρινό της όνομα, το Real Betis Balompié. Στις 8 Οκτωβρίου 1915, πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεβιγιάνικο ντέρμπι, το οποίο τελείωσε με νίκη 4-3 της Σεβίλλης. Το ματς σημαδεύτηκε ωστόσο από βία και επεισόδια. Λίγοι είναι μάλιστα εκείνοι, οι οποίοι θεωρούν επίσημο το αποτέλεσμα.

Η ιστορία με το 22-0

Η βία έγινε τάση για την αντιπαλότητα και ήταν ορατή σε πολλές «συγκρούσεις» για τα επόμενα έτη. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, υπήρξε το πρώτο σημαντικό σημείο τριβής. Οι παίκτες της Μπέτις έλειπαν, ελέω στρατιωτικών υποχρεώσεων. Στρατηγός του ισπανικού στρατού έβγαλε διαταγή ότι ποδοσφαιριστές με θητεία δεν μπορούν να παίζουν, βάζοντάς τους μάλιστα υπηρεσία. Ετσι, η Μπέτις έχασε δύο από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές.

Το ματς αποφασίστηκε να γίνει, αλλά ενοχλημένη η ιεραρχία της Μπέτις αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί, κατεβάζοντας αποστολή με την παιδική ομάδα, αν και τελικά το πλήρωσε ακριβά όχι μόνο με δύο ή τρία γκολ, αλλά με 22! Ναι, Σεβίλλη-Μπέτις 22-0! Ο αγώνας σημάδεψε την ιστορία της Μπέτις, αφού όταν ανέλαβε πρόεδρος ο Μανουέλ Ρουίθ ντε Λοπέρα, απαγόρεψε να φορεθεί ξανά φανέλα με το νούμερο 22! Βέβαια, στη Σεβίλλη υποστηρίζουν αλλιώς τα πράγματα.

Ελεγαν ότι η Μπέτις ήταν ομάδα του στρατού, κι έτσι όποιος ποδοσφαιριστής έκανε θητεία προς Ανδαλουσία μεριά, γινόταν “κατά σύμπτωση” και παίκτης της Μπέτις.

Σύμφωνα με τους Σεβιγιάνους, ο στρατηγός έβγαλε την απόφαση, γιατί στο προηγούμενο παιχνίδι των δύο ομάδων στην έδρα της Μπέτις, οι γηπεδούχοι οπαδοί δημιούργησαν κλίμα τρομοκρατίας και μάλιστα οπαδός επιτέθηκε με μαχαίρι σε παίκτη της Σεβίλλης. Λένε ακόμη ότι προσφέρθηκαν να μην κατεβάσουν κι εκείνοι τους δυο καλύτερους παίκτες τους, αλλά η Μπέτις αρνήθηκε και κατέβασε τη Β’ ομάδα (με παίκτες 18 χρονών) και όχι την παιδική.

Η μεταγραφή που έφερε αναταράξεις

Φρανθίσκο Αντούνιεθ. Αρχισε από τις μικρές ομάδες της Σεβίλλης και στη συνέχεια πήγε στην Μπέτις. Η διοίκησή της, λόγω οικονομικών προβλημάτων, αποφάσισε να τον πουλήσει και τον πρότεινε στη Σεβίλλη.

Ωστόσο, ο κόσμος της Μπέτις εξαγριώθηκε και η διοίκηση αναγκάστηκε να πει ότι δεν συμφώνησε στη μεταγραφή.

Οι υπογραφές είχαν πέσει, όμως, κι ο παίκτης έφυγε. Οι «Beticos» απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους της πόλης για να μην μπορέσει ο Αντούνιεθ να ταξιδέψει με τη νέα του ομάδα.

Τεράστιες διαστάσεις

Το θέμα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Ακόμη και στη Σοβιετική Ενωση, όπου ράδιο της Μόσχας έκανε αναφορές για κλοπή του παίκτη, λέγοντας ότι καπιταλιστικό club, όπως η Σεβίλλη, έκλεψε ποδοσφαιριστή από σύλλογο προλετάριων (για πολλά χρόνια η Σεβίλλη ήταν ομάδα των πλουσίων και η Μπέτις της εργατικής τάξης). Η Σεβίλλη κατέκτησε τελικά το Πρωτάθλημα του 1945-46, αλλά η Μπέτις κέρδισε δικαστικά την υπόθεση. O Αντούνιεθ έπρεπε να επιστρέψει πίσω. Η Σεβίλλη θα έχανε επίσης τους βαθμούς με τον Αντούνιεθ στο γήπεδο, κάτι που σήμαινε ότι θα έχανε το Πρωτάθλημά από την Μπαρτσελόνα, ενώ η Μπέτις έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα (τα οποία ήδη είχε ξοδέψει και θα σήμαιναν οικονομική καταστροφή). Τελικά, οι δυο ομάδες τα βρήκαν, η Σεβίλλη έδωσε μερικά χρήματα ακόμη, κατέκτησε το μοναδικό Πρωτάθλημα της ιστορίας της και η Μπέτις ενίσχυσε το ταμείο της. Ο Αντούνιεθ έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 1994. Οι δυο σύλλογοι, μία μέρα μετά, έπαιξαν φιλικό. Ο Μανουέλ Ρουίθ Ντε Λοπέρα (πρόεδρος και ιδιοκτήτης της Μπέτις σχεδόν για δύο δεκαετίες), πενήντα χρόνια μετά από την “προδοσία”, αρνήθηκε να κρατήσει ενός λεπτού σιγή!

Η επίθεση στον Πρατς

Σε παιχνίδι Πρωταθλήματος το 2002 στο «Σάντσεθ Πιθχουάν», ο τερματοφύλακας της Μπέτις, Αντόνιο Πρατς, έγινε θύμα επίθεσης, καθώς οπαδός της Σεβίλλης πήδηξε από τις πινακίδες, έτρεξε στο γήπεδο και του επιτέθηκε, πηδώντας στην πλάτη του, πριν απομακρυνθεί από την ασφάλεια. Ο οπαδός ταυτοποιήθηκε από τη διοικητική αρχή της Σεβίλλης και του απαγορεύτηκε διά βίου η είσοδος στο γήπεδο.

Το μπουκάλι στον Χουάντε Ράμος

Το παραπάνω περιστατικό δεν ήταν τίποτα, σε σύγκριση με αυτό στο «Μπενίτο Βιγιαμαρίν» (σ.σ. ήταν πρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος επανέφερε την Μπέτις στα σαλόνια του ισπανικού Πρωταθλήματος μετά από επτά χρόνια), όταν ο τότε τεχνικός της Σεβίλλης, Χουάντε Ράμος (είχε δουλέψει και στην Μπέτις), δέχτηκε γυάλινο μπουκάλι, γεμάτο ρούμι στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Εχασε τις αισθήσεις του και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς πέρασε τη νύχτα εκεί.

Το παιχνίδι Κυπέλλου διεκόπη, αλλά καθώς το ασθενοφόρο μπήκε στο γήπεδο για να τον μεταφέρει στην κλινική «Sagrado Corazon» έπεσαν και πάλι αρκετά μπουκάλια, με τις φωνές των οπαδών «Ramos die» να ακούγονται εμφανώς. Επίσης, παίκτης της Σεβίλλης αποκάλυψε ότι στα αποδυτήρια τους είχαν χυθεί μεγάλες ποσότητες λευκαντικού, με αποτέλεσμα τα μάτια όσων βρίσκονταν μέσα σ’ αυτά να τσούζουν σε υπερβολικό βαθμό. Μέσα σ’ όλα αυτά και λίγο πριν από την έναρξη της αναμέτρησης οι οπαδοί της Σεβίλλης είχαν βάλει φωτιά σε κάδους και τηλεφωνικούς θαλάμους κοντά στο Σάντσεθ Πιθχουάν (το γήπεδο βρίσκεται στο τμήμα «Barrio de Nervión» της πόλης), αφού η διοίκηση της Μπέτις είχε αρνηθεί να τους δώσει εισιτήρια.

Το ξύλο στο Πράδο και ο κοινός υποβιβασμός

Υπάρχουν ουκ ολίγες ιστορίες από το παρελθόν. Πριν από χρόνια, στο περίφημο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης, είχαν καταγραφεί επεισόδια, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να μετατρέπουν το μουσείο σε... αρένα, με κίνδυνο μάλιστα αρκετοί από τους διασημότερους πίνακες να καταστραφούν.

Η ήττα από την Οβιέδο

Την περίοδο 1999-2000 υποβιβάστηκαν αμφότερες ταυτόχρονα. Τί έγινε όμως; Εχει παρασκήνιο. Μόνο η Μπέτις είχε ουσιαστικά ελπίδες για να σωθεί, αν όμως η Σεβίλλη κέρδιζε εντός έδρας την Οβιέδο τέσσερις στροφές πριν από το φινάλε (ήταν στην 35η αγωνιστική). Η εξαιρετική εμφάνιση του Νορβηγού τερματοφύλακα της Σεβίλλης, Ολσεν, δεν αποδείχθηκε αρκετή, αφού τον έκαναν αλλαγή! Τελικά, η Σεβίλλη έχασε 3-2 ψαλιδίζοντας τις ελπίδες της Μπέτις για σωτηρία, μιας και η διαφορά ήταν πλέον στους πέντε βαθμούς.

Οι μέρες της αλληλεγγύης

Το 2013 ο Ράκιτιτς, όταν έπαιζε ακόμη στη Σεβίλλη, άνοιξε εστιατόριο-μπαρ κοντά στο σπίτι των πεθερικών του. Μόνο, που εκείνοι, έμεναν κοντά στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν (εδρεύει στην Heliópolis, νότια της πόλης). Οι οπαδοί της Μπέτις συχνά πυκνά δημιουργούσαν προβλήματα. Ετσι, ο Κροάτης μέσος αναγκάστηκε να το κλείσει.

Μοναδικό διάλειμμα στην όλη πολεμική ατμόσφαιρα, αποτελεί η συμπαράσταση των «Beticos» προς τους «συνάδελφούς» τους οπαδούς, την ημέρα της κηδείας του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή της Σεβίλλης, Αντόνιο Πουέρτα. Ηταν από τα αγαπημένα παιδιά των Σεβιγιάνων. Ο θάνατός του ένωσε τους πάντες στην πόλη. Διοίκηση, αλλά και οπαδούς.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Μίκι Ρόκε, πρώην παίκτης της Μπέτις, έχασε τη ζωή του από τον καρκίνο. Ηταν η σειρά των οπαδών της Σεβίλλης να τον τιμήσουν, τραγουδώντας το όνομά του ρυθμικά.

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Εχουν αγωνιστεί κατά το παρελθόν 130 φορές. Η Σεβίλλη μετρά 61 νίκες, η Μπέτις 38 και 31 αναμετρήσεις ολοκληρώθηκαν ισόπαλες. Η Σεβίλλη έχει 205 γκολ έναντι 157 της αντιπάλου της. Στο Πρωτάθλημα αγωνίστηκαν 96 φορές. Πάλι η Σεβίλλη έχει το πάνω χέρι. Επικράτησε τις 45 εξ αυτών, η Μπέτις 29 και 22 συναντήσεις έληξαν δίχως νικητή.

ΟΙ ΓΚΟΛΤΖΗΔΕΣ: Ο αδικοχαμένος, Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες, είναι ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στο ντέρμπι σε όλες τις διοργανώσεις, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Σεβίλλης.

Είχε σκοράρει πέντε φορές συνολικά (τρία στο Πρωτάθλημα, ένα στο Copa Del Rey και ένα στο Europa League). Ακολουθούν με τέσσερα τέρματα οι Ραμόν Βάσκεθ Γκαρσία, Κανουτέ και Γκαμεϊρό. Ολοι τους με τη φανέλα της Σεβίλλης.

Η ΤΡΟΠΑΙΟΘΗΚΗ: Η Σεβίλλη μετρά πολλά περισσότερα τρόπαια από τη μισητή γειτόνισσα. Για την ακρίβεια έχει 13 έναντι μόλις τριών της Μπέτις. Οι δύο μονομάχοι μετρούν από ένα Πρωτάθλημα στην Ισπανία. Πολύ παλιά αμφότερες. Η Μπέτις νωρίτερα και δη το 1934-35 και η Σεβίλλη μετά τον πόλεμο, το 1945-46. Η Σεβίλλη έχει βεβαίως πέντε Copa del Rey έναντι δύο της Μπέτις, ενώ έχει και πέντε κατακτήσεις Europa League. Επίσης, έχει και 18 προπολεμικά Κύπελλα Ανδαλουσίας έναντι μόλις ένα της Μπέτις.

Δεν υφίσταται όμως πλέον ως θεσμός. Δυστυχώς για την Μπέτις, η επιτυχία στο Πρωτάθλημα συνέπεσε με το ξέσπασμα του καταστροφικού ισπανικού εμφύλιου πολέμου και πολλά από τα αστέρια της άρχισαν να αποχωρούν από τον σύλλογο. Ηταν η περίοδος, όπου η Σεβίλλη πήρε τον έλεγχο των πραγμάτων και έγινε η κορυφαία ομάδα στην πόλη. Στην περίοδο μεταξύ της επιτυχίας του τίτλου της Μπέτις και τη δική της, η Σεβίλλη διεκδικούσε συνεχώς το Πρωτάθλημα, ενώ η Μπέτις έβλεπε τον υποβιβασμό να αποτελεί κανόνα, πέφτοντας μάλιστα χαμηλά, δηλαδή στην τρίτη κατηγορία της Ισπανίας.

Διπλό στον πρώτο γύρο

Στα τελευταία μεταξύ τους παιχνίδια, η Σεβίλλη έχει οκτώ νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες κόντρα στην Μπέτις. Φέτος, στον πρώτο γύρο, στις 10/11/2019 επικράτησε της 2-1 της συμπολίτισσας στο Μπενίτο Βιγιαμαρίν, χάρη στα γκολ των Οκάμπος και Ντε Γιονγκ. Είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Μορόν. Η πορεία τους, φέτος, είναι αντιστρόφως ανάλογη στη La Liga. Η Σεβίλλη σε 27 αναμετρήσεις είναι 3η στη βαθμολογία με 47 βαθμούς (13-8-6) και η Μπέτις βρίσκεται στη 12η θέση με 33 πόντους (8-9-10).

Στυλοβάτες και σκόρερ

Προ κορωναϊού, η ομάδα του Λοπετέγκι προερχόταν από έξι ματς χωρίς ήττα σε όλες τις διοργανώσεις, με δύο νίκες και τέσσερις ισοπαλίες.

Φέτος, έχει 14 διαφορετικούς σκόρερ στο Πρωτάθλημα με τον Οκάμπος να είναι ο πρώτος της με 10 τέρματα σε 22 ματς. Ακολουθεί ο Ντε Γιονγκ με πέντε σε 24 αναμετρήσεις.

Στυλοβάτες της είναι αρκετοί, αφού πέρα από τους δύο σκόρερ, πάνω από 20 ματς στο Πρωτάθλημα μετρούν οι Βάτσλικ (26), Ντιέγκο Κάρλος (27), Νάβας (25), Φερνάντο (24), Ρεγγιλόν (22), Ολιβερ Τόρες (20), καθώς και οι Τζορντάν, Βάσκεθ και Μπανέγκα (23).

Μπροστάρης στο σκοράρισμα

Για την ομάδα του Ρούμπι, ξεχωρίζει αναμφίβολα η ηγετική φυσιογνωμία του Χοακίν. Ο 38χρονος αρχηγός είναι δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 26 ματς και οκτώ γκολ. Πρώτος σκόρερ είναι ο Μορόν με εννιά γκολ σε 26 ματς.

Επιθετικά έχει προσφέρει και ο Φεκίρ με επτά τέρματα σε 22 αναμετρήσεις. Κουπί έχουν τραβήξει φέτος οι Ρόμπλες και Σέρχιο Κανάλες (26 ματς), Ιγκλέσιας (24), Μπάρτρα και Μαντί (22), Εμερσον και Μορένο (23), αλλά και ο Κουαδράδο (20). Στο ρόστερ της βρίσκονται επίσης και οι γνωστοί Καρβάλιο, Τέγιο και Αλενιά.

Η Μπέτις προ κορωναϊού είχε επικρατήσει 2-1 της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά προηγουμένως μετρούσε επτά ματς σε όλες τις διοργανώσεις δίχως νίκη!

πηγή φωτό: AS

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.